Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/01/2009

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα, μετά από αίτημά του, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, για το θέμα της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα

Μετά την συνάντησή τους ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τον Υπουργό και να του εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μας γιατί οι έρευνες που διεξάγει η Ελληνική Αστυνομία για τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ήταν άκαρπες και δεν κατευθύνθηκαν εκεί που έπρεπε να κατευθυνθούν. Καθώς επίσης να του εκφράσω την ανησυχία μας διότι, αν αυτή η υπόθεση κουκουλωθεί, θα σημαίνει ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε Κολομβία, όπου θα έχουμε δολοφονικές απόπειρες εναντίων συνδικαλιστών οι οποίες ποτέ δεν θα διαλευκαίνονται.

Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά του ώστε από εδώ και στο εξής οι έρευνες να κατευθυνθούν εκεί που πρέπει να κατευθυνθούν ώστε να διαλευκανθεί αυτή η απίστευτη υπόθεση.

-    Είπατε δύο φορές δεν κατευθύνθηκαν οι έρευνες εκεί που έπρεπε να κατευθυνθούν… Γνωρίζετε δηλαδή τον δράστη;

Δεν είναι δικιά μου δουλειά να γνωρίζω το δράστη. Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι ο δράστης δεν μπορεί να προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον της συνδικαλίστριας την στιγμή που αποδεδειγμένα πια και, με βάση στοιχεία τα οποία έχουν συλλεχθεί, δεχόταν συγκεκριμένες απειλές. Και αποδεδειγμένα πια έχουμε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα αλλά και συνθήκες μαφίας σε αυτές τις εταιρίες οι οποίες μεταχειρίζονται εργαζόμενους με συνθήκες ενοικίασης, τους πιέζουν και τους αναγκάζουν να υπογράφουν ότι δουλεύουν λιγότερες ώρες από όσες δουλεύουν. Και είναι αποδεδειγμένο πια ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύκλωμα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας το οποίο πρέπει να σπάσει και μέσω της προσπάθειας να βρεθούν οι ένοχοι αυτής της δολοφονικής απόπειρας αλλά και μέσω μια αλλαγής της νομοθεσίας που δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις  εταιρίες να μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους.

-    Είστε σε θέση να γνωρίζετε πόσες επαφές έχουν γίνει προς την κατεύθυνση που λέτε;

Πλήρη στοιχεία δεσμεύτηκε να μας δώσει ο Υπουργός μέσα στην μέρα ίσως και την επόμενη ημέρα. Αυτό που εγώ θέλω να επισημάνω είναι ότι ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να προσδιορίζουν τους δράστες. Αυτός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, και από το γεγονός ότι η εισαγγελέας έστειλε πίσω την έρευνα προκειμένου να κατευθυνθεί εκεί που θα έπρεπε να κατευθυνθεί, έχουμε ως δεδομένο και ως στοιχείο ότι οι πρώτες προσπάθειες απέβησαν άκαρπες διότι το συγγενικό περιβάλλον της Κωνσταντίνας δεν ήταν αυτό το οποίο θα έδινε την λύση του μυστηρίου».

To Γραφείο Τύπου