Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/01/2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος αποτελούμενης  επισκέφθηκε σήμερα το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο, το μπλόκο Θηβών και το μπλόκο Λεβέντη (Παλαιά Εθνική Οδός) και συνομίλησε μαζί τους.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ  έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, κλείνουν τους δρόμους διότι διεκδικούν το δίκιο τους, διεκδικούν την επιβίωση. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για κάποιο επίδομα, για να περάσουν τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα και μετά να ξαναβρεθούν σε απόγνωση. Οι αγρότες αγωνίζονται για επιβίωση. Παλεύουν για να διατηρήσουν την παραγωγή, για να διατηρήσουν το επάγγελμα που βρήκαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς τρόπους. Η τακτική του «γράψε Κώστα» και της κοροϊδίας, μας τελείωσε.

Από εδώ και μπρος η κυβέρνηση πρέπει να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναζωογόνηση του χώρου της υπαίθρου, που θα μπορέσουν να δώσουν προοπτική και μέλλον στην αγροτική οικονομία

 Είναι συνηθισμένες και αυτή η κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη να αντιμετωπίζουν τους αγρότες με επικοινωνιακά τερτίπια. Να τους βλέπουν σαν μια δεξαμενή ψήφων χρήσιμη κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Για να εκλέξουν τη μια ή την άλλη κυβέρνηση. Όμως τώρα έχουν τελειώσει τα επιχειρήματα αυτά.

Είναι ανάγκη να υπάρξει μια ριζική αναδιάρθρωση της πολιτικής που ακολουθούμε ως χώρα. Να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία. Να αποκτήσουμε εθνική στρατηγική. Κυρίως να σταματήσουμε να ακολουθούμε πιστά τις επιταγές Ε.Ε., διότι η αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής μας έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού.

Εμείς τα λέγαμε χρόνια, όταν κάποιοι χάιδευαν τα αυτιά των αγροτών με τις επιδοτήσεις, ότι η αποσύνδεση της αγροτικής παραγωγής θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας  στο μέλλον. Είναι αναγκαίο να ξανασυζητήσουμε για εκείνες τις απαραίτητες υποδομές που θα κρατήσουν τον αγρότη στην ύπαιθρο, να συζητήσουμε για την άμεση  στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.

Θα βρεθούμε στο πλάι των αγροτών που αγωνίζονται και διεκδικούν. Οι αγρότες  έχουν καταφέρει και έχουν ξεφύγει από τις συμπληγάδες της κομματικής λογικής, έχουν αυτόνομα συντονιστικά. Έχουν έναν αγώνα ο οποίος είναι αυθόρμητος και δεν υποκινείται από κανέναν. Η κυβέρνηση πρέπει να το λάβει αυτό σοβαρά υπ΄όψιν της. Να μην διαπραγματεύεται με κομματικούς επιτελάρχες  και να σκύψει στα προβλήματα για να δώσει λύσεις.

To Γραφείο Τύπου