Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/01/2009

Το ψυχιατρείο στο Δαφνί βαθειά μέσα στη χρεοκοπία

Όταν ένας Υπουργός πρέπει να παραδεχθεί ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε έναν τομέα ευθύνης του, υπάρχει ένας ιδιαίτερα κομψός τρόπος για να το κάνει: τονίζει όσο περισσότερο μπορεί τα όποια λίγα έχουν γίνει για να καταλήξει ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πρέπει να φροντιστεί περισσότερο.

Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί. Όπως καταγγέλλει ο κ. Λεβέντης, το Νοσοκομείο χρωστάει 37 εκατομμύρια προς διάφορους και “δεν απειλείται με χρεοκοπία, βρίσκεται ήδη βαθειά μέσα σε αυτήν”. Ταυτόχρονα, είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί με πολλά και σοβαρά κενά σε προσωπικό, καθώς η ψυχιατρική μεταρρύθμιση απαιτεί περισσότερους εργαζόμενους για να ευοδωθεί από ότι η προηγούμενη κατάσταση.

Απαντώντας, ο κ. Παπαγεωργίου δεν δίστασε να ομολογήσει ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έγινε στη χώρα μας με καθυστέρηση, χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό και ότι ήταν επιφανειακή. Οι γενναίες επιχορηγήσεις της ΕΕ για τους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας τελείωσαν, και τα απαραίτητα κονδύλια έπρεπε να βρεθούν με αυτοσχεδιασμούς, από χρονιά σε χρονιά. Και συμπλήρωσε ο κ. Υφυπουργός: “Η όλη προσπάθεια, ο σχεδιασμός ήταν σε λάθος βάση.”

O κ. Λεβέντης παρατήρησε ότι έχει υπάρξει σαφή βελτίωση στον τομέα της ψυχικής υγείας σε σχέση με το Κωσταλέξι και τη Λέρο, αλλά πάρα πολλά απομένουν να γίνουν ακόμα, ενώ αναφέρθηκε στην αναφορά του Συνήγορου του Πολίτη, που τονίζει ότι οι ψυχικά ασθενείς είναι “ασθενείς που δεν μπορούν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους”. Ρώτησε όμως ευθέως αν πρόκειται να καλυφθούν τα 37 εκατομμύρια που απαιτούνται, και ζήτησε από τον Υφυπουργό να προσδιορίσει σε πόσο διάστημα θα γίνει αυτό.

Ο κ. Παπαγεωργίου απέφυγε να δώσει απάντηση στο εύλογο αυτό ερώτημα, και περιορίστηκε στο να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους προμηθευτές του νοσοκομείου.