Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/01/2009

Χρηματοδότηση Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ζακύνθου & Ιθάκης

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ιθάκης & Ζακύνθου, λειτουργεί από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μετάβαση». Είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία- Πρόνοια» 2000-2006 και έχει άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται δηλαδή για μια δημόσια υπηρεσία παροχής υγείας, εγκεκριμένη και εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υγείας.

Η ΑμΚΕ «Μετάβαση» συγκροτήθηκε  το Μάρτιο του 2007 με πρωτοβουλία φορέων με πολύχρονη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης - όπως η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης Αργοστολίου (Δ.Ε.Κ.Α.Α.) και από  επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της  (Μάρτιος 2007-Μάρτιος 2008), η Μονάδα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  σε ποσοστό 100%.

 Αποτελείται από μια σύνθετη διεπιστημονική ομάδα (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτρια υγείας, νοσηλευτές και διοικητικοί) .

Τομέας ευθύνης της Κινητής Μονάδας της ΑμΚΕ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» είναι τα νησιά Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη. Η έδρα της μονάδας είναι στο Αργοστόλι και το παράρτημα της στην Ζάκυνθο.

Η διεπιστημονική ομάδα έχει χωριστεί σε τέσσερα κλιμάκια, κάθε ένα από τα οποία έχει στην ευθύνη του μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ένα από τα κλιμάκια λειτουργεί σε μόνιμη βάση στη Ζάκυνθο.

Δεδομένου ότι παρά το γεγονός ότι στους Νομούς Κεφαλονιάς και Ζακύνθου έχει εγκριθεί η λειτουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία, δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα,  η κινητή Μονάδα έχει αναλάβει το συνολικό βάρος της φροντίδας ψυχικής υγείας στους παραπάνω νομούς.

Η ομαλή χρηματοδοτική ροή του πρώτου έτους έχει ανατραπεί με  αποτέλεσμα το προσωπικό, οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι προμηθευτές να μένουν απλήρωτοι, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος λειτουργίας της Μονάδας για το 2008 ανέρχεται στο ποσό των 387.985,76 ?, ποσοστό 80% του οποίου αποτελεί δαπάνες μισθοδοσίας των στελεχών της μονάδας, ενώ η χρηματοδότηση του Υπουργείου ήταν μειωμένη κατά 59.500 ?.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Δεδομένου ότι η μονάδα είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Υγείας, που έχει την ευθύνη για τη χρηματοδότησή της , γιατί  δεν έχει καταβληθεί όλο το απαιτούμενο ποσό για το 2008;

2.    Υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του 2009, ώστε να συνεχισθεί η σημαντική, και αναγκαία για την ευρύτερη περιοχή παροχή υπηρεσιών φροντίδας  ψυχικής υγείας, αφού όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης