Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/01/2009

Επίσκεψη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου στα μπλόκα των αγροτών στο Ηράκλειο - Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος συνοδευόμενος από τη βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου, επισκέφθηκαν σήμερα στα μπλόκα των αγροτών στα Χανιά και το Ηράκλειο, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αγρότες. Από το μπλόκο της Εθνικής Οδού Χανίων Ηρακλείου στη θέση Λινοπεράματα ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Είχα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό, κ. Κ. Καραμανλή, με την αφορμή άλλων κινητοποιήσεων που είχαν γίνει πριν από δύο μήνες, ότι οδηγεί την Ελλάδα σε γενικό σημαιοστολισμό. Και σήμερα βλέπουμε ότι η Κρήτη είναι σημαιοστολισμένη, όπως και όλη την Ελλάδα, δυστυχώς όμως με μαύρες σημαίες, διότι εκεί έχει οδηγήσει η πολιτική της ΝΔ. Και εγώ αυτή τη στιγμή βιώνω την Κρήτη της Ιστορίας, των αγώνων, της αποφασιστικής πάλης και της σταθερότητας στους στόχους. Και με αυτήν την έννοια, θέλω να δηλώσω την πλήρη συμπαράσταση μας σ΄αυτό το μεγάλο αγροτικό κίνημα που βλέπουμε ξανά σʼ αυτό το χώρο.

Θέλω να πω ότι οι χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανάμεσα στ΄ άλλα περιλαμβάνουν ενίσχυση για το ελαιόλαδο σε ορισμένους, άγνωστο πότε, μέχρι 30 λεπτά, είναι στην πραγματικότητα προκήρυξη για αγώνα. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει λάθος δρόμο, έχει ξεκινήσει με διαίρεση, αυθαίρετα επίλεξε το ποσό 500 εκατ. ευρώ για τα το διαιρέσει σε όλους τους τόπους και σε όλους τους καλλιεργητές αντί να κάνει πολλαπλασιασμό, να δει τον κάθε τόπο με τις ιδιαιτερότητές του, να δει το κάθε προϊόν με τις ιδιαιτερότητές του, να φτάσει σε ένα ποσό κι αν θέλετε να προσαρμόσει αυτό το ποσό στα πλαίσια και των δημοσιονομικών ικανοτήτων της χώρας μας, που για τις τράπεζες βέβαια είναι μεγάλες. Ο δρόμος είναι λαθεμένος, τα 500 εκατ ευρώ δεν θα αντέξουν μπροστά στην απόφαση των αγροτών.

Εμείς ζητάμε η κυβέρνηση να το υιοθετήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα διότι αυτή είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και τις επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία. Κάνει λάθος αν πιστεύει ότι οι τοπικές κοινωνίες θα στραφούν ενάντια στους αγρότες. Όλα τα δείγματα που έχω πάρει, από όπου έχω βρεθεί, είναι ότι όλοι κατανοούνε ότι αν οι αγρότες δεν έχουν επαρκές εισόδημα, τότε θα πληγεί αλυσιδωτά όλη η οικονομία, και η τοπική αγορά και η μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση και η μικρή και μεσαία βιοτεχνική ή βιομηχανική επιχείρηση.

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να δώσει λύσεις. Εμείς πιστεύουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο σε σχέση με το εισόδημα αυτή τη χρονιά, διότι του χρόνου θα έχουμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και ότι πρέπει να έχει διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Και αυτό είναι κεντρικό θέμα στην προσπάθειά μας.

Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι τελικά έχουμε ένα ενωτικό κίνημα, ότι κομματικές στρατιές ή βαρονίες έχουν τεθεί στο περιθώριο. Έχουμε ένα βαθύ, με ρίζες, μαζικό και από τη βάση κίνημα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα εκφραστεί συνολικά και στις συνδικαλιστικές παρουσίες των αγροτών.

Τέλος, αποτελεί ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση,  το οποίο εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, το είχαμε επισημάνει: Σταματήστε την αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή, σταματήστε την εγκατάλειψη των αγροτών, οι αγρότες θα ξεσηκωθούν, χρειάζεται αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που προτείνετε σήμερα, δηλαδή στην κατεύθυνση της στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την άρνηση του Υπουργού να συναντηθεί με την ΠΑΣΕΓΕΣ απάντησε:

Πιστεύουμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έπρεπε να κάνει διάλογο με όλους. Κυρίως, όμως, αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι οι συντονιστικές επιτροπές ενός αυθεντικού και λαϊκού κινήματος το οποίο σήμερα ξεπερνάει, αν θέλετε, κάθε δομή που υπάρχει.

Δημοσιογράφος : Φοβάστε ότι θα επιχειρηθεί να διασπαστεί το ενωτικό κλίμα που υπάρχει στο αγροτικό κίνημα;

Κοιτάξτε, όλες οι προσπάθειες θα γίνουν, μπορεί κανείς να επιδιώξει διάσπαση ανά περιοχή, διάσπαση ανά καλλιέργεια. Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί, για παράδειγμα, ότι η Κρήτη δεν ανήκει στην Ελλάδα ή ότι η Πελοπόννησος δεν ανήκει στην Ελλάδα, άρα το ελαιόλαδο ή τα εσπεριδοειδή δεν έχουν τόση σημασία. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι αυτό που ζούμε είναι μια επανάσταση στη συνείδηση και στη σημασία της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης των αγροτών. Ελπίζω να προωθηθεί ακόμη περισσότερο και πολύ σύντομα να έχει το αγροτικό κίνημα, μέσα από αυτή την διαδικασία, αξιόπιστα όργανα τα οποία θα το εκφράσουν πανελλαδικά.

Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες, κύριε Πρόεδρε;

Αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι οι αγρότες. Πιστεύουμε, όμως, ότι την ευθύνη για το αν θα συνεχιστούν ή όχι την έχει η κυβέρνηση, η οποία όχι απλώς δεν ικανοποιεί ένα μέρος των αιτημάτων τους, αλλά, κατά τη γνώμη μου, προσβάλει και την αξιοπρέπειά τους».

To Γραφείο Τύπου