Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2009

Η χωματερή στο Λεβίδι τυπικό παράδειγμα παράνομης χωματερής στην Ελλάδα - Απάντηση του Στ.Δήμα στον ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη

Η χωματερή στο Λεβίδι αποτελεί τυπικό παράδειγμα παράνομης χωματερής στην Ελλάδα, απάντησε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρθηκε στην λειτουργία παράνομης χωματερής στην περιοχή του Λεβιδίου μέσα στο όρος Μαίναλο, το οποίο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και πέρσι βρέθηκε αντιμέτωπο με φωτιές και ζητούσε από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για να προστατέψει το δάσος του Μαινάλου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δήμας, στην απάντησή του, τόνισε ότι: «Η περίπτωση της χωματερής στη θέση Λεβίδι (Αρκαδίας) αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του προβλήματος της διάθεσης αποβλήτων στην Ελλάδα σε παράνομους και ανεξέλεγκτους χώρους, πολύ περισσότερο διότι η χωματερή αυτή αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το όρος Μαίναλο το οποίο περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.»

Όσον αφορά συνολικά στο ζήτημα των παράνομων χωματερών ο Επίτροπος υπογράμμμισε ότι: «Δεδομένου ότι λειτουργούν εκατοντάδες παράνομες χωματερές, είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να κινήσει μεμονωμένες διαδικασίες για παράβαση για καθεμία από τις χωματερές χωριστά. Η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στις διαδικασίες για παράβαση οι οποίες εξετάζουν σφαιρικά την εφαρμογή των διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας.»

Καταλήγωντας ο κ. Δήμας ανέφερε: «Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το Δικαστήριο, στην απόφασή του της 6ης Οκτωβρίου 2005 (υπόθεση C-502/03) σχετικά με όλες τις παράνομες ή ανεξέλεγκτες χωματερές, αποφάνθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την τήρηση των άρθρων 4, 8 και 9 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ, περί των στερεών αποβλήτων …. Η περίπτωση της χωματερής στη θέση Λεβίδι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής της εν λόγω απόφασης, η οποία αναφέρεται σε όλες τις παράνομες ή ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στο νομό Αρκαδίας.

To Γραφείο Τύπου