Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/01/2009

Ξερίζωμα δένδρων και παράνομες παρεμβάσεις στο πάρκο επί των οδών Πατησίων και Κύπρου

Επίκαιρη ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου κόπηκαν, εν όψει της κατασκευής ιδιωτικού υπόγειου παρκινγκ, 45 μεγάλα και πολυετή δένδρα. Τα ΜΑΤ επενέβησαν και απώθησαν βίαια τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν, ενώ λίγο αργότερα ο δήμαρχος Αθηνών δήλωνε ότι  «κόπηκαν μόνο 3 πεύκα».

Η ενέργεια αυτή του Δημάρχου είναι παράνομη γιατί παρακάμπτει την από το 2007 απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αττικής για τη μη μεταβολή χρήσης και τη μη κοπή δένδρων. Είναι όμως και μη νομιμοποιημένη, γιατί το οικολογικό αυτό έγκλημα έγινε τα χαράματα, εν κρυπτώ, δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους πολίτες, τη στιγμή που ο δεύτερος πυλώνας της οδηγίας «ΑΑΡΧΟΥΣ» προβλέπει τη συμμετοχή του κοινού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων με συνέπειες για το περιβάλλον. 

Την επόμενη μέρα, στις 28.1.09, οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν εκ νέου για να υπερασπιστούν τον χώρο πρασίνου βρέθηκαν αντιμέτωποι –και ξυλοκοπήθηκαν- αυτή τη φορά από μέλη της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής και «οργανωμένους πολίτες» εναντίον των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.

.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των ελεύθερων, αστικών χώρων πρασίνου και την αποφυγή παρόμοιων ενεργειών;

2.    Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα επαναφέρει τον χώρο του πάρκου επί των οδών Πατησίων και Κύπρου στην πρότερη κατάσταση;

Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη