Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/05/2006

Σε νέα πρωτοφανή ύψη τα κέρδη της Alpha Bank και των ΕΛΠΕ το α' τρίμηνο του 2006!

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα υπερκέρδη που εμφάνισαν το α΄ τρίμηνο του 2006 η Alpha Bank και τα ΕΛΠΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η νέα αύξηση κατά 50%, σε σχέση με τα δυσθεώρητα περυσινά, κέρδη της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο, καθώς και η νέα αύξηση πάνω από 30% των κερδών των ΕΛΠΕ στο ίδιο διάστημα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρωτοφανή υπερκερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας, η οποία προέρχεται από την εξίσου πρωτοφανή καταλήστευση των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Τα υπερκέρδη της Alpha Bank στο α’ τρίμηνο δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός αλλά συνδυάζονται με την υπερκερδοφορία του συνόλου των Τραπεζών στο ίδιο διάστημα, η οποία κλιμακώνεται αμείωτη επί πολλά χρόνια.

Τα πρωτοφανή αυτά κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του «καρτέλ» των Τραπεζών, το οποίο με εναρμονισμένες πρακτικές διατηρεί σε πανύψηλα επίπεδα τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, στα οποία αυθαίρετα προσθέτει κάθε λογής χρεώσεις, καταληστεύοντας καταθέτες, δανειολήπτες και τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών, τα οποία είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο καλύπτουν την απεριόριστη τραπεζική κερδοσκοπία, αλλά και μετατρέπουν όλο και περισσότερο σε «κράτος εν κράτει» τις τράπεζες.

Τα υπερκέρδη, επίσης, των ΕΛΠΕ αναδεικνύουν την κερδοσκοπική ασυδοσία του ολιγοπωλίου των διυλιστηρίων της χώρας μας, τα οποία εκμεταλλεύονται ανενόχλητα τη διεθνή κερδοσκοπία στο πετρέλαιο, προκειμένου να επιβάλλουν υπέρογκες τιμές στην αγορά, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των μετόχων τους σε βάρος των καταναλωτών.

Η καλπάζουσα ακρίβεια στην αγορά είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι σε συνεννόηση αυξάνουν τις τιμές, με μόνο στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους, σε μία περίοδο σκληρής εισοδηματικής λιτότητας για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους.

Οι εξελίξεις αυτές καταρρίπτουν απολύτως το συναινετικό νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι η «απελευθέρωση των αγορών» και οι ιδιωτικοποιήσεις μειώνουν τις τιμές και συμβάλουν στη γενική ευημερία. Αντίθετα, οι πολιτικές των «απελευθερώσεων» και των ιδιωτικοποιήσεων έχουν μοναδικό αποτέλεσμα την αισχροκέρδεια, την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου