Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
17/01/2009

Απόφαση Κοινής Συνεδρίασης Συμβουλίου Προέδρων και Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά

Αθήνα1 7/1/2009

Προς τη Νεολαία της Ελλάδας
Προς τη Νεολαία της Ευρώπης

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα με έκτακτη κοινή σύγκλιση του Συμβουλίου των Προέδρων και της Εκτελεστικής του Επιτροπής, όχι μόνο για να εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στην εξέγερση της ελληνικής νεολαίας, στο αδελφό κόμμα του Συνασπισμού, στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλες τις αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά γιατί ο αγώνας της νεολαίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων στην Ελλάδα ακούμπησε τις καρδιές του λαού και της νεολαίας σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης.

Όμως το ΚΕΑ προτιμά να εμβαθύνει σε όσα ήρθαν στην επιφάνεια μέσα από την εξέγερση της νεολαίας της Ελλάδας. Ειδικότερα στην Ευρώπη όπου μετά από μεγάλους αγώνες έχουν κατακτηθεί μια σειρά κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, η επισφάλεια αποτελεί γενικευμένη συνθήκη ζωής  και μας οδηγεί πίσω για πολλές δεκαετίες. Η περιστολή κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αυξανόμενη ανεργία αποτελούν συστατικά στοιχεία που συνθέτουν την κρίση που αγγίζει και αφορά στους θεσμούς  και στο συνολικότερο πρόβλημα της δημοκρατίας.

Οι δυνάμεις που διευθύνουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δυνάμεις που επιδιώκουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο  καπιταλισμό, αντιμετωπίζουν την σημερινή κρίση ως μια συγκυριακή χρηματοοικονομική κρίση, γιʼ αυτό και την αντιμετωπίζουν με έκτακτες ενισχύσεις στις τράπεζες και με εμμονή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα του Συμφώνου Σταθερότητας, των οδηγιών Μπόλκεσταϊν, της Διαδικασίας της Μπολώνια και της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. 

Πιστεύουμε πως η κρίση είναι βαθύτερη, με μονιμότερα χαρακτηριστικά που αφορούν τόσο στις δομές της οικονομίας, όσο και στο σύνολο των δομών και των αξιών του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η οικονομική κρίση είναι μόνο μια μορφή αυτής της γενικευμένης κρίσης. Η κρίση αυτή εκφράζεται μέσω της εκτεταμένης κοινωνικής ανασφάλειας, που συντρίβει τα όνειρα και την καθημερινή ζωή των λαών, ιδιαίτερα και πρωτίστως της νεολαίας.

Εκφράζεται με την τεράστια διεύρυνση των ανισοτήτων, τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελλειμμάτων, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και με την αυξανόμενη στρατιωτική επιθετικότητα.                         Ο δολοφονικός πόλεμος στη Γάζα αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα.    

Η κρίση της δημοκρατίας δεν εκφράζεται απλά από την συγκεντρωτική και γραφειοκρατική λειτουργία των θεσμών. Αφορά πρώτα και κύρια στην έλλειψη της δυνατότητας των λαών να αναπτύσσουν την δράση τους, τα κινήματα  τους και τη δυνατότητά τους να ελέγχουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τα οποία αποφασίζουν για τη δική τους ζωή.

Η νεολαία της Ελλάδας  μάς υπενθύμισαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο πως το δικαίωμα στο όνειρο δεν αποτελεί μια περιττή πολυτέλεια, αλλά ένα αναπόσπαστο στοιχείο κάθε κοινωνίας που θέλει να παραμένει ζωντανή, που θέλει να επιδιώκει και να προσδοκά μια ζωή καλύτερη από αυτή που έζησαν οι προηγούμενες γενιές.

Όσοι έσπευσαν να ενοχοποιήσουν την νεολαία για βιαιότητες και καταστροφές θα πρέπει πρώτα να εγκαταλείψουν την υποκρισία τους και να κοιτάξουν τον καθρέφτη της συνείδησής τους, για να ανακαλύψουν τους ενόχους.

Πρέπει πρώτα να απαντήσουν, κυρίως στον εαυτό τους, γιατί ο αυθορμητισμός και η ατίθαση νεανική ορμή πρέπει να αντιμετωπίζονται με λογικές αστυνομικής καταστολής.

Γατί ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπρεπε να είναι θύμα της αναλγησίας του κράτους, που, αντί να διαθέτει πόρους για την νέα γενιά, αυξάνει τις δαπάνες για όπλα;

Αν απαντήσουν με ειλικρίνεια, θα βρουν και ποιός είναι ο ένοχος για το αίμα που χύθηκε από ένα νέο και βαριά τραυματισμένο αστυνομικό.

Δεν βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να δώσουμε μαθήματα, αλλά για να ακούσουμε, και πολύ περισσότερο δεν έχουμε σκοπό να δώσουμε μαθήματα στον ελληνικό λαό και στο κίνημα της ελληνικής νεολαίας. Είμαστε εδώ για να διδαχθούμε, για να αγγίξουμε τους οραματισμούς της γενιάς που βρέθηκε στους δρόμους. Είμαστε εδώ γιατί αγωνιούμε για το μέλλον κάθε λαού και νεολαίας σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην ελληνική νεολαία και να μεταφέρουμε τα διδάγματα των αγώνων της στους λαούς των δικών μας χωρών. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, πως οι αγώνες τους και τα οράματά τους είναι και δικά μας και πως αντιλαμβανόμαστε τί σημαίνει να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματά σου.

Και τονίζουμε τη δέσμευσή μας να συνεισφέρουμε σε μια βαθιά, δημοκρατική επαναθεμελίωση της Ευρώπης. Είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου για κάθε πολίτη που ζει στην Ευρώπη. Είναι η δημιουργία ενός δημόσιου τομέα που θα διασφαλίζει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και θα αποτελέσει τον οδηγό για μια ανάπτυξη που θα εδράζεται στην πλήρη απασχόληση, στην προστασία του περιβάλλοντος και την αλληλεγγύη.

Είμαστε εδώ για να σας διαβεβαιώσουμε ότι επίκαιρος και μόνιμος στόχος μας είναι να βάλουμε φραγμό στον πόλεμο και να εδραιώσουμε την Ειρήνη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Απευθυνόμαστε στη νεολαία:

•    Μη σταματάτε να ονειρεύεστε, μη σταματάτε να αγωνίζεστε. Ακούστε τα μηνύματα που έρχονται από την μακρόχρονη ιστορία αγώνων των λαών για ελευθερία, για δημοκρατία και δικαιοσύνη.

•    Αυτός είναι ο πλούτος που σας έχει κληροδοτηθεί μέσα από τους αγώνες γενεών.

•    Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ασπαζόμενη τις ιδέες της πανανθρώπινης ελευθερίας και δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της κατάργησης κάθε μορφής εκμετάλλευσης, σάς απευθύνει το θερμότερο χαιρετισμό.

•    Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα του κινήματος νεολαίας στην Ελλάδα, που είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά με αντίστοιχα αιτήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

•    Στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

•    Στηρίζουμε την πλήρη απασχόληση και την αύξηση των μισθών, το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.

•    Στηρίζουμε τους αγώνες για την προστασία και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

•    Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτούς που δεν έχουν φωνή (πρόσφυγες και μετανάστες) και στηρίζουμε τον αγώνα τους για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.

Αγαπητοί/ες φίλοι/ες, νέοι και νέες,

Είναι δικαίωμά σας να εξεγείρεστε απέναντι σε όλα όσα καταστρέφουν τη ζωή σας.

Πάρτε τη μοίρα σας στα χέρια σας!         

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2009