Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2009

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

«..Τον περασμένο Δεκέμβρη, όλο το γερασμένο και ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα, κατασυκοφάντησε τον πολιτικό μας χώρο επειδή επιχείρησε να ερμηνεύσει την κοινωνική έκρηξη της νεολαίας. Επιστράτευσαν όλα τα μέσα. Προσπάθησαν να ταυτίσουν μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις με επεισόδια και ταραξίες. Τότε εμείς μιλήσαμε για κοινωνική έκρηξη και εξέγερση που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της συσσώρευσης της αδικίας και της διαφθοράς, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Προειδοποιήσαμε πως μετά την νέα γενιά ακολουθούν οι άνεργοι, η γενιά των 700 ευρώ, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι αγρότες…

…Σήμερα, που μετά από 12 χρόνια το εισόδημα των αγροτών μειώθηκε κατά 24%, η κυβέρνηση λέει πάρτε αυτά τα ψίχουλα, σπάστε τα μπλόκα και βλέπουμε τι θα γίνει αργότερα. Το  ΠΑΣΟΚ, ντυμένο με την φιλοαγροτική του στολή, κάνει πάλι τον κινέζο, εξαγγέλλει μέτρα που ξέχασε να εφαρμόσει 20 χρόνια στην κυβέρνηση και φυσικά για να τα έχει καλά με όλους, ζητά από τους αγρότες να φύγουν από τα μπλόκα. Μπορεί κάποιος από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να μας πει ποια μορφή αγώνα προτείνουν στους αγρότες; Ποιο άλλο δρόμο έχουν οι αγρότες για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται;

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις του για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Διεκδικούμε την ριζική  αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των ελλειμματικών ποιοτικών μεσογειακών προϊόντων. Απαιτούμε την εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής που θα αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο των αγροτών στην ελληνική κοινωνία. Προτείνουμε την χάραξη και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για μία βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον γεωργία.

•    Πρέπει άμεσα να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση των αγροτών που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

•    Να αυξηθεί κατά 50% το επιστρεφόμενο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

•    Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ στο 15% για όλα τα προϊόντα ζωικής και φυτικής παραγωγής.

•    Να καθιερωθεί ως ελάχιστο ύψος σύνταξης ΟΓΑ τα 600 ευρώ.

•    Να παγώσει κάθε διαδικασία εκποίησης περιουσιακών στοιχείων των αγροτών για τουλάχιστον 2 χρόνια.

•    Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια για τους μικρομεσαίους αγρότες και μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο για να γίνουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα….»

Για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

«…Εδώ λοιπόν υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι αυτός που επιχειρείται από την κυβέρνηση και το σύστημα. ΝΑ διασφαλιστεί η εξοργιστική κερδοφορία των τραπεζών. να πληρώσει το κόστος της κρίσης η κοινωνία και οι εργαζόμενοι. Και να φορτωθεί όλη η υπαιτιότητα σε εξωγενείς παράγοντες. Με μια κουβέντα, να συνεχιστεί η υπερσυσσωρευση της χρυσής εποχής, να συνεχιστεί η απαλλοτρίωση δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών της τελευταίας δεκαπενταετίας, μόνο που αντί να το σχέδιο να ονομάζεται «προκλήσεις της νέας εποχής», να ονομάζεται «σχέδιο ανάγκης μπροστά στην κρίση». 

Ο άλλος δρόμος είναι ο δικός μας δρόμος. Ο δρόμος της αριστεράς. Η υπεράσπιση της κοινωνίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημόσιων αγαθών, του περιβάλλοντος. Η προώθηση μιας οικονομίας των αναγκών απέναντι στην χρεοκοπημένοι οικονομία του κέρδους. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Και θα το προωθήσουμε μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες..»

Για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και την Κωνσταντίνα Κούνεβα

«…Η Ριζοσπαστική Αριστερά βρέθηκε από την πρώτη στιγμή, μέσα σε αυτό τον αγώνα. Υπερασπίστηκε την εξέγερση αυτή, τις ειρηνικές και μαζικές διαμαρτυρίες, Από την σκληρή καταστολή. Και από κάθε προσπάθεια συκοφάντησης. Βρεθήκαμε στο στόχαστρο εκείνες τις ημέρες. Και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Σημαίνει ότι ήμασταν εκεί που έπρεπε. Ούτε βήμα πίσω.

Το χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό φοβήθηκε. Και ξέρετε τι φοβήθηκε; Τον κόσμο στο δρόμο. Τον κόσμο που αρνείται την ζωή, την οποία του επιφυλάσσουν. Τα παιδιά που ονειρεύονται. Τους εργαζόμενους που διεκδικούν. Αυτό φοβήθηκαν. Και έχουν απόλυτο δίκιο. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να τους οδηγήσει σε υποχωρήσεις. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε νίκες.

Και η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκαν πολύ. Δείξτε τι έκαναν στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μια μετανάστρια, με το χειρότερο είδος δουλειάς, που διέπραξε το έγκλημα να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματα γι αυτήν και τις συναδέλφους της. Και βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από επίθεση με βιτριόλι, παραμονή Χριστουγέννων.

Έχασαν. Η επίθεση άνοιξε ακριβώς το κεφάλαιο που ήθελαν να κρατήσουν κρυφό, μυστικό απαρατήρητο. Και τώρα όλοι οι κοινωνικοί αγώνες, όλοι οι αγώνες αυτών που δεν έχουν φωνή, όλοι οι αγώνες αυτών που έπρεπε να κρατηθούν εκτός δικαιωμάτων, εκτός εργασιακής προστασίας, εκτός συνδικάτων, γίνονται και δυναμώνουν στο όνομα της Κωνσταντίνας Κούνεβα…»

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«…Αυτές τις μέρες έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για το καινούριο μας πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί τους στόχους για μια τέτοια θετική διέξοδο από την κρίση. Τους έχει προτείνει στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Γιατί οποιαδήποτε τέτοια διέξοδος, που θα υπερασπίζεται την κοινωνία και τις ανθρώπινες ανάγκες, δεν μπορεί παρά να είναι στηριγμένη στους κοινωνικούς αγώνες. Γιατί το μέλλον βρίσκεται στους αγώνες;

1.    Στο πεδίο των δικαιωμάτων. Για ένα τέλος στην πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

2.    Στο πεδίο των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Και κυρίως στην υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Για μια ριζική τομή στο εκπαιδευτικό σύστημα με άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

3.    Στο πεδίο της απασχόλησης. Για δικαίωμα στην σταθερή και μόνιμη δουλειά. Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και όλων των μορφών αναγκαστικής ελαστικής απασχόλησης.

4.    Στο πεδίο των κοινωνικών αναγκών. Με την διασφάλιση πόρων και την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής. Στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση.

5.    Στο πεδίο του εισοδήματος. Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις

6.    Στο πεδίο της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης. Για να καταπολεμήσουμε κάθε διάκριση λόγω φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού. Για νομιμοποίηση και ένταξη στην κοινωνική ασφάλιση όλων των εργαζομένων μεταναστών….»

Για το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο

«..Αυτή είναι η μόνη διέξοδος για την κοινωνία, διέξοδος μέσα από αγώνες και ώριμα πολιτικά αιτήματα. Και είναι μια διέξοδος εφικτή και ρεαλιστική. Ο κόσμος δεν έχει πλέον καμία προσδοκία από την κυβέρνηση. Αναρωτιέται κανείς αν η κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε προσδοκία από τον εαυτό της. Ο κόσμος δεν είχε επίσης καμία προσδοκία από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί τι ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα διαφορετικό να προτείνει και το ξέρουν οι πάντες. Απλώς επενδύει στην κυβερνητική κατάρρευση. Για να επανέλθει στην εξουσία και να συνεχίσει ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση.

…Η πρόκληση είναι εδώ μπροστά μας. Η πρόκληση είναι η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών. Είναι η προοπτική για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα αμφισβητεί τον καταναγκασμό της αγοράς και θα υπερασπίζεται την εργασία, τα δημόσια αγαθά, τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον. Αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει μέσα από τους αγώνες. Θα προχωρήσει μέσα από την ενότητα των εργαζομένων, της νεολαίας, των πιο αδύναμων λαϊκών στρωμάτων…»

To Γραφείο Τύπου