Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ - ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Φ.ΚΟΥΒΕΛΗ

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού, με θέμα «Αριστερά και πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Σήμερα στην Ελλάδα, όσο λάθος είναι να θεωρούμε ότι ο αριστερός μεταρρυθμισμός εξαντλείται στο στόχο της συμμετοχής στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή σε έναν άμετρο κυβερνητισμό, άλλο τόσο είναι λάθος, ερμηνεύοντας την κρίση με φθαρμένα ερμηνευτικά εργαλεία, να θεωρούμε «αριστερή» την εκτόπιση της Αριστεράς  από τις κεντρικές πολιτικές διαδικασίες.

Το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο ενός σύγχρονου κόμματος της Ανανεωτικής  Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΝ, οφείλει να εκφράσει την άποψη του κόμματος για την επίτευξη του στρατηγικού του στόχου, δηλαδή τη δημοκρατική σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Ο ΣΥΝ  οφείλει να προσβλέπει  στην ανάγκη διαλόγου και σύγκλισης, μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ο ίδιος ή και σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η Αριστερά και όλες οι δυνάμεις και απόψεις, που συναποτελούν την πολυχρωμία της και τη δυνατότητά της να διευθύνει τις κοινωνικές και πολιτικές υποθέσεις της χώρας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει αποκλεισμένη και να συρρικνώνεται σε ρόλους διαμαρτυρίας και καταγγελίας.

Αυτό είναι και το ουσιαστικό περιεχόμενο και νόημα μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας.

Η  εναλλακτική πρόταση εξουσίας, στηριγμένη σε μια εναλλακτική προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων  της χώρας και της κοινωνίας και σε μια  νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, έδινε και δίνει μια σοβαρή κατεύθυνση ώστε να διαμορφωθεί μια αποτελεσματική απόκρουση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ν.Δ., να υπάρξει ελπιδοφόρα διέξοδος στον αποδυναμωμένο δικομματισμό, και αποτροπή της αναστήλωσής του και να μετατοπιστεί  το πολιτικό  σκηνικό προς τα αριστερά. 

Το πολιτικό σχέδιο του κόμματός μας πρέπει να αποτελεί μια συνεχή ανοικτή πολιτική πρόσκληση-πρόκληση που θα απευθύνεται στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, που θα απευθύνεται στις υπαρκτές γειτονικές πολιτικές δυνάμεις που διακηρύσσουν την αντίθεσή τους στη Δεξιά, που θα απευθύνεται στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και θα αναζητά, χωρίς ανώφελους ανταγωνισμούς, τον κοινό πολιτικό τόπο, για κοινή πολιτική δράση, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα πιστεύει ότι ο ΣΥΝ, κρατώντας ταυτόχρονα την ιδεολογική και πολιτική διαπάλη ανοικτή, οφείλει να πείθει ότι εργάζεται για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας  έντιμης πολιτικά πρότασης.

Να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη και σαφή ενωτική αντικυβερνητική δράση με εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις σε καίριους τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Να εγκαταλείψουμε άγονες και αδιέξοδες αναζητήσεις που υπήρξαν έντονες τα προηγούμενα χρόνια για μια «άλλη» Αριστερά χωρίς ενδιαφέρον για τη διεύθυνση της κοινωνίας.

Δεν πρέπει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να μένει αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η σύγχρονη Αριστερά να μη θέλει να επηρεάζει, με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων, το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας. Κιʼ αυτό δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τη σταθερή πολιτική της επιλογή για τη συνεχή αγωνιστική παρουσία της στο δημοκρατικό κίνημα της κοινωνίας, στα πολλαπλά του επίπεδα.

Έξʼ άλλου, έχει καθοριστική σημασία ποιοι, ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα βάλουν τη σφραγίδα τους, θα διαχειριστούν την αντιμετώπιση της επελαύνουσας κρίσης.

Η ελληνική κοινωνία θέλει τη σύγχρονη Αριστερά πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων προοδευτικών συσπειρώσεων για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Για ένα τέτοιον Συνασπισμό ανοικτών οριζόντων παλεύει η Ανανεωτική Πτέρυγα και σʼ αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε.»

Αναφερόμενος  στα γεγονότα του Δεκεμβρίου, ο Φώτης Κουβέλης επεσήμανε:

«Οι εκδηλώσεις βίας είναι ενέργειες κατάτμησης και κατακερματισμού της κοινωνίας. Και γιʼ αυτό χρειάζεται ένα σαφές «ΟΧΙ» στη στρατηγική κλιμάκωσης της βίας.

Ο ΣΥΝ πρέπει να κάνει συνεχώς σαφές και καθαρό πως η Αριστερά του δημοκρατικού δρόμου θεωρεί τη δημοκρατία, την συνεχώς αυτοελεγχόμενη δημοκρατία, ταυτισμένη με το σοσιαλισμό. Να μιλήσει για τα απόλυτα αδιέξοδα της βίας. Να γίνεται συνεχώς ξεκάθαρο ότι ο δημοκρατικός δρόμος είναι μία διαρκής ειρηνική γιγαντιαία μεταρρυθμιστική διαδικασία. 

Το κόμμα μας, ο ΣΥΝ, οφείλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλάι, συμπαραστάτης και αρωγός των χιλιάδων νέων  που ασφυκτιούν σε μια κοινωνία χωρίς προοπτική και θέλουν να διαμορφώσουν το κίνημά τους.»

Απευθυνόμενος δε στους παρευρισκόμενους, τόνισε:

«Οι κατευθύνσεις και οι ιδέες της Ανανεωτικής Πτέρυγας, συνεχώς επιβεβαιώνονται. Καλούμαστε λοιπόν να αναλάβουμε την ευθύνη ανάδειξης και προώθησης των θέσεών μας, των προτάσεών μας, των ιδεών μας, των ιδεών της Ανανεωτικής Αριστεράς, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Και αυτή την ευθύνη θα την πάρουμε.

Ο ΣΥΝ ανήκει σε όλους. Θα διεκδικήσουμε να είμαστε παρόντες και παρούσες στην παραγωγή σύγχρονης αριστερής πολιτικής, στην έκφρασή της, στην κατάθεσή της. Η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι το δημιουργικό αριστερό ρεύμα μέσα στο κόμμα. Ο Συνασπισμός το έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ και η κοινωνία της Αριστεράς το παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.»