Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2009

Αποσπάσματα ομιλίας του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν.Χουντή στην Τρίπολη - Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού Νίκος Χουντής, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις σε ομιλία του, σε συγκέντρωση του ΣΥΝ στην Τρίπολη, τόνισε :

Ο Γενάρης σημαδεύεται από τις μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι των αγροτών όλης της χώρας, οι οποίοι αγωνίζονται όχι μόνο για το παρόν για το μέλλον τους, το οποίο ταυτίζεται με το μέλλον της πατρίδας μας.  Τονίζουμε ότι αν δεν παρθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών μείωσης του κόστους καλλιέργειας και σπάσιμο των καρτέλ, τα οποία λυμαίνονται την αγροτιά με αποτέλεσμα οι αγρότες να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές και οι καταναλωτές να αγοράζουν πανάκριβα η αγροτική οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση και οι αγρότες σε εξαφάνιση.

Η σημερινή κατάσταση είναι μακροχρόνιο αθροιστικό αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στη χώρα μας στην Ευρώπη πολιτικές οι οποίες αφαίρεσαν κάθε μέτρο προστασίας στους αγρότες και στην αγροτική παραγωγή. Τα προβλήματα των αγροτών  από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σε συνδυασμό με την με την απουσία εθνικής φιλοαγροτικής πολιτικής για όλα τα προϊόντα της χώρας μας, επιδεινώθηκαν δραματικά τη φετινή χρονιά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού. Την κρίση αυτή οι αγρότες τη βιώνουν δραματικά μέσα από την τρομακτική αύξηση των τιμών των γεωργικών μέσων και εφοδίων και την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων τους, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επιβίωσή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι απαιτούνται και άμεσα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος αλλά και ένα συνολικά εναλλακτικό σχέδιο για μια αγροτική παραγωγή προσανατολισμένη πρώτα απʼ όλα στις ανάγκες των αγροτών και των καταναλωτών και όχι στα καρτέλ και την κερδοσκοπία.

Σήμερα επείγει ένα έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης για να υπάρξει αύριο για τους αγρότες. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και στην Ελλάδα δεν λήφθηκαν υπόψη οι δεσμεύσεις που υπάρχουν από το σύμφωνο σταθερότητας και ενισχύθηκαν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια οι τράπεζες, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σταματήσουν οι περιορισμοί της κοινής αγροτικής πολιτικής και να υπάρξει άμεση στήριξη από τον εθνικό και κοινοτικό προϋπολογισμό στο εισόδημα, στις επενδύσεις και στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής των αγροτών. Οι αγρότες σήμερα με τους μαζικούς και ενωτικούς τους αγώνες πρέπει να διεκδικήσουν μια δέσμη άμεσων μέτρων για τη στήριξή τους.

Ειδικά από την Πελοπόννησο η οποία παράγει εξαιρετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θέλω να τονίσω ότι είναι τραγικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν χάραξαν μια εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο που με τις πολιτικές τους γιγαντώθηκαν τα καρτέλ, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να πουλάει 2 ευρώ και ο καταναλωτής να αγοράζει με 7 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών όλης της χώρας. Με τον αγώνα τους οι αγρότες ανάγκασαν να ασχοληθούν επιτέλους όλα τα κεντρικά ΜΜΕ αλλά και όλη η Ελλάδα με την ξεχασμένη ύπαιθρο και τα μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς. Εμείς καλούμε τους αγρότες να δυναμώσουν την ενότητά τους, να οργανωθούν αναγεννώντας τους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς τους, να επιδιώκουν σταθερά να κερδίσουν τη συμπαράσταση και στήριξη όλης της κοινωνίας στον αγώνα τους, προϋποθέσεις απαραίτητες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι δυνάμεις του ΣΥΝασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η επιβίωση των αγροτών δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση, αλλά είναι και υποχρέωση όλης της κοινωνίας. Όλους αυτούς που νόμιζαν ότι δεν χρειάζονται οι αγρότες, αλλά η παγκοσμιοποίηση θα λύσει τη διατροφή των λαών, τους διέψευσε η πρόσφατη διατροφική κρίση, η οποία σάρωσε όλες αυτές τις γελοίες και ανιστόρητες θεωρίες.

To Γραφείο Τύπου