Skip to main content.
19/01/2005

Απαράδεκτη η επιτήρηση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας

Ο ΣΥΝ διεκδικεί την κατάργηση του Συμφώνου σταθερότητας και την αντικατάστασή του από μια νέα συμφωνία για την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την απασχόληση

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Αλογοσκούφης για τις αποφάσεις του ECOFIN:

«Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. (ECOFIN) ενώ επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για τις διευρυνόμενες ανισότητες στη χώρα μας, την αυξανόμενη φτώχεια, την πανύψηλη ανεργία και τις ισχνές κοινωνικές δαπάνες, έθεσε, με τον κ. Αλογοσκούφη, σχεδόν, να επιχαίρει υπό καθεστώς ακόμα πιο ασφυκτικής επιτήρησης τη χώρα μας για υπερβολικά ελλείμματα κατ’ επιταγή του νεοφιλελεύθερου Σύμφωνου Σταθερότητας της Ε.Ε. Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι αυτό το καθεστώς επιτήρησης εις βάρος της χώρας μας είναι απαράδεκτο και επιλεκτικό, ενώ οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες Κοινοτικές πιέσεις για συνεχή μέτρα σε βάρος του κόσμου της εργασίας στη χώρα μας.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη για τις αποφάσεις του ECOFIN και τα εφευρήματα περί «ήπιας προσαρμογής» σε καμία περίπτωση δεν καταπραΰνουν τις ανησυχίες των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο που, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση έχει, ήδη, εγκαινιάσει μια νέα μακρόχρονη εξουθενωτική λιτότητα για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, ενώ προωθεί σειρά νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων και απορρυθμίσεων.

Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού που επί χρόνια απέκρυπτε επιμελώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν κατευθύνθηναν στην ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων της ελληνικής κοινωνίας αλλά στην ουσία αποτελούσαν άμεση και έμμεση επιδότηση των μεγάλων εισοδημάτων και των υψηλών επιχειρηματικών κερδών. Θεωρούμε αδιανόητο να επιδιώκει, τώρα, η κυβέρνηση να φορτώσει αυτά τα ελλείμματα στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική του αντίθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο οποίο συνεχίζουν να ομνύουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί θηλιά για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των ευρωπαϊκών λαών. Ο ΣΥΝ διεκδικεί την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του από μια νέα Συμφωνία για την Ανάπτυξη, την Κοινωνική Προστασία και την Απασχόληση στην Ευρώπη».