Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/05/2006

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για το θέμα την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας FinansBanκ από την Εθνική Τράπεζα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, o Γ. Δραγασάκης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Κοινωνικής και Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη για το θέμα την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας FinansBanκ από την Εθνική Τράπεζα.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Ήρθαμε για να κάνουμε ένα δημόσιο διάβημα για την Εθνική Τράπεζα, εν όψει της συνέλευσης η οποία γίνεται την επόμενη Τρίτη.

Έχουμε μεγάλες ανησυχίες ότι, μετά την εξαγορά της FinansBanκ στην Τουρκία και την προβλεπόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, θα έχουμε μια αλλοίωση της μετοχικής σύνθεσης της Εθνικής σε βάρος του δημοσίου, με τον τρόπο που, στις νέες συνθήκες που ξέρουμε, ασκεί κάποιους ελέγχους στην Εθνική μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Είναι σαφές ότι, όπως προχωράει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, θα έχουμε μια μεγάλη μείωση στο μετοχικό της κεφάλαιο της θέσης των ασφαλιστικών Ταμείων. Γι αυτό ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό είτε να εξασφαλιστεί η στήριξη των Ταμείων, προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν τα ποσοστά, τα οποία έχουν σήμερα στην Εθνική Τράπεζα, είτε τις αδιάθετες μετοχές του να τις αγοράσει με διάφορους τρόπους που μπορεί να βρει το Δημόσιο.

Το θεωρούμε ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αφού η Εθνική είναι μία Τράπεζα η οποία έχει ηγετική θέση στον τραπεζικό χώρο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, και στις αποταμιεύσεις και στις χορηγήσεις.

Μας έχει ενοχλήσει επίσης ότι δεν έχει γίνει η ενημέρωση που θα χρειαζόταν από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας και προς το Κοινοβούλιο, με την γνωστή υπόθεση της μη εμφάνισης και θα έλεγα της περιφρονητικής στάσης απέναντι στο Κοινοβούλιο που παρουσίασε ο Διοικητής της Εθνικής ο κ. Αράπογλου.»

Δηλώσεις έκανε και ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου