Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/01/2009

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου για το γήπεδο του ΠΑΟ || ΟΙ ΕΚΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ - ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ: ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέκου Αλαβάνου, προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, σχετικά με την εμπλοκή στην κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, απάντησε ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Στ. Καλογιάννης.

Στην ερώτηση ο κ. Αλαβάνος ζητούσε να εκδοθεί άμεσα η άδεια εκσκαφών από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, πράγμα που θα σήμαινε την άμεση έναρξη της υλοποίησης του γηπέδου, ανεξάρτητα από το Εμπορικό Κέντρο του κ. Βωβού.

Στην απάντησή του ο κ. Καλογιάννης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την κατάθεση του φακέλου  δεν αφορούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά μόνο στο Δήμο της Αθήνας.»

«Όσον αφορά το θέμα της έκδοσης άδειας εκσκαφών είναι αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φάκελος κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και είναι πλήρης, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα κινήσει τη διαδικασία για την έκδοση των σχετικών αδειών σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία.»

Στην παρέμβασή του ο κ. Αλ. Αλαβάνος είπε:

«Ευχαριστώ τον Υπουργό διότι νομίζω ότι η απάντηση βοηθάει πάρα πολύ τον κόσμο ο οποίος ανησυχεί να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Να πω ότι κατ΄αρχήν συμφωνώ και είναι πολύ σωστό αυτό που είπατε, ότι το θέμα περισσότερο αφορά τον Υπουργό Εσωτερικών. Διότι εδώ αυτός που βάζει εμπόδιο στην οικοδόμηση του Γηπέδου του Παναθηναϊκού είναι ο Δήμος της Αθήνας. Και είναι συγκεκριμένα ο Δήμαρχος της Αθήνας ο οποίος αποδεικνύεται πλέον ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αυτό είναι το κάλυμμα, ενδιαφέρεται  να γίνει η επιχείρηση - μεγαθήριο του κ. Βωβού, η οποία προσβάλλει όλη αυτή την περιοχή του Ελαιώνα και έχει συνδέσει, ως μη όφειλε, την υπόθεση του γηπέδου με την υπόθεση του Εμπορικού Κέντρου. Αυτό που βγαίνει και από την απάντησή σας και παρακαλώ να το επιβεβαιώσετε, αλλά και  από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Υπουργός είναι, ότι το γήπεδο μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τι θα γινόταν με το Εμπορικό Κέντρο, από τη στιγμή που ο Δήμαρχος και ο Δήμος της Αθήνας σταματήσει αυτή την εκβιαστική τακτική. Δηλαδή να λέει δεν θα γίνει το γήπεδο αν δεν γίνει το θέμα του κ. Βωβού. Επομένως υπάρχουν ευθύνες του Υπ. Εσωτερικών, ο οποίος έπρεπε να είναι εδώ. Γιατί είναι εδώ το ΥΠΕΧΩΔΕ εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι πιο σημαντική είναι η αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών; Διότι έχουμε έναν δήμαρχο ο οποίος έχει καταγγελθεί από όλες της δικαστικές ενώσεις, ο οποίος προσβάλλει τη νομιμότητα και ο οποίος εκβιάζει. Γιατί δεν είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Παυλόπουλος εδώ; Γιατί δεν είναι κάποιος συνάδελφός σας αν αυτό είναι το μείζον;

Για το ΥΠΕΧΩΔΕ τώρα. Έχετε ευθύνες και εσείς, υπάρχει το master plan. Υπάρχει η έγκριση του master plan από τον Οργανισμό της Αθήνας. Υπάρχει η προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που λέει ότι η αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλομένων πράξεων ουδόλως εμποδίζει την πρόοδο της διαδικασίας για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων που ο νόμος προβλέπει για τη δημιουργία του υπερτοπικού πόλου, δηλαδή του γηπέδου. Και σας ρωτώ, έχει υπάρξει η υπουργική απόφαση που να εγκρίνει τις θέσεις του Οργανισμού Αθήνας, προκειμένου  να υπάρξει πια η άνετη κίνηση του θέματος της οικοδόμησης του γηπέδου, χωρίς να υπάρχουν τέτοια εμπόδια.

Επίσης, σας ρωτάω γιατί δεν εκδίδετε την άδεια εκσκαφών και  αντιστηρίξεων που έχει σχέση με τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ; Σας έχει ζητήσει ο Δήμαρχος της Αθήνας,  άδεια για τις εκσκαφές και αντιστηρίξεις ώστε από σήμερα να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία του γηπέδου;

Καταλήγοντας θέλω να συνοψίσω το ερώτημά μου, στο βαθμό που σας έρχονται από το Δήμο της Αθήνας, όπως πλέον επιτρέπει η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ, που λέει ότι δεν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το γήπεδο ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με το εμπορικό κέντρο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο βαθμό που εξαρτάται από το ίδιο, θα εγκρίνει –εφόσον βέβαια υπάρχουν τα αναγκαία τεχνικά στοιχεία- όλες αυτές τις διαδικασίες για να προχωρήσει το γήπεδο από σήμερα;

Μετά το τέλος της συζήτησης ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ μπορεί να ξεκινήσει σήμερα – ανεξάρτητα εντελώς από την τύχη του Εμπορικού Κέντρου. Αυτό αναγκάστηκε να δεχθεί, θέλοντας και μη, η κυβέρνηση στη συζήτηση στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ομολόγησε ότι :

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την κατάθεση του φακέλου  δεν αφορούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά μόνο στο Δήμο της Αθήνας.»

«Όσον αφορά το θέμα της έκδοσης άδειας εκσκαφών είναι αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φάκελος κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και είναι πλήρης, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα κινήσει τη διαδικασία για την έκδοση των σχετικών αδειών σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία.»

Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι ένας μόνο είναι ο λόγος των καθυστερήσεων και των εμπλοκών: Ο Δήμαρχος της Αθήνας. Εχει ταυτισθεί με τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος της πρωτεύουσας. Μεθοδεύει να μη γίνει το γήπεδο, εφόσον δεν γίνει το Εμπορικό Κέντρο. Απειλεί τους δικαστές. Εκβιάζει τους φίλους του Παναθηναϊκού. Αρνείται να καταθέσει τις αιτήσεις για τις οικοδομικές εργασίες, όπως υποχρεούται από την Σύμβαση μεταξύ του Δήμου της Αθήνας και της ΠΑΕ ΠΑΟ, άρθρο 4, παρ. 2,3 και 6.

Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ανοικτή πρόκληση.

Απευθυνόμαστε στο κ. Κακλαμάνη. Του ζητούμε να καταθέσει σήμερα κιόλας τον φάκελλο για την έκδοση της Αδειας Εκσκαφών και Αντιστηρίξεων ο οποίος μπορεί να εγκριθεί μέσα σε δύο μέρες. Και να ακολουθήσουν τάχιστα όλοι οι υπόλοιποι φάκελλοι με τις αιτήσεις για την έναρξη  των οικοδομικών εργασιών, σήμερα.  Όχι αύριο.»