Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2009

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το κάλεσμα του νέου υπουργού παιδείας κ.Σπηλιωτοπουλου, σε διακομματικό διάλογο από μηδενική βάση

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, από τον Έβρο όπου περιοδεύει για δεύτερη ημέρα, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με το κάλεσμα του Υπουργού Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλου σε διακομματικό διάλογο από μηδενική βάση:

«Είναι οξύμωρο αυτό που συμβαίνει: μέσα σε πέντε χρόνια η κυβέρνηση έχει κάνει 2 – 3 προτάσεις για διάλογο από μηδενική βάση. Μόνο που στο μεσοδιάστημα,  από διάλογο σε διάλογο, προχωρούσε ακάθεκτη το πρόγραμμά της και “άφηνε πίσω της συντρίμμια”. Μου θυμίζει λίγο τους Τούρκους που, ενώ κατέλαβαν την μισή Κύπρο, ζητούσαν μετά διάλογο από μηδενική βάση για την επίλυση του Κυπριακού.

Έγινε μια προσπάθεια για διάλογο πριν από 3 χρόνια από μηδενική βάση με την κυρία Γιαννάκου και τον κ. Βερέμη, στην οποία συμμετείχαμε κι εμείς, μέχρι να καταλάβουμε την κοροϊδία. Διότι δεν είχαμε κανένα λόγο να παραμένουμε όταν μας είπαν ότι “θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας, αλλά αυτά θα κάνουμε”. Μετά από αυτόν το «διάλογο» η κα Γιαννάκου και η κυβέρνηση προχώρησε ακάθεκτη: έφτιαξε Νόμο Πλαίσιο, προσπάθησε να αναθεωρήσει το άρθρο 16, πήγε να περάσει από το παράθυρο τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια μέσα από τα ΚΕΣ, πέρασε την βάση του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, εφάρμοσε δηλαδή την πολιτική της και σήμερα ήρθε και ζητάει ξανά, σα να μην έχει συμβεί τίποτε, διάλογο από μηδενική βάση.

Δεν υπάρχει μηδενική βάση. Είμαστε πολύ πιο κάτω από το μηδέν.

Προϋποθέσεις για να συμμετάσχουμε εμείς σε έναν ειλικρινή διάλογο που χρειάζεται είναι η κυβέρνηση:

•    Nα αποσύρει και να παγώσει το Νόμο Πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα στα Πανεπιστήμια, οδηγώντας τα στο χείλος της καταστροφής. Ήδη τα περιφερειακά πανεπιστήμια είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της χρεωκοπίας

•    Nα ακυρώσει τη διαδικασία του franchising της δικαιοκρισίας και τα ΚΕΣ

•    Να δείξει στοιχειωδώς μια διάθεση καλής θέλησης αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5%.

Με βάση αυτές τις τρεις απολύτως λογικές προϋποθέσεις μπορούμε μόνο να φτάσουμε στο 0 και να μιλάμε για διάλογο από μηδενική βάση. Τώρα είμαστε στο -10.

To Γραφείο Τύπου