Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2009

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΕΣΜΙΟΙ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΜΕ ΘΕΑΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την ανεξέλεγκτη δράση των μεσαζόντων και των ομίλων, που δραστηριοποιούνται στο κύκλωμα παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος, απαντώντας αποδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος και το απέδωσε στα εικονικά τιμολόγια με υψηλές τιμές, τα οποία εκδίδονται πρωτογενώς κατά την αγορά των προϊόντων από τους παραγωγούς, αποδέχθηκε τις ελληνοποιήσεις, οι οποίες γίνονται σε εισαγόμενα προϊόντα. Παράλληλα δήλωσε ότι με νέο νομοσχέδιο θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ επισήμανε ότι παρά τα όποια πρόστιμα επεβλήθησαν στους παραβάτες το πρόβλημα υφίσταται και κάλεσε όλους τους φορείς της αγοράς να συμβάλουν για την αλλαγή του υπάρχοντος κλίματος.

Ο Φώτης Κουβέλης επεσήμανε τις ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές καταστάσεις που επικρατούν και αισχροκερδούν σε βάρος της αγοράς και δήλωσε ότι:

«Δικαιούμαι  να διατυπώσω την άποψη με όσα λέτε, σήμερα, ότι φταίνε οι αγρότες, οι οποίοι προσφέρουν τα προϊόντα τους σε τιμές που αναγράφονται σε εικονικά τιμολόγια. Αναφερθήκατε για άλλη μία φορά, όπως κάνατε πριν ένα έτος ακριβώς, στην δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέγει. Και πάλι να υποθέσω ότι, σας διαφεύγει η έννοια του ολιγοπωλίου και του μονοπωλίου που διαμορφώνεται συστηματικά εδώ και χρόνια ολόκληρα και αναπτύσσεται, δυστυχώς, με ένταση από τα καρτέλ.

Να σας θυμίσω εκείνο το οποίο είχατε πει ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ότι θα αξιοποιήσετε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μάλιστα με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς που είχε πριν από ένα χρόνο. Τι πράξατε; Σας διαφεύγει η έννοια της αισχροκέρδειας, την οποία επίσης είχατε πει ότι θα περιορίσετε, καλώντας μάλιστα και την ελληνική δικαιοσύνη να συνδράμει αυτό το έργο ελέγχου της αγοράς.

Ένα ολόκληρο έτος έχει παρέλθει από τη ημέρα που εσείς τα λέγατε αυτά. Ανατρέξτε στα πρακτικά για να θυμηθείτε, αυτά που και σήμερα σημειώνουμε. Τα είχατε συνομολογήσει. Είχατε μιλήσει για τη στρέβλωση και τις αγκυλώσεις της αγοράς. Τι έχετε πράξει ως Υπουργείο Ανάπτυξης, για να αρθούν ή έστω να περιοριστούν αυτές οι αγκυλώσεις , αυτές οι στρεβλώσεις,  αυτή η προσβολή των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, στους οποίους συνηθέστατα και συστηματικά αναφέρεστε.

Δεν φταίνε οι παραγωγοί ούτε οι καταναλωτές. Διότι και οι δύο είναι δέσμιοι συγκεκριμένων μονοπωλιακών συμπεριφορών, οι οποίες τους εκβιάζουν, ενδεχομένως, να δίνουν και αυτά τα εικονικά τιμολόγια. Σήμερα  περίμενα να μας πείτε τι έχει αποδώσει αυτός ο τιμολογιακός έλεγχος,  δηλαδή η κοστολογική διαδικασία και πάντοτε με κριτήριο την έννοια της αισχροκέρδειας την οποία έχετε εγκαταλείψει.

Δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλα εκείνα τα οποία συγκροτούν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;

Ο μεν παραγωγός να πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα του ο δε καταναλωτής να πληρώνει τα καταναλωτικά αγαθά πάρα πολύ ακριβά. Τώρα τι να σας πω, αυτό που γνωρίζει όλος ο κόσμος; Το γνωρίζετε κι εσείς κι εμείς κι όλη η κοινωνία, ότι αν συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα με τις τιμές των ίδιων προϊόντων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ντροπή.»