Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2009

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν.Χουντή στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9.84»

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 ( Τασιόπουλος), μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για συνάντηση Αλαβάνου - Παπανδρέου

-    Έχετε αγωνία σήμερα για τη συνάντηση Αλαβάνου- Παπανδρέου;…

Δεν υπάρχει καμία αγωνία. Είναι απλά τα πράγματα: Ο κ. Παπανδρέου πήρε μια πρωτοβουλία να συζητήσει με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων, τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς ως ευγενικοί άνθρωποι δεχτήκαμε να γίνει αυτή η συζήτηση. Βεβαίως υπάρχει πολιτικό ενδιαφέρον. Αλλά δεν μπορεί να αρνείσαι, όταν κάποιος σου ζητάει  -πολλές φορές κι εμείς ζητάμε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, από τα άλλα πολιτικά κόμματα να τους πούμε κάποιες σκέψεις που έχουμε για ένα θέμα ή για περισσότερα. Επομένως, υπάρχει και ένα πολιτικό σαβουάρ βιβρ, αλλά υπάρχει και πολιτικό ενδιαφέρον. Με ενδιαφέρον πάμε να δούμε τι έχει να μας πει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

-    Όμως όλοι ξέρουν ότι αυτό το ραντεβού έχει να κάνει και με μια συζήτηση που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.. με το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη διάθεση ο ΣΥΡΙΖΑ …. Να πάει προς αυτή την κατεύθυνση;…

Έχετε δίκιο, γιατί γι αυτό το θέμα, δηλαδή περί μιας συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται και γράφονται πολλά. Θέλω να σας πω όμως ότι έχουμε αποσαφηνίσει με πολύ καθαρό τρόπο, χωρίς υπονοούμενα, ότι τις συνεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ τις προδιαγράφει, τις επιδιώκει στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.

Εχουμε πει ότι, με τα σημερινά δεδομένα και με την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Άρα, στη συνάντηση δεν έχουμε καμία αγωνία να αλλάξει αυτή η ατζέντα. Φυσικά θα ακούσουμε τι έχει να προτείνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά μέσα σε μια συνάντηση προφανώς δεν γίνεται να αλλάξεις πολιτική ή να συμφωνήσεις προγραμματικά κ.λπ. Άρα, δεν υπάρχει περιθώριο για επικοινωνιακό χειρισμό γι αυτή τη συνάντηση. Τα πράγματα είναι σαφή. Από εκεί και πέρα εμείς καταθέτουμε το πρόγραμμά μας, οι διαπιστώσεις που κάνουμε είναι διαπιστώσεις που προκύπτουν μέσα από την πολιτική των άλλων κομμάτων, της στάσης τους σε μια σειρά από ζητήματα και καθαρά λέμε στον κόσμο τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει.

Για τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ

-    Πάντως σας έχει διχάσει στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η συζήτηση;…

΄Όχι. Υπάρχουν απόψεις…

-    Ε, πώς άλλες ο κ. Κουβέλης, άλλες ο κ. Δραγασάκης…

 .. Δεν το αρνούμαι. Άλλωστε είμαστε ένας χώρος που έχει πάντα ένα διάλογο δημόσιο περί των διαφορετικών απόψεων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Θέλω να σας πω όμως πως οι απόψεις του κ. Κουβέλη είναι μειοψηφικές εδώ και καιρό. Και, επομένως, ένα κόμμα πρέπει να κινείται με βάση τις αποφάσεις της  πλειοψηφίας, γιατί αλλιώς δεν έχει επίσημη θέση. Και η επίσημη θέση είναι αυτή που σας είπα, είναι αυτή που εκφωνείται από τον κ. Τσίπρα ,τον κ. Αλαβάνο και τον κ. Δραγασάκη, είναι οι αποφάσεις που έχουμε πάρει με συλλογικό τρόπο στα συνέδρια του κόμματος. Επομένως, αυτή την πολιτική υπερασπιζόμαστε και προχωράμε, παρακολουθώντας φυσικά τις εξελίξεις.

Κατά τα άλλα, ξαναλέω, ότι σε εμάς είναι δύναμη να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.

- Εσείς δεν το βλέπετε ούτε μετεκλογικά ότι μπορεί να συμβεί… αν υποθέσουμε ότι δεν έχουμε αυτοδυναμία από ένα κόμμα;..

Μα και πάλι τα προγραμματικά κριτήρια υπάρχουν. Αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις, μόνο για να μοιραστούν κυβερνητικοί θώκοι, είναι κάτι που έχει δημιουργήσει απέχθεια στους πολίτες που αναζητούν λύση στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Διότι, το να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση είναι το ένα θέμα, το κύριο όμως είναι τι θα κάνει και με ποιες πολιτικές. Εδώ βλέπετε τα προβλήματα είναι  οξυμένα. Δεν μπορούν καλά – καλά να τα φέρουν σε πέρας με τις ίδιες διαχειριστικές πολιτικές….

-    Ξέρετε ποια είναι η απορία μου;.. Η απορία μου είναι.. δεν έχουμε αυτοδυναμία. Τι θα γίνει;.. Θα πάμε σε μια περιπέτεια;.. Σας απασχολεί καθόλου ως κόμμα;…

Μας απασχολεί. Δεν μας απασχολεί όμως με τον τρόπο που τίθεται ορισμένες φορές. Αυτό το επιχείρημα σφράγισε σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα μεγάλο κομμάτι της μεταπολιτευτικής ζωής. Και, επομένως, τα συμπεράσματα έχουν βγει. Σταθερές κυβερνήσεις περάσανε.

-    Δεν είναι το θέμα μιας κυβερνητικής καρέκλας… αλλά ένα κοινό που μπορεί να προκύψει, ένα σενάριο.. τα κόμματα είναι και να λύνουν αυτά τα αδιέξοδα..

Κυβερνήσεις είχαμε και μάλιστα στο όνομα  να έχουμε κυβερνήσεις, αυτοδύναμες έχει αλλοιωθεί η βούληση του εκλογικού σώματος. Σήμερα για να μπορεί, ένα κόμμα να αποκτήσει αυτοδυναμία, θα πρέπει να πάρει ένα μπόνους 40 βουλευτών σήμερα και αύριο 50 βουλευτών.

-..Ναι, αλλά μπορεί να μην γίνει κυβέρνηση…

 ……. Κι όταν λέω ότι δεν αντιστοιχείται με τη λαϊκή κυριαρχία, σημαίνει πως κατʼ αρχήν δεν έχει τη βούληση και την εντολή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας να πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο έργο, ανεξάρτητα τι λέει προεκλογικά.

Το δεύτερο, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία εμείς το θεωρούμε πάρα πολύ θετικό- που σημαίνει ότι αλλάζει το πολιτικό τοπίο, μπορεί και θα βρεθούν λύσεις, αρκεί να υπάρχουν δυνάμεις που να συμφωνούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και επιτρέψτε μου να σας πω, αφού  τα πράγματα τίθενται έτσι, αυτά τα κόμματα που βρίσκονται κοντά προγραμματικά και που μπορούν εύκολα -ήδη έχει αρχίσει μια συζήτηση - να κάνουν  κυβέρνηση για να «φύγει» το άγχος ότι θα έχουμε κυβέρνηση, είναι η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, που συγκλίνουν σε μια σειρά ζητήματα.

Βεβαίως εμείς θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να υπάρξουν λύσεις που να οδηγούν τα πράγματα σε διαφορετική κατεύθυνση. Σήμερα όμως βλέπουμε όμως συσχετισμούς που δεν ευνοούν αυτά τα θέματα.

Άρα προτείνουμε τι πρέπει να γίνει και πως βλέπουμε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και ζητούμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης. Είναι σαφής η θέση μας.

To Γραφείο Τύπου