Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2009

Δήλωση της Αγγ. Παπάζογλου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ σχετικά με την απάντηση του Επιτρόπου Μπαρό στον Δ.Παπαδημούλη για παιδιά μεταναστών

Σχετικά με την απάντηση του Επιτρόπου κ. Μπαρρό σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη, αναφορικά με τις ρυθμίσεις του καθεστώτος παραμονής των παιδιών μεταναστών β΄ γενιάς, η Αγγελική Παπάζογλου, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και του τμήματος Δικαιωμάτων, σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό ΝΕΤ 105,8, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το θέμα της ρύθμισης της παραμονής των παιδιών μεταναστών β΄ γενιάς που γεννιούνται στη χώρα μας ή έρχονται σε πολύ μικρή ηλικία έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα σε πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση. Εννοούμε, δηλαδή, να μπορούν να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια όπως συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη γνώμη μας το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος θα έπρεπε να αφορά και τα παιδιά εκείνα που αποφοιτούν από σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Η απάντηση του Επιτρόπου κ. Μπαρρό σε εύστοχη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη ανέδειξε την απόκλιση από το κοινοτικό δίκαιο, που και εμείς ως Τμήμα Δικαιωμάτων, είχαμε επισημάνει, δηλαδή την ελληνική πρωτοτυπία των προϋποθέσεων τα παιδιά να έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς τους να διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις, που δεν απαιτούνται από την κοινοτική οδηγία για τους επί μακρόν διαμένοντες, εντάσσονται στο ελληνικό δίκαιο κατά την ενσωμάτωση της Οδηγίας, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των παιδιών αυτών και αυξάνοντας τις περιπτώσεις εκείνων που θα παραμείνουν σε ένα καθεστώς αφάνειας. Για το λόγους αυτούς αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις σχετικές νομοθετικές τροποποιήσεις».

To Γραφείο Τύπου