Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2009

ΠΕΝΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ || Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά

Υπάρχει ένα σημείο, κατʼ αρχήν, που διαφωνώ στην τοποθέτησή σας: Στον χρόνο που χρησιμοποιήσατε, αναφερόμενος στην κινητοποίηση. Χρησιμοποιήσατε τον Παρατατικό και τον Αόριστο: «Περάσαμε», «ζήσαμε», «ήταν τα μπλόκα». Ξέρω ότι σήμερα είναι μια άλλη κατάσταση. Ένας αριθμός αγροτών έχει επιστρέψει και ξέρω τον  ρόλο που έχουν παίξει βασικοί συνδικαλιστές της Ν.Δ. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν και μπλοκ, τα οποία επιμένουν. Υπάρχουν αιτήματα τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί και υπάρχει τεράστια αγωνία για την επιβίωση όχι μόνο το 2009, αλλά για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, μια αγωνία που παραμένει.

Εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα σταθούμε συμπαραστάτες και στο τελευταίο μπλόκο. Γιατί κι εσείς παραδέχεστε τελικά ότι, πέρα από τα ζητήματα αυτά, υπάρχουν βασικά ζητήματα ελλειμμάτων σε μια αγροτική πολιτική, την οποία έχει ανάγκη η χώρα μας. Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την άποψη ότι από τη στιγμή που είσαι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πάντα λειτουργούν αυτόματα. Ξέρουμε ότι η αγροτική πολιτική επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα δημιουργήσει διαφορετικά προβλήματα. Χρειάζεται μέτωπο πάλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζεται εθνική στρατηγική.

Δείτε τι έχει γίνει με το ελαιόλαδο. Μέσα σε τρία τέσσερα χρόνια μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία, κατάφερε να εκτοπίσει όχι μόνο τη χώρα μας, η οποία θα έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία, αλλά και τη χώρα, η οποία σε μεγάλο βαθμό έλεγχε, όχι μόνο το ευρωπαϊκό αλλά το παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου, που είναι η Ιταλία. Γιατί; Και η Ισπανία και η Ιταλία και η Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι.

Επομένως ναι. Να εντοπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η Ε.Ε. Να δημιουργήσουμε μέτωπο πάλης. Μην όμως δημιουργούμε αυτή τη μοιρολατρία, που μέσα στον αγροτικό κόσμο δημιουργεί μια κατάσταση παραίτησης. Μια αίσθηση ότι το μόνο που μένει είναι απλώς μια διεκδίκηση για να βγάλουμε τη φετινή χρονιά. Να βγει βεβαίως η φετινή χρονιά, αλλά θέλουμε να είμαστε μπροστά για δεκαετίες. Για τον αιώνα που έρχεται, με τις τεχνολογίες, με τις δυνατότητες, να είναι μπροστά η αγροτική μας οικονομία.

Θα ήθελα να πω ότι, την επερώτηση αυτή την έχουμε καταθέσει από τον Οκτώβριο και όπως είδατε οι ομιλίες, όλων ανεξαίρετα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρότι στηρίζανε τα άμεσα προβλήματα, πόσα θα πάρουν οι αγρότες σήμερα, τι θα γίνει κατά προϊόν κλπ, όλες είχαν ένα διαρθρωτικό στοιχείο κι ένα στοιχείο προοπτικής. Κατανοούμε πολύ καλά ότι αν δεν απαντήσουμε σʼ αυτά τα ερωτήματα, τι είδους παραγωγή θα έχουμε, τι προϊόντα θα έχουμε, πώς η επιστήμη θα στηρίξει την παραγωγή, πώς θα αξιοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, πώς θα ενισχύσουμε τις συλλογικές προσπάθειες. Αν δεν απαντήσουμε σʼ αυτά τα ερωτήματα. Κι είναι ανίκανη η Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες να απαντήσει σʼ αυτά τα ερωτήματα, παρότι τίθενται-θα ζούμε αυτή την κατάσταση. Απλώς οι αγρότες ίσως θα είναι πιο ηλικιωμένοι. Διότι έχουμε αυτήν την τεράστια διαρροή από ένα χώρο, που θα μπορούσε να σηκώσει την παρουσία και την ανάπτυξη πάρα πολλών.

Αναφέρθηκαν πάρα πολλά διαθρωτικά ζητήματα από τους συναδέλφους και άλλα πολλά μπορεί να πει κανείς. Για παράδειγμα το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το ΕΘΙΑΓΕ… Το έχω δει το ΕΘΙΑΓΕ, έχω κάνει δυο τρεις επαφές ως βουλευτής Ηρακλείου. Τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει στους σπόρους, στην ανάπτυξη αυτοχθόνων ποικιλιών που εξαφανίζονται. Κι όμως υπολειτουργεί. Το έχουμε απλώς για να υπάρχει.

Απαντάμε με διάλογο κύριε Υπουργέ; Όχι. Ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος, αλλά πια τα διλήμματα έχουν εντοπιστεί. Επομένως το θέμα είναι οι επιλογές της Κυβέρνησης. Δεν μπορεί να έχουμε την καραμέλα του διαλόγου, σε όποιο ζήτημα υπάρχει. Σας λέω για παράδειγμα. Θα έχουν επιστημονική στήριξη ή όχι οι αγρότες; Θα έχουν δίπλα τους το γεωπόνο, όχι απλώς για να μετράει και να βγάζει τις ενισχύσεις ή τις αποζημιώσεις. Θα έχει δίπλα του το γεωπόνο, το σύμβουλό του, ο οποίος θα του πει το προϊόν, την αντιμετώπιση των ζιζανίων ή των προβλημάτων, το πώς θα το στηρίξει για να περάσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση; Θα έχει ο κτηνοτρόφος δίπλα του τον κτηνίατρο; Θα έχει την πολιτική που θα του λέει τι να κάνει στην κτηνοτροφία σήμερα. Ή θα μπορούσε με εκτατική κτηνοτροφία, να έχει καλύτερο αποτέλεσμα, να έχει καλύτερο προϊόν; Διλήμματα κύριε Υπουργέ. Δεν είναι διάλογος. Τον διάλογο τον κάνουμε εδώ. Μπορούμε να τον κάνουμε και οι περισσότεροι κρυφά. Κυρίως είναι επιλογές. Τι επιλογές θα κάνουμε.

Βρέθηκα με την συναδέλφισσα, Ε. Αμμανατίδου, στα μπλοκ της Κρήτης, προχθές. Έβλεπε κανείς μια απόγνωση του κόσμου για την προοπτική που θα έχει. Αν δεν υπάρξουν αυτές οι παρεμβάσεις, τις οποίες νομίζω ότι πολύ εύστοχα έθεσαν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έχουμε απαντήσεις.

Εγώ θα ήθελα κύριε Υπουργέ, να θέσω πέντε ερωτήματα, τα οποία συνδέονται με την κατάσταση, προσπαθώ να τους δώσω και μία ευρύτητα. 

Το πρώτο ερώτημα, ο προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει 460 εκατομμύρια ευρώ για τον ΕΛΓΑ. Εσείς είπατε ότι αυτή τη στιγμή θα αντιμετωπίσετε το αγροτικό πρόβλημα με 500 εκατομμύρια ευρώ. Το βραχυπρόθεσμο. Πάμε επομένως για αναθεώρηση του προϋπολογισμού; Δηλαδή ο ΕΛΓΑ θα έχει 500 συν 460. Να μου απαντήσετε κύριε Υπουργέ. Σκεφτείτε το, ρωτήστε και τους συναδέλφους σας, 500 συν 460 εκατομ. ευρώ; Διότι όχι μόνο είναι εντελώς ανεπαρκής, αλλά θα είναι εντελώς δώρον άδωρον, εάν δώσετε τώρα κάποιες ενισχύσεις μέσω του ΕΛΓΑ και μετά έχουμε τον ΕΛΓΑ με το σταγονόμετρο στις ξηρασίες, στις αρρώστιες και στα άλλα προβλήματα που θα υπάρξουν.

Αλλά γιατί κύριε Υπουργέ, 500 εκατομμύρια; Γιατί χρησιμοποιήσατε για τους αγρότες τη διαίρεση; Ξέρω ότι, είχατε προβλήματα δημοσιονομικής πίεσης. Γιατί είπατε 500 και θα τα διαιρέσουμε; Γιατί  στις τράπεζες χρησιμοποιήσατε την πρόσθεση; Είπατε ότι θα βάλουμε τόσο για ενίσχυση κεφαλαίου, χρειάζεται να βάλουμε τόσο για ομόλογα, ώστε να τους βοηθήσουμε για την εξασφάλιση δανεισμού. Προσθέσατε ότι χρειάζεται να βάλουμε τόσο για τις εγγυήσεις σε ενδεχόμενο κινδύνου των καταθέσεων. Γιατί δεν είπατε το ίδιο; Έχουμε τους βαμβακοπαραγωγούς, συν τους καπνοπαραγωγούς, συν τους ελαιοπαραγωγούς, συν τους παραγωγούς σιτηρών. Έχουμε την Κρήτη, συν την Πελοπόννησο, συν την Θεσσαλία, συν τη Μακεδονία, συν τη Θράκη, συν τα νησιά. Κι αν θέλετε, προσαρμόστε το και στη δημοσιονομική σας πολιτική. Καταλαβαίνουμε ότι, υπάρχει στενότητα, δυσκολία, κλπ. Υπάρχουν έντονες κοινωνικές ανάγκες. Για ποιο λόγο το κάνατε μʼ αυτό τον τρόπο; Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών, όπου δεν καλύπτονται καν απʼ αυτό το πακέτο. Οι αμπελουργοί της Κρήτης, για παράδειγμα! Πέστε μας γιατί αυτή η εξαίρεση των αμπελουργών;

Αν γυρίσεις τα χωριά του Ηρακλείου και των Χανίων και του Ρεθύμνου, και του Λασιθίου, αλλά και της  Πελοποννήσου, βλέπεις ότι ουσιαστικά η αμπελουργία είναι κάτω από τρομακτική πίεση, κάτω απʼ όλες αυτές τις εξελίξεις που έχουμε και στο διεθνές εμπόριο σταφίδας και στους κανονισμούς για τη σταφίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν θέλετε είναι ένας από τους πρώτους κλάδους αγροτών που θα έπρεπε να στηριχθούν. Το ίδιο θα έλεγα και για τους ελαιοπαραγωγούς. Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι επιλέξατε τη Θεσσαλία και υποβαθμίσατε τους άλλους. Εγώ πιστεύω ότι και οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν μεγάλες ανάγκες!

Μία απάντηση κύριε Υπουργέ. Αναθεώρηση του προϋπολογισμού ή όχι; Πεντακόσια ή όχι; Πεντακόσια συν τετρακόσια εξήντα, χωρίς να καλύπτει αυτό εμάς….

Η Αγροτική Τράπεζα είναι μία από τις δύο δημόσιες τράπεζες, τραπεζικά ιδρύματα έχει ειδικό ρόλο μέσα στην αγροτική οικονομία. Έχουμε κάνει μεγάλη κριτική στο πακέτο των 28 δις ευρώ. Αυτό δεν μπορέσαμε να το αλλάξουμε εμείς ούτε όλη η Αντιπολίτευση. Κύριε Υπουργέ, σας ρωτάω ως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί δεν διεκδικείτε από την κυβέρνηση συνολικά από τον Πρωθυπουργό από το συνάδελφό σας Υπουργό Οικονομικών ένα ειδικό και συγκεκριμένο τμήμα του πακέτου των 28 δισεκατομμυρίων το οποίο θα κατευθυνθεί γιατί είναι δημόσια τράπεζα στην ενίσχυση και στη δημιουργία ρευστότητας για να λειτουργήσει η αγροτική οικογενειακή εκμετάλλευση. Γιατί δεν το κάνετε αυτό. Βλέπουμε ότι οι ιδιωτικές τράπεζες τσιμπάνε τα λεφτά για να μην κλείσουν τα υποκαταστήματά τους στις διάφορες άλλες χώρες. Ρωτάω, κύριε Υπουργέ: Γιατί να μη ζητήσετε από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Οικονομίας ένα συγκεκριμένο μέρος των 28 δις για τους αγρότες που θα λειτουργήσει και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και για την παροχή νέων δανείων;

Το τρίτο ο Κανονισμός de minimis δίνει τη δυνατότητα σε πολύ  μικρό αριθμό, ο οποίος βρίσκεται κάτω από συγκεκριμένα όρια εισοδημάτων, να υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση που μπορεί να φτάσει τα 7.500 ευρώ την τριετία. 2.500 ευρώ το έτος.

Δώστε μας έναν απολογισμό πολύ μικρό και πολύ σύντομο. Ποιοι,  ποιες καλλιέργειες; Τι αποθέματα υπάρχουν; Δώστε το μας αυτό. Και σας ρωτάω από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιήθηκε για τον τραπεζικό τομέα γιατί να μη διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους και για τον Κανονισμό; Για ποιο λόγο; Πέστε μας για ποιες καλλιέργειες; Γιατί κάποιες καλλιέργειες δεν συμμετέχουν; Δώστε μας κάποια εικόνα γιατί 7.500 ευρώ σε μια τριετία είναι κάτι σημαντικό για τους αγρότες. Το προτελευταίο σημείο οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν με κανέναν τρόπο στις ανάγκες αντιμετώπισης της κρίσης. Όλη η εξέλιξη του συνεταιρικού κινήματος έχει ένα στοιχείο διαφθοράς. Και βλέπω εγώ στα κανάλια και σε άλλα μέρη της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή να έχουν καταρρεύσει όλοι οι συνεταιρισμοί. Τι θα κάνετε ειδικά αν τα θέματα της συνδικαλιστικής οργάνωσης δεν είναι δικά σας θέματα;

Υπάρχει ένα πολύ ελπιδοφόρο στοιχείο, εμβρυακό, σʼ αυτές τις κινητοποιήσεις. Αγρότες έξω από βαρονίες, έξω  από κομματικές σημαίες, αυθεντικοί, με προοπτική, βλέποντας το μέλλον, κατανοώντας την ανάγκη της συλλογικής δράσης, αλλά και της συλλογικής παραγωγικής λειτουργίας που μπορούν να προχωρήσουν. Τι θα κάνετε για το συνεταιριστικό κίνημα;

Και το πέμπτο και το τελευταίο θέμα. Τι θα κάνετε με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Εμείς δεν σας κάνουμε κριτική από την πλευρά που σας κάνει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς πιστεύουμε ότι, ορισμένες φορές χρειάζεται σύγκρουση με την κοινοτική νομιμότητα, ως γενική αρχή. Όχι περιττές συγκρούσεις, αν μπορείς να λύσεις ένα άλλο πρόβλημα. Δεν θα σας πούμε ποτέ εδώ ελάτε να σεβαστείτε την κοινοτική νομιμότητα. Θα σας πούμε γιατί δεν αγωνίζεστε να την αλλάξετε αυτή την κοινοτική νομιμότητα. Όμως έχει αναδειχθεί ένα πρόβλημα σήμερα, σε μια εποχή κρίσης. Ότι πάμε για την εξάλειψη της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης και με τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα και με τα μέτρα, που μας έρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά και με την προοπτική του 2013. Χρειάζεται πια «αντιμεταρρύθμιση». Μεταρρύθμιση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Η Ε.Ε. είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Παραβιάζει τους Κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Τους κανόνες των εθνικών ενισχύσεων. Τους κανόνες του ανταγωνισμού, όταν πρόκειται για τις τράπεζες. Όλα αυτά τα είδαμε. Εν μία νυχτί παραβιάστηκαν όλα. Και δημιουργούν και μία  παγιωμένη κατάσταση.

Εμείς ζητάμε από σας, ως Κυβέρνηση, μεθαύριο κιόλας που θα πάτε στις Βρυξέλλες και στις επόμενες επαφές με την Ε.Ε., και σε συνδυασμό και με Κυβερνήσεις των  Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., όσες δεχτούν, να θέσετε θέμα πλήρους ανάκρουσης πρύμνας της  πολιτικής της Ε.Ε. και αναθεώρησή της σε μια κατεύθυνση, που θα ενισχύει την παραγωγή. Γιατί κύριε Υπουργέ είδατε ακόμη και εσείς στα μέτρα τα οποία πήρατε, αναγκαστήκατε σε ορισμένα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, με τα εντελώς ανεπαρκή μέτρα, τα μέχρι 0,30 λεπτά και για ορισμένους κατά κιλό, να υπολογίσετε την  παραγωγική βάση και το παραγωγικό αποτέλεσμα της χώρας μας.

Σʼ αυτά τα πέντε ερωτήματα επιμένω και θα ήθελα απάντηση.

Πρώτο, από πού η χρηματοδότηση;  Αναθεώρηση του προϋπολογισμού, για τον ΕΛΓΑ.

Δεύτερο, Αγροτική Τράπεζα για χρηματοδότηση. Θα τους ζητήσετε ένα ειδικό μερίδιο από αυτά τα  28 δις;

Τρίτο. De minimis.  Θα ζητήσετε ενίσχυση, για εισοδηματικές ενισχύσεις στους πιο φτωχούς αγρότες;

Τέταρτο. Συνεταιριστικό κίνημα.

Πέμπτο, προώθηση μιας μεταρρύθμισης σε εντελώς άλλη κατεύθυνση στην Ε.Ε. και ο ρόλος της Ελλάδας σʼ αυτήν.