Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2009

Συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης που κατέθεσε η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ (10/10/08) για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και τους ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευκαιρία να ακουστούν στη Βουλή αναλυτικά και συγκεκριμένα τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, με την ένταση μάλιστα που προέκυψε από τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα όλης της χώρας, αποτέλεσε σήμερα η συζήτηση σε Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίαρχο ζήτημα αναδείχτηκε η σοβαρή μείωση του αγροτικού εισοδήματος κα ιη αγωνία του αγροτικού κόσμου για το αύριο, ιδιαίτερα μετά το 2013.

Ουσιαστικά, η «απάντηση» της Κυβέρνησης με τα 500 εκ. ευρώ αποτελεί ένα μικρό μέρος από τις απώλειες που είχαν στο εισόδημα οι παραγωγοί το 2008 και ότι αυτό που προέχει είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός  και μέτρα ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας και της ελληνικής υπαίθρου.

H βουλευτής υπενθύμισε ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία στηρίζουν την οικονομία της χώρας, αλλά ο δικομματισμός κατάφερε να το οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα και να οδηγήσει τους παραγωγούς στο κλείσιμο των δρόμων.

Υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η κάλυψη της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος (ιδιαίτερα για το 2008) με συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και την παρέμβαση της Κυβέρνησης στην αγορά, προκειμένου να ωφεληθούν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές και όχι οι μεσάζοντες.

[Αναλυτικότερα η εισήγηση & δευτερολογία της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου]

Όσο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, σημαίνει ότι ο αγρότης εγκαταλείπεται απροστάτευτος και αποπροσανατόλιστος στις αυθαίρετες αγορές και τα αδηφάγα πολυεθνικά συμφέροντα, τις επιταγές του οποίου εκφράζουν και οι ευρωπαϊκές πολιτικές.

Την επιδότηση του επιτοκίου στα χορηγούμενα αγροτικά δάνεια.

Την ανάπτυξη έργων υποδομής για την μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση αυτής.

Την ενίσχυση και ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να διασφαλισθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και να παταχθεί το φαινόμενο της διογκούμενης αισχροκέρδειας που παρατηρείται στα αγροτικά προϊόντα.

Χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένες τις κινητοποιήσεις των αγροτών και την παρούσα αντιμετώπιση του προβλήματος προσωρινή.

Τέλος επεσήμανε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη συγκεκριμένης αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, έχει οδηγήσει στην ερημοποίηση της υπαίθρου, την ερήμωση των χωριών.