Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/02/2009

Υπερψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση για την κλιματική αλλαγή. Παρέμβαση Δ.Παπαδημούλη.

Υπερψηφίστηκε σήμερα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  η έκθεση Florenz για την αλλαγή του κλίματος με τίτλο  "2050: το μέλλον αρχίζει σήμερα - συστάσεις για μια μελλοντική ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος". H έκθεση προβλέπει ότι η ανάγκη προστασίας  κατά της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελέσει παράμετρο στην υιοθέτηση όλων των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη  του στόχου αυτού. Η Ευρωομάδα  της Αριστεράς υπερψήφισε την έκθεση καθώς είχε συμβάλλει ουσιαστικά στο περιεχόμενο της. Οι προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αλλοιώσει την ισορροπία της έκθεσης  υποβάλλοντας  "από το παράθυρο" τροπολογίες υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών.

Συγκεκριμένα, με την έκθεση αυτή ζητείται να τεθεί ως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και η χρηματοδότηση πιο φιλικών προς το  περιβάλλων μέσων μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση Florenz απευθύνει έκκληση προς όλα τα κοινοτικά όργανα  και  ιδιαίτερα την Επιτροπή να επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του εδάφους, την ορθή διαχείριση  των υδάτινων όγκων  και την εξασφάλιση υψηλής ενεργητικής αποδοτικότητας. Στόχος της έκθεσης είναι να χειριστούμε πολύ πιο αποδοτικά στο μέλλον  το πετρέλαιο, τον άνθρακα, το φυσικό αέριο, το χαλκό και τον μόλυβδο, που έχουν μεγάλο δυναμικό έτσι ώστε να επιτύχουμε την αειφορία, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να σώσουμε το κλίμα και παράλληλα να είμαστε και οικονομικά επιτυχείς. Κομβικό σημείο για την πραγμάτωση της φιλοδοξίας αυτής αποτελεί η εκπαίδευση των νέων στην αφομοίωση και την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών.

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η έκθεση Florenz στηρίζεται στις εκτιμήσεις των επιστημόνων και συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των πολιτών. Είναι ένα βήμα πιο μπροστά από το ενεργειακό πακέτο που ενέκρινε το Συμβούλιο το Δεκέμβριο. Είναι ανάγκη όμως να φύγουμε από τις εκτιμήσεις και να περάσουμε στα συγκεκριμένα μέτρα, στις κανονιστικές ρυθμίσεις, στα χρονοδιαγράμματα.  Γιατί οι κλιματικές αλλαγές και οι συνέπειές τους είναι εδώ και δε χωρούν νέες αναβολές. Να μην επιτρέψουμε σε αυτήν την έκθεση να μπει με πονηρές τροπολογίες από την πίσω πόρτα το άσχετο σε αυτήν την έκθεση θέμα της πυρηνικής ενέργειας όπως επιδιώκουν μερικές κυβερνήσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έκθεση χωρίς αλλαγές που αλλοιώνουν την ισορροπία τους θα πιέσει το Συμβούλιο και την Κομισιόν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και να μην υπονομευτούν οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Οικονομική κρίση και περιβαλλοντικές πολιτικές μπορούν να συμβαδίσουν και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και στο περιβάλλον και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης".

To Γραφείο Τύπου