Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/02/2009

Αποσπάσματα συνέντευξης του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα στο Ρ/Σ «City» (Μ.Κοττάκης-Γ.Προβής)

-    Το σκηνικό της πόλωσης συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ

Καταρχήν πρέπει να δούμε από ποιους στήνεται κι αν αυτή η πόλωση είναι τεχνητά διαμορφωμένη ή έχει να κάνει με πραγματικές διεκδικήσεις και πραγματικές ανάγκες.

Φαντάζομαι ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι οι αγρότες που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά ή που έκλεισαν τους δρόμους πριν από λίγες βδομάδες και ξεσηκώθηκαν σε όλη την Ελλάδα το έκαναν επειδή είχαν κάποια εμμονή στη βία ή επειδή ήθελαν να εμποδίσουν τους συμπολίτες μας να μετακινηθούν ελεύθερα. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι άνθρωποι έχουν πραγματικά προβλήματα.

Και όσο διογκώνεται η οικονομική κρίση και μεταφέρεται στην κοινωνία και όσο διευρύνεται η κοινωνική ένταση και η κοινωνική αναταραχή, θα βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Και είναι ένα ερώτημα το πώς η κυβέρνηση επιλέγει να απαντά απέναντι σ΄ αυτά τα προβλήματα, που εμείς εκτιμάμε ότι τα διαμορφώνει η δική της πολιτική.

Βλέπουμε ότι έχει επιλέξει έναν δρόμο, ο οποίος κατά τη γνώμη μας είναι επικίνδυνος. Και το λέμε αυτό, επειδή προχθές ήταν οι μαθητές και οι φοιτητές, χθες οι αγρότες, αύριο ενδεχομένως να είναι οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα ή δεν ξέρω ποιος άλλος. Και η καταστολή δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να λύνουμε προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε την κοινωνική και οικονομική κρίση που έχουμε μπροστά μας.

Έχει επικρατήσει απ΄ ότι φαίνεται το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Έχουμε δύο προσωπικότητες στον πολιτικό στίβο που προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν συστηματικά αυτό το νέο αυταρχικό πρόσωπο της διακυβέρνησης μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, και αναφέρομαι στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Μαρκογιαννάκη και στον κ. Κακλαμάνη. Είναι τα δύο πρόσωπα που προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν συστηματικά αυτό το νέο αυταρχικό πρόσωπο της διακυβέρνησης. Βλέπουμε ότι αυτό το πρόσωπο έχει την πιο ακραία εκδοχή της αστυνομικής καταστολής.

Δεν ξέρω βέβαια αν το επόμενο στάδιο θα είναι να μας ζητήσουν, μετά τα όσα μας ζητάγανε πριν από ένα μήνα, να καταδικάσουμε τους κουκουλοφόρους, αν τώρα θα μας ζητήσουν να καταδικάσουμε και τους βρακοφόρους της Κρήτης.

-    Ξέρετε γιατί σας ζητάγανε…

Αποδείχτηκε γιατί μας ζητάγανε. Μας ζητάγανε γιατί ακριβώς ήθελαν να στοχοποιήσουν έναν πολιτικό χώρο. Δεν βγήκε κανείς χτες να πει σε κανέναν από όσους βρέθηκαν στο λιμάνι ούτε στον κ. Παπανδρέου να καταδικάσει τους αγρότες που βγήκαν στο δρόμο με τρακτέρ και με κουμπούρια και να αφήσει στην άκρη τα χημικά και τα δακρυγόνα των μονάδων αποκατάστασης της τάξης. Τον Δεκέμβρη όμως αυτό ζήταγαν από μας, να αφήσουμε στην άκρη την καταστολή των ΜΑΤ και τα χημικά και να καταδικάσουμε τους μαθητές.

-    …..  Σε λίγες μέρες έχετε το συνέδριό σας….

Εμείς εκτιμάμε ότι αυτή η προοπτική που υπάρχει σήμερα να καταγραφεί ένα ρεύμα αμφισβήτησης, ένα ρεύμα το οποίο θέλει να ανατρέψει το πολιτικό κατεστημένο και το πολιτικό σκηνικό -έτσι όπως το είδαμε μέχρι σήμερα- και να αλλάξει το τοπίο, είναι πολύ ισχυρή πια.

Αυτό που έχει σημασία για μας δεν είναι να βρεθούμε στην εξουσία χωρίς να έχουμε καμία δυνατότητα να την αλλάξουμε, να αλλάξουμε κατεύθυνση. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

-    Και αν μετεκλογικά δεν έχουμε κυβέρνηση και σας προτείνουν συνεργασία;… έστω σύντομης διάρκειας όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ;…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει, παρά τις δυσκολίες που έχει ένα σχήμα πολυσυλλεκτικό και πλουραλιστικό, να καταγράψει τις απαραίτητες εκείνες τομές που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται για να αλλάξει πορεία η χώρα. Και σε λίγες ημέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα ένα εκτεταμένο πολυσέλιδο κείμενο που θα αφορά το πρόγραμμά μας, το εναλλακτικό πλαίσιο που εμείς προτείνουμε για να πάμε μπροστά, να πάει η χώρα σε μια κατεύθυνση θετικής διεξόδου από την κρίση.

-    Αν το ΠΑΣΟΚ συμπέσει μαζί σας…

Αν το ΠΑΣΟΚ λοιπόν συμπέσει μαζί μας ή οποιοσδήποτε άλλος συμπέσει μαζί μας, δεν είμαστε τρελοί, θα το χαιρετίσουμε.

Βλέπουμε όμως ότι  το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρά δομικά προβλήματα. Δεν μπορεί να επιλέξει αν πράγματι θέλει διέξοδο προς τα αριστερά ή αν θέλει να διατηρηθούν τα πράγματα ως έχουν σήμερα, με ίσως κάποιες καλύτερες πινελιές στον τομέα της διακυβέρνησης. Εμείς αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να το ακολουθήσουμε.

-    Αν η δημοσιοποίηση του προγράμματός σας γίνει αφορμή για κάποιους διαλόγους δημόσιους, εκεί δεν θα διαπιστώσετε συμπτώσεις, αποκλίσεις ή αυτό που λέτε ισχύει μόνο μετεκλογικά;…

Στην πολιτική μας ζωή ο διάλογος είναι ευτυχώς καθημερινό φαινόμενο. Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις μας σε βασικά, κομβικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ μας απαντά ότι, σ΄ αυτά εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε, γιατί μας διχάζουν αυτά τα ζητήματα, να βρούμε άλλα τα οποία δεν μας διχάζουν. Όμως αυτά που διχάζουν εμάς και το ΠΑΣΟΚ, τελικά φαίνεται ότι διχάζουν όλη την ελληνική κοινωνία.

Γιατί, αν στο ζήτημα της εκπαίδευσης, για παράδειγμα, των ιδιωτικών πανεπιστήμιων ή στο ζήτημα των 28 δις στις τράπεζες και της ανάγκης -που λέμε εμείς στο πρόγραμμά μας- μιας τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο που θα καθοδηγήσει τον ανταγωνισμό, ή στο ζήτημα του χωρισμού εκκλησίας-κράτους ή στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αυτά είναι ζητήματα που διχάζουν την ελληνική κοινωνία.

-    Εσείς λέτε απλή αναλογική σε συνθήκες κρίσης;..

Εμείς λέμε αυτό το οποίο γνωρίζετε εδώ και πολλά χρόνια, ότι οι ισχυρές κυβερνήσεις δεν έχουν να κάνουν με το αν θα είναι αυτοδύναμες ή μη, με το αν θα έχουν ισχυρή πλειοψηφία του ενός κόμματος. Ισχυρές κυβερνήσεις είναι αυτές που το πρόγραμμά τους και η πολιτική τους βρίσκει ανταπόκριση στο λαό.

Η κυβέρνηση που έχουμε σήμερα δεν είναι ισχυρή, όχι γιατί έχει 151, αλλά γιατί η πολιτική που εφαρμόζει δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση ούτε και στους ίδιους τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Άρα λοιπόν εμείς λέμε ότι σε συνθήκες κρίσης πρέπει να πάμε όχι σε κυβερνήσεις αυτοδύναμες, αλλά σε κυβερνήσεις που θα ακούνε τη λαϊκή βούληση.

To Γραφείο Τύπου