Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/02/2009

Νέα ερώτηση-παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Θίγεται η θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία και οικονομική ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας από τον νέο ασφαλιστικό νόμο;

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων του στο ζήτημα του ταμείου συντάξεων του προσωπικού της Τράπεζας Ελλάδας κατέθεσε σήμερα νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρωτώντας αν ο νέος ασφαλιστικός νόμος 3655/2008 θίγει την θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) εξέδωσε Γνώμη (CON/2008/13, 19.3.08) σχετικά με το νομοσχέδιο και ήδη ψηφισθέντα νόμο (Ν.3655/08, ΦΕΚ Α 58/03.04.2008) περί μεταρρύθμισης του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η ΕΚΤ υποστηρίζει στη Γνώμη της ότι με τον Ν. 3655/08 αφενός πλήττεται η θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και αφετέρου καλύπτονται ελλείμματα της κεντρικής κυβέρνησης με νομισματική χρηματοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε προηγούμενη σχετική ερώτησή μου (Ε-1988/2008) η Επιτροπή απάντησε ότι αναμένει την επικύρωση των στοιχείων για την οικονομική κατάσταση του Ταμείου Συντάξεων των εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος από Έλληνα ορκωτό λογιστή. Ήδη η εταιρία των ορκωτών λογιστών υπέβαλε την έκθεσή της.

Παρότι το ζήτημα της νομισματικής χρηματοδότησης είναι νομικά σημαντικό για την συμβατότητα του Ν. 3655/08 με το κοινοτικό δίκαιο, η Επιτροπή φαίνεται να μην αποδίδει ίση σημασία και στο επιχείρημα σχετικά με την ανεξαρτησία της ΤΕ, που απειλείται από τις διατάξεις του ως άνω νόμου και βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα προβλεπόμενα από την Συνθήκη. Και τούτο μέσω της παρέμβασης στο κατοχυρωμένο -από το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος- καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού της, φαινόμενο απολύτως ανάλογο με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού άλλης εθνικής κεντρικής τράπεζας που η EKT έχει κατηγορηματικά καταδικάσει.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν, πέραν της νομισματικής χρηματοδότησης, εμμένει και στο επιχείρημα ότι με τον Ν. 3655/2008 θίγεται η θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

To Γραφείο Τύπου