Skip to main content.
19/01/2005

Για τις δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης

Δήλωση του Δ.Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής ΣΥΝ

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής, δήλωσε:

«Από τις δηλώσεις του Υπουργού Απασχόληση επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση:

1. Αξιοποιεί την ένταξη των Τραπεζών στα Διεθνή Λογιστικά πρότυπα και την υποχρέωσή τους να αποτυπώσουν λογιστικά τις υποχρεώσεις τους για την ασφάλιση των εργαζομένων τους, καθώς και την ένταξη των ειδικών ασφαλιστικών Ταμείων των Τραπεζών στο ΙΚΑ, για να φορτώσει τα βάρη στους Τραπεζοϋπαλλήλους και στους ασφαλισμένους αυτών των Ταμείων καθώς και στο ΙΚΑ.
Η κυβερνητική πολιτική για το θέμα αυτό, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Υπουργός, θα έχει ως στόχο «την προστασία των Τραπεζών και την προσέλκυση επενδύσεων σ΄ αυτές», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των Τραπεζοϋπαλλήλων.
Η κυβέρνηση όμως μ΄ αυτόν τον τρόπο, οδηγώντας σε σίγουρη χρεοκοπία το ΙΚΑ, ανοίγει «την κερκόπορτα» για γενικότερες αρνητικές αλλαγές στο Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.

2. Συνεχίζει και διευρύνει τα προγράμματα απασχόλησης της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τη γενικευμένη, ανεξέλεγκτη και χαριστική επιδότηση των επιχειρήσεων για τη δημιουργία ανακυκλούμενων-προσωρινών θέσεων εργασίας, που παύουν να υπάρχουν όταν σταματά η επιδότηση αυτή από τον ΟΑΕΔ. Κρατά καθηλωμένο το επίδομα ανεργία σε ποσά που είναι εξευτελιστικά για τους ανέργους και την ίδια τη χώρα μας.

3. Ανακοινώσει για πολλοστή φορά, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, ότι θα βελτιώσει τις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Είναι όμως γνωστό ότι με ευθύνες των κυβερνήσεων του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού, το ΙΚΑ σήμερα δεν είναι ο φορέας έγκαιρης και ποιοτικής στήριξης και εξυπηρέτησης των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του, αλλά φορέας καταδυνάστευσης, βασανισμού και εξευτελισμού τους στις ατέλειωτες ουρές των ασφαλισμένων, στα γκισέ των υπηρεσιών του ή στα πολυιατρεία του.

Ο ΣΥΝ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να αντισταθούν σ΄ αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να διεκδικήσουν την ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών».