Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2009

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Ερώτηση-παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη

Το ζήτημα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, που υπογραμμίζεται στη νέα έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Thomas Hammarberg φέρνει με ερώτησή του στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ερωτά την Επιτροπή εάν είναι ενήμερη για τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, εάν κρίνει ότι οι πρακτικές των ελληνικών αρχών τις οποίες περιγράφει είναι σύμφωνες με την κοινοτική νομοθεσία καθώς και τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να λάβει για τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα  Thomas Hammarberg επισκέφθηκε την Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2008 και συνέταξε έκθεση σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή, που δημοσιεύθηκε στις 04.02.2008, είναι κόλαφος για τις ελληνικές αρχές καθώς επισημαίνει σοβαρές ανεπάρκειες του συστήματος υποδοχής και αντιμετώπισης των προσώπων που καταφεύγουν και ζητούν άσυλο στη χώρα. Πέρα από τα προβλήματα υποδομών, ο Επίτροπος Hammarberg καταγγέλλει το συγκεντρωτικό τρόπο επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου και την έλλειψη ανεξαρτησίας των αποφασιζόντων.

Σχετικά με τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή: α) Είναι ενήμερη για την παραπάνω έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης; β) Οι πρακτικές των ελληνικών αρχών όπως περιγράφονται στην έκθεση Hammarberg  είναι σύμφωνες με την οδηγία 2003/9/ΕΚ ;  γ) Είναι συμβατές με το επίπεδο προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κοινοτική έννομη τάξη; δ) Τι πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα;"

To Γραφείο Τύπου