Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2009

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με την Πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής

Τη θέση του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υπέρ μιάς νέας σχέσης ισότιμης συνεργασίας της ΕΕ με την Αφρική εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στην διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με την Πρέσβειρα της Νότιας Αφρικής στην Αθήνα κα Μαντίσα Ντόνα Μαράσα και τον κο Λούντβε Νγξέ, Βʼ Γραμματέα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ., με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις του κόμματος,  Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και η Καίτη Νικολάτου από την Γραμματεία του Τμ. Διεθνών Σχέσεων.

Η Κα Μαράσα ενημέρωσε τα στελέχη του ΣΥΝ για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της περιφερειακής οργάνωσης της Νοτιοτέρας Αφρικής (SADEC) για την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών. Αίτημα της Νοτίου Αφρικής - που συνυπογράφεται από την Ναμίμπια και την Αγκόλα - είναι οι διαπραγματεύσεις να αναβληθούν για ένα διάστημα ώστε να μπορέσουν οι χώρες της περιοχής, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, να οργανώσουν καλύτερα τις μεταξύ τους σχέσεις - θέματα συνόρων, τελωνείων, παραγωγής – πριν να προχωρήσουν σε δεσμευτικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, τα τρία κράτη ζητούν  να μην σταματήσουν οι όροι για το εμπόριο με την Αφρική που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ δεσμεύθηκαν να προωθήσουν το θέμα προς τον Δημ.Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του κόμματος και προς την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι σχέσεις Ελλάδας - Ν.Αφρικής και οι δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης τους σʼόλους τους τομείς.

To Γραφείο Τύπου