Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2009

Επικριτικό για τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στα κράτη μέλη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δ. Παπαδημούλης: "Τα κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οφείλουν να κάνουν περισσότερα"

Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με για τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στα κράτη μέλη, με την οποία επικρίνονται οι απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε πολλά κράτη μέλη.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ελλείψεις των κέντρων υποδοχής σε πολλά κράτη μέλη, όπως διαπιστώθηκαν από τις αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζει τη σημασία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο και ζητά ενίσχυση της αρωγής που διατίθεται σε αυτούς. Καλεί ακόμη την Κομισιόν να θεσπίσει ένα μόνιμο σύστημα επιθεωρήσεων και ελέγχου της τήρησης του κοινοτικού δικαίου σε θέματα συνθηκών υποδοχής και διαδικασιών επιστροφής, σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο. Τέλος, ζητά την κατ' αρχήν απαγόρευση προσωρινής κράτησης ανηλίκων και την πρόσβαση όλων όσων φιλοξενούνται στα κέντρα υποδοχής σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους και διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση.

Αιτιολογώντας την θετική του ψήφο, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και μέλος της Υποεπιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Τα κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οφείλουν να κάνουν περισσότερα, αξιοποιώντας τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωκοινοβούλιο επικρίνει τη στάση των κυβερνήσεων απέναντι στους εξαθλιωμένους μετανάστες που περνάνε τις πύλες της ΕΕ καθημερινά, με κίνδυνο της ζωής τους. Χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ οφείλουν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες αρωγής που προσφέρει η ΕΕ και επί τη βάσει του σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτούντων άσυλο να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής τους. Ακόμη και με τις απαράδεκτες "εκπτώσεις" που κάνουν τελευταία η Κομισιόν και το Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των μεταναστών και συνεχίζουν την πορεία προς μια "Ευρώπη-φρούριο", η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω από τα κοινοτικά στάνταρντ προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων."

To Γραφείο Τύπου