Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/05/2006

Όχι στο ξεπούλημα της Εθνικής Τράπεζας στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με τη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (Ε.Τ.Ε.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία υποχρεώθηκε η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε., πρέπει να αξιοποιηθεί για να αποφευχθεί το περαιτέρω ξεπούλημα της Εθνικής στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο έντονα τα μεγάλα ερωτήματα για τους βαθύτερους λόγους που η διοίκηση της Ε.Τ.Ε. αποφάσισε την εξαγορά της Finansbank καθώς και για τις διαδικασίες αυτής της συμφωνίας και το τελικό τίμημα.

Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική, είχε υπογραμμίσει πως η επέκταση του Τραπεζικού Κεφαλαίου στο εξωτερικό, όπως έχουν επιβεβαιώσει και οι μέχρι σήμερα εμπειρίες, όχι μόνο δεν αποφέρει κανένα όφελος στον ελληνικό λαό, αλλά και ότι αυτού του είδους οι κινήσεις επιτείνουν τον ήδη ληστρικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος.

Ο ΣΥΝ, σε κάθε περίπτωση, θα επιμείνει στην ανάγκη να μην μειωθεί ακόμα περισσότερο, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Τ.Ε. και να μην γενικευθεί το ξεπούλημά της στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Πολύ περισσότερο που ο κερδοσκοπικός και επικίνδυνος ρόλος των τελευταίων, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά με την κατάρρευση του Χ.Α.Α. τις τελευταίες μέρες, από την οποία οι ξένοι κερδοσκόποι αντλούν τεράστιες υπεραξίες σε βάρος των ελλήνων μικροεπενδυτών».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου