Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2009

Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Καταψήφισε σύσσωμη η Ευρωομάδα της Αριστεράς

Δ. Παπαδημούλης: "Είναι απαραίτητος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από όλους"

Με σημερινό ψήφισμα της Ολομέλειας που υιοθετήθηκε με 424 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 24 αποχές, με τη στήριξη της Ευρωδεξιάς, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί σε μονομερή αναγνώριση της ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τα κράτη-μέλη που δεν το έχουν πράξει και σε έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.

Στο ψήφισμα αυτό που αφορά στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμης EULEX στο Κόσοβο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει τη βούλησή του να συνδράμει στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου μέσα από μια σαφή προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Παράλληλα, «ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν το έχουν πράξει ακόμα να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης απέρριψε το ψήφισμα, όπως και σύσσωμη η Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σημειώνεται ότι όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές καταψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

 «Οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου και οι αόριστες υπεκφυγές του Συμβουλίου και της Κομισιόν για μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ερήμην του ΟΗΕ, οδηγούν σε περαιτέρω κινδύνους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ από όλους είναι απαραίτητος. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει στο θέμα αυτό μια σαφή τοποθέτηση, τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου όσο και δημόσια.»

To Γραφείο Τύπου