Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/02/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ Α.ΚΑΡΙΤΖΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΝΑΛΙ 1 - ΠΕΙΡΑΙΑ (Β. Σκουρή - Μ. Ζαφειριάδου)

-    ʽΈνα σχόλιο για τι σημερινές δημοσκοπήσεις

Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουμε δει όλη αυτή την περίοδο. Δεν νομίζω ότι έχουμε κάτι καινούργιο. Έχουμε την κυβέρνηση να έχει καταρρεύσει. Άρα έχουμε μια αλλαγή στη σειρά στο δικομματισμό. Βλέπουμε επίσης ότι ο δικομματισμός δείχνει μια αδυναμία να πείσει ότι έχει οποιοδήποτε σχέδιο ή πρόγραμμα για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Και έχουμε επίσης ενισχυμένο τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά διπλάσια από τα εκλογικά του ποσοστά. Άρα κατά τη γνώμη μας υπάρχει ακόμα και είναι ανοιχτή μια δυνατότητα η χώρα να αλλάξει ριζικά πορεία το ερχόμενο διάστημα στο βαθμό που αυτή η δημοσκοπική δύναμη που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφραστεί και σε εκλογική δύναμη.

-    Έχετε δίκιο ότι είναι διπλάσια τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές …. Ταυτόχρονα όμως είναι επίσης αλήθεια ότι είναι στα μισά απ΄ αυτά που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή με την έλευση του κ. Τσίπρα ως Προέδρου του ΣΥΝ..

Πολλοί θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις των ψηφοφόρων έχουν έναν χαρακτήρα πιο πολιτικό απ΄ ότι θα πρέπει να του αποδίδουμε. Δεν το λέω απαξιωτικά, αλλά με την έννοια ότι και η δημοσκοπική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του Φλεβάρη όσο και τα γεγονότα που ζούμε, δηλαδή την εξέγερση των νέων το Δεκέμβρη, τους αγρότες σε απόγνωση τον Γενάρη, κινητοποιήσεις ενεργών πολιτών εναντίον έργων όπως στο Βοτανικό, υπάρχουν μια σειρά από διαδικασίες στην ελληνική κοινωνία που δείχνουν ότι υπάρχει μία έντονη κινητικότητα. Και οι πολίτες αναζητούν, είτε δηλώνοντας σε μια δημοσκόπηση ότι στηρίζουν μια νέα πολιτική δύναμη, ένα νέο πολιτικό αρχηγό, είτε αγωνιζόμενοι εναντίον των αστυνομικών για να σώσουν τα δέντρα, δείχνουν μια διαθεσιμότητα να πρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό προσκήνιο και να διαδραματίσουν ρόλο.

Αυτό το θεωρούμε πολύ θετικό. Γιʼ αυτό και δεν άλλαξε στο ελάχιστο το τι λέγαμε την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να έχει ένα ποσοστό δημοσκοπικά 18%. Δεν αλλάξαμε την πολιτική μας τακτική, τις επιλογές που κάναμε, γιατί καταλαβαίναμε ότι αυτό το πράγμα δηλώνει μια κοινωνική διεργασία, μια κοινωνική διαθεσιμότητα η οποία, για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση. Άρα εμείς βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μ΄ αυτόν τον κόσμο. Γιατί ο κόσμος αυτός, που μπορεί σήμερα να μην δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή μπορεί να μην δηλώνει τι θα ψηφίσει, μας παρακολουθεί.

Μ΄ αυτή την έννοια, οι δημοσκοπήσεις δεν μας προβληματίζουν ιδιαίτερα. Οι άνθρωποι δεν αλλάξουν εύκολα πολιτικές τοποθετήσεις. Ωστόσο δείχνουν ένα ενδιαφέρον προς το χώρο μας και αυτό το αξιοποιούμε ή προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε για να ανιχνεύσουμε μαζί του λύσεις.

-    Το ενδεχόμενο να μην κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές την τρίτη θέση θα είναι αποτυχία;..

Βασική αρχή στον τρόπο σκέψης μας είναι ότι τα προβλήματα της κοινωνίας δεν αποτελούν έναν χώρο όπου τα κόμματα ανταγωνίζονται για να κερδίσει το ένα το άλλο….

-    Τα κόμματα γι αυτό ανταγωνίζονται για να πάρουν περισσότερη δύναμη… αλλιώς δεν έχει νόημα η ύπαρξή τους…

Βεβαίως, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Εμείς θεωρούμε ότι η σοβαρή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εκείνης της πολιτικής δύναμης που προσπαθεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, η ενίσχυση αυτή θα είναι για μας όντως ένας δείκτης ότι οι πολίτες έχουν πάρει τα πράγματα στα χέρια τους. Όμως δεν μπορώ να σας πω ότι η τρίτη, η τέταρτη, η δεύτερη.. ή ένα συγκεκριμένο ποσοστό καθορίζει αν έχουμε πετύχει σ΄ αυτόν τον αγώνα, γιατί είναι ένας αγώνας δύσκολος, μακρύς και με πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα.

Ωστόσο είμαστε πολύ αισιόδοξοι και θα δώσουμε την μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να καταγράψουμε ποσοστά που ο χώρος δεν έχει ξανακαταγράψει και για να καταφέρουμε ένα ισχυρό πλήγμα στις δυνάμεις τουλάχιστον του δικομματισμού, οι οποίες μέσα στην κρίση φαίνεται να μην έχουν καταλάβει τίποτα …

-    Και τέσσερις ευρωβουλευτές, όπως λέει ο κ. Τσίπρας;…

Βεβαίως, ένα μεγάλο ποσοστό διψήφιο, ακόμα μεγαλύτερο κι απ΄ αυτό που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις

-    Πάντως στη σημερινή δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στην «ΑΥΓΗ» φαίνεται εξασφαλισμένη η τρίτη θέση, οπότε φαντάζομαι ότι έτσι θα λυθούν και τα εσωκομματικά προβλήματα .. με τις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου να θέλει να κρατήσει ο ΣΥΝ .. και την άλλη άποψη που θέλει την πρώτη και την τρίτη για εκείνον…

Υπάρχει μια συζήτηση, η οποία είναι απαραίτητη για να δούμε πώς θα εκφράσουμε αυτό που θέλουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ΣΥΝ, δηλαδή μια πλουραλιστική εκπροσώπηση όλων των φωνών και όλων των δυνάμεων που συναπαρτίζουν τον πολιτικό μας χώρο και στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτή είναι μια συζήτηση απαραίτητη και λογική. Διεξάγεται αυτό τον καιρό. Και μπορώ να σας πω ότι έχουμε αποκτήσει την ικανότητα να λύνουμε τέτοια «προβλήματα» αρκετά εύκολα.

-    Στη σημερινή «Κυριακάτικη ΑΥΓΗ» υπάρχει ένα ένθετο. Πρόκειται για το πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο θα μπορούσε να κατέβει στις εθνικές εκλογές. Θέλετε να μας κωδικοποιήσετε τα βασικά του σημεία; …

Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι ένα πρόγραμμα μόνο για τις εκλογές. Είναι μια προγραμματική διαδικασία που προσπαθεί να ανιχνεύσει στο σήμερα δυνατότητες ώστε η χώρα να αποκτήσει μια άλλη πορεία. Αυτός είναι ο στόχος.

Εμείς, ο χώρος μας έχει κατηγορηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν είχε πρόγραμμα. Ο χώρος μας σ΄όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε τώρα με την προγραμματική μας επεξεργασία είναι να αναδείξουμε την κόκκινη γραμμή που συνδέει τις επιμέρους θέσεις μας σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, παιδεία, ασφαλιστικό, υγεία, εργασιακές σχέσεις, τράπεζες, σε όλα τα ζητήματα, να αναδείξει τον κοινό πυρήνα των επιμέρους θέσεών μας ο οποίος καθιστά και μια συγκεκριμένη λογική η οποία μπορεί να βάλει τη χώρα σε μια άλλη πορεία.

Με μία κουβέντα, αυτό που βγαίνει απ΄ αυτή τη δουλειά είναι ότι η παρέμβασή μας, οι προτάσεις μας και η λογική μας βασίζεται σ΄ αυτό που ονομάζουμε οικονομία των αναγκών, δηλαδή δυνατότητα παραγωγής αγαθών και κάλυψης των αναγκών χωρίς να χρειάζεται κάποιος να κερδίζει. Και καλούμε τους πολίτες να αγωνιστούν ώστε αυτή η λογική να διευρύνεται μέσα στην κοινωνία και να συρρικνώνεται η εμπορευματική λογική, η οποία, για παράδειγμα, στηρίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ, στην υγεία, παιδεία…. Το πρόγραμμά μας καλεί να αντιπαραβάλουμε στην οικονομία των αγορών, την οικονομία των αναγκών.

Μια τέτοια μεθοδολογία και λύνει σημερινά προβλήματα αλλά και ανοίγει το δρόμο ώστε η χώρα να μπει σε μια άλλη κατεύθυνση με προοπτική μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχουν φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και καταστροφής του περιβάλλοντος κ.λπ.

-    Σήμερα στην «Real News» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ κ. Φ. Κουβέλης δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει ψήφο ανοχής ή ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας αρκεί να υπάρχουν οι σχετικές δεσμεύσεις.. Θα ήθελα το σχόλιό σας..

Διάβασα τη συνέντευξη του Φ. Κουβέλη. Να μου επιτρέψτε να σας πω ότι δεν βγαίνει ακριβώς αυτό το συμπέρασμα. Ο Φ. Κουβέλης απλώς αναφέρει διαπιστωτικά ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας μετά τις εκλογές οι πολιτικές δυνάμεις διαβουλεύονται και μ΄  αυτή την έννοια αναφέρει ενδεχόμενα.

Να κάνω ένα γενικό σχόλιο όμως πάνω στο θέμα. Όποιες πολιτικές συμφωνίες, συμμαχίες και συναινέσεις έχουν να κάνουν με τις θέσεις των κομμάτων. Αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι το πολιτικό πρόγραμμα το δικό μας, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, σε σχέση με αυτό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς διαφορετικά, είναι ανταγωνιστικά. Μ΄ αυτή την έννοια δεν είναι δυνατό, όταν δυο πράγματα συγκρούονται, να τα βάλεις μαζί.

Επίσης, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως, επειδή δεν θα έχει αυτοδυναμία, θα μπορούσε να αλλάξει κάποιες θέσεις του. Ο πυρήνας όμως της λογικής του είναι ανταγωνιστικός με τον δικό μας και μ΄ αυτή την έννοια μια ριζική αλλαγή του πυρήνα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές μέρες και δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει σε μια μόνο χώρα. Αυτή τη στιγμή η σοσιαλδημοκρατία είναι ενταγμένη στο νεοφιλελεύθερο τόξο. Η αλλαγή ώστε να έρθει πιο κοντά στις θέσεις της Αριστεράς θα είναι μια ιστορία που θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, θα γίνει σε όλες τις χώρες, θα γίνει μέσα από ισχυρές συγκρούσεις στο εσωτερικό της. Τέτοιες διαδικασίες μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει και ούτε φαίνεται ότι πρόκειται να ξεκινήσουν. Μ΄ αυτή την έννοια δεν θεωρούμε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο συνεργασίας ή στήριξης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, εκτιμώ ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία και με τις συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα που έχει το ΠΑΣΟΚ, θα είναι μια βραχύβια κυβέρνηση η οποία δεν θα καταφέρει να λύσει κανένα πρόβλημα και ίσα-ίσα θα αποτελέσει και το κάψιμο ενός τελευταίου χαρτιού του συστήματος του δικομματισμού.

-    Θα αποτελεί παρένθεση δηλαδή…

Θα αποτελεί τελεία και παύλα για το δικομματισμό. Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σήμερα, αύριο, σε μερικούς μήνες, με το πρόγραμμα και αυτά που θεωρούν ως «διέξοδο από την κρίση», θεωρούμε ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει κανένα από τα προβλήματα και πάρα πολύ γρήγορα θα βρεθεί σε αδιέξοδο, όπως συμβαίνει τώρα και με την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι ότι έχει 151 βουλευτές -γιατί ακούγονται και διάφορα για αλλαγή εκλογικού νόμου- το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί κανένα από τα προβλήματα.

-    Άρα λέτε ότι κι αυτό το παράθυρο που αφήνει ο Φ. Κουβέλης με σχετικές δεσμεύσεις, εσάς δεν σας καλύπτει.. δεν υπάρχουν τέτοιες δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να σας φέρουν κοντά…

Κατά τη γνώμη μου, ο Φ. Κουβέλης αναφέρεται στη διαδικασία σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας …

-    Άρα βοηθάει τη συζήτηση και τον ΣΥΝ η πρόταση του κ. Κουβέλη….

Ο Φ. Κουβέλης δεν κάνει κάποια πρόταση.. Εγώ απαντώ πολιτικά και σας λέω ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, για τους λόγους που μόλις σας εξέθεσα, να στηρίξει ο ΣΥΝ μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μια βραχύβια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που δεν θα απαντήσει σε κανένα πρόβλημα.

Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η άλλη λογική, το πρόγραμμά μας, και η διεύρυνση αυτής της λογικής στην κοινωνία απαντάει στα προβλήματα. Αυτήν θα υπηρετήσουμε. Και θα την υπηρετήσουμε και από θέσεις αντιπολίτευσης αλλά και από οποιαδήποτε άλλη θέση χρειαστεί, αρκεί να διασφαλίζεται ότι μπαίνουμε σε μια άλλη πορεία. Και το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει μέχρι τώρα ότι δεν αποτελεί μια δύναμη που προσπαθεί να αλλάξει την πορεία της χώρας.

-    Στη συνέντευξη τίθεται κι ένα ακόμη θέμα.. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές.. Έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι;… Δεν είναι λυμένο;…

Ναι… Στη συμφωνία που συγκροτεί τον ΣΥΡΙΖΑ ένας από τους όρους είναι ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και επικεφαλής της πολιτικής συμμαχίας, του ΣΥΡΙΖΑ. Μ΄ αυτή την έννοια, ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ είναι αυτοδίκαια και επικεφαλής του σχήματος. Μ΄ αυτή την έννοια δεν είμαστε στο κενό. Έχουμε μια προηγούμενη εμπειρία.

Από την άλλη, αυτά τα ζητήματα τα λύνουμε δημοκρατικά και συντροφικά. Θα γίνουν συζητήσεις, εάν υπάρχει λόγος να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και ο Αλ. Αλαβάνος αλλά και ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι άνθρωποι που κάνουν επιλογές με βάση το προσωπικό τους ιδιαίτερο όφελος. Όλοι κοιτάζουμε το καλύτερο για τον πολιτικό μας χώρο.

-    Διάσπαση βλέπετε σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο τα περιμένετε;…

Με ποια έννοια να μην πάνε καλά;.. Εννοείτε να μείνουμε εκτός Βουλής;…

-    .. Εννοώ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, όταν η μία τάση θα θέλει πιθανώς να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε κάποια σημεία και η άλλη τάση δεν θα θέλει……

Δεν υπάρχει καμία άποψη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ή στον ΣΥΝ που να υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Καμία. Στο προηγούμενο συνέδριό μας, πριν από ένα χρόνο -δεν έχει περάσει πολύς καιρός- καμία άποψη μέσα στον ΣΥΝ δεν υποστήριζε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θεωρώ ότι συνεχίζει να ισχύει. Δεν έχει κατατεθεί καμία διαφορετική άποψη. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές, οι προγραμματικές προϋποθέσεις. Ειδικά με το βίο και την πολιτεία του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση αλλά και σήμερα οι τοποθετήσεις του μέσα στην κρίση, καθιστούν τον οποιονδήποτε απέναντι σε μια τέτοια λογική.

Βεβαίως υπάρχουν και δυνάμεις μέσα στον ΣΥΝ οι οποίες υποστηρίζουν ότι πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά από το να έχεις έναν τέτοιο πολιτικό προσανατολισμό μέχρι το να πεις ότι συνεργάζομαι στις επόμενες εκλογές. Θα ήταν είδηση αν κάποιος υποστήριζε κάτι τέτοιο ότι δηλαδή υπάρχουν οι πολιτικές, προγραμματικές προϋποθέσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Έχω την αίσθηση ότι σ΄ αυτό έχουμε συμφωνήσει… Τώρα από εκεί και πέρα, αν προκύψει κάτι τέτοιο, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα θέμα το οποίο την ευθύνη του τι θα γίνει την παίρνουν τα στελέχη, οι δυνάμεις μέσα στον ΣΥΝ, στην Αριστερά που θα βάλουν τέτοιο θέμα.

To Γραφείο Τύπου