Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/05/2006

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος και ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για ζητήματα που έχουν σχέση με το τραπεζικό σύστημα και τον πολίτη.

Το πρώτο θέμα που θέσαμε είναι οι πολλαπλές επιβαρύνσεις, τις οποίες βιώνουν οι πελάτες του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, πληρώνοντας για αντίγραφο λογαριασμού, για αδρανή λογαριασμό, για μπλοκ επιταγών, για μικρό υπόλοιπο, για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου κ.λπ. όπου οι τράπεζες παρουσιάζονται να λειτουργούν ως ένα είδος βδέλλες, οι οποίες απομυζούν συνεχώς, με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία, τον πελάτη τους, ιδιαίτερα τον καταθέτη τους αλλά και όποιον άλλο έχει δοσοληψίες με την τράπεζα. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει και να μπει μια τάξη.

Το δεύτερο θέμα είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη ψαλίδα, μέσα στην ευρωζώνη, ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, πράγμα το οποίο πάλι επιβαρύνει τον πολίτη, τον καταναλωτή των τραπεζικών υπηρεσιών.

Το τρίτο ζήτημα, συναφές με το προηγούμενο, έχει σχέση με τις πιστωτικές κάρτες. Ήδη υπάρχει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι επιβαρύνσεις που επιβάλλουν πιστωτικές κάρτες όπως η Master Card ή η Visa, είναι πολλαπλάσιες από τη μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άλλη. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο κόστος επιβάρυνσης των πολιτών που χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες.

Το τέταρτο σημείο είναι το θέμα του τραπεζικού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα έπρεπε να στηρίζει τον πελάτη της Τράπεζας. Σήμερα όμως δυστυχώς είναι ένας υπάλληλος της Ένωσης Τραπεζών και επομένως δεσμευμένος από τα συμφέροντα της Ένωσης Τραπεζών και όχι του πολίτη. Δεν είναι κάτι σαν το Συνήγορο του Πολίτη, μια Ανεξάρτητη Αρχή, που θα έπρεπε να στηρίζει τον πολίτη.

Το πέμπτο και τελευταίο ζήτημα που θέσαμε είναι το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δέχονται την πίεση από το σύστημα «Τειρεσίας» όπου γίνεται μια καταγραφή προσωπικών δεδομένων χωρίς οι ίδιοι καν να έχουν γνώση, χωρίς να υπάρχει διαφάνεια, χωρίς να υπάρχει έλεγχος.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου