Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/02/2009

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο η "από το παράθυρο" κυβερνητική νομιμοποίηση των "προβληματικών" συμβάσεων μεταφοράς μαθητών σε 23 νομούς

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο επαναφέρει το ζήτημα των παράτυπων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών σε πολλούς νομούς της χώρας, που υπογράφηκαν χωρίς διαγωνισμό  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, μετά την πρόσφατη υπερψήφιση τροπολογίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. της αναδρομικής νομιμοποίησης των συγκεκριμένων συμβάσεων από την ελληνική Βουλή.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επανέρχεται στο ζήτημα, με το οποίο έχουν ασχοληθεί τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, όσο και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από σχετικές καταγγελίες πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Με το άρθρο 43 του Ν. 3731/23.12.2008, η Ελληνική πολιτεία προχωρά σε αναδρομική νομιμοποίηση συγκεκριμένων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών για τα σχολικά έτη 2001-2002 έως 2007- 2008, συνολικής αξίας 15.000.000 ευρώ, οι οποίες καταρτίσθηκαν κατά παρέκκλιση των σχετικών με τη διαδικασία ανάθεσης διατάξεων. Κατά παραδοχή του νομοθέτη, οι συμβάσεις αυτές ανατέθηκαν απευθείας από 23 Νομαρχίες (λ.χ. Νομαρχία Θεσσαλονίκης και Δράμας), παραβιάζοντας το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, χωρίς να σταλούν για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ δεν δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα των ΕΚ οι προκηρύξεις και οι αποφάσεις ανάθεσης των εν λόγω συμβάσεων.  Εντούτοις, η Ελληνική πολιτεία, βασιζόμενη στην ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει στην καταβολή των ποσών στις επιχειρήσεις στις οποίες κατά παράβαση ανατέθηκαν οι συμβάσεις αυτές.

Θεωρεί η Επιτροπή ότι η ανωτέρω διάταξη συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων; Πώς αξιολογεί την επικαλούμενη από την Ελληνική πολιτεία ανασφάλεια δικαίου ως αιτιολογικό λόγο αποκλίσεων από τους κανόνες του δικαίου κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού; Προτίθεται η Επιτροπή να κινήσει επίσημη διαδικασία έρευνας και να διατάξει αναστολή πληρωμής, σύμφωνα με τον κανονισμό 659/1999; Ποια άλλα μέτρα ενδεχομένως θα λάβει για την αποκατάσταση της διαφάνειας;"

Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να ερευνήσει και να σταματήσει αυτές τις αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες που παραβιάζουν κατάφωρα το ελληνικό και το κοινοτικό δίκαιο, προχωρά σε νομιμοποίησή τους "από το παράθυρο" με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, επικαλούμενη "ανασφάλεια δικαίου". Το καρτέλ που ροκανίζει κοινοτικές επιδοτήσεις, εθνικούς πόρους αλλά και ΦΠA ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δυστυχώς, ζει και βασιλεύει. Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να σταματήσει αυτή η σκανδαλώδης πελατειακή πρακτική του κομματικού κράτους της Ν.Δ."

To Γραφείο Τύπου