Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/05/2006

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου για τα ελληνοτουρκικά

Το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στο Αιγαίο, με τη σύγκρουση δύο F-16, σκόρπισε ανησυχία στον Ελληνικό λαό. Επισημαίνουμε ότι παρήλθε ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς να υπάρξει απευθείας ενημέρωση της κοινής γνώμης από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Συμμετέχουμε στον πόνο και την αγωνία για τον επισήμως αγνοούμενο Έλληνα πιλότο, τον επισμηναγό Κώστα Ηλιάκη, και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του.

Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε εναντίον κάθε κλιμάκωσης. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι το επεισόδιο είχε προαναγγελθεί και το ζητούμενο είναι η πρόληψη τέτοιων άκρως επικίνδυνων καταστάσεων. Απαιτείται εγρήγορση, πολύ περισσότερο που οι εσωτερικές συγκρούσεις στην Τουρκία δημιουργούν κινδύνους εξαγωγής προκλήσεων και εντάσεων.

Η διαιώνιση της κατάστασης του «μη πολέμου» κάθε άλλο παρά εγγυάται την ειρήνη. Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος «εικονικού πολέμου» με τραγικές πραγματικές συνέπειες όπως είδαμε. Καμία ανθρώπινη ζωή δεν αντικαθίσταται για τα μέλη της οικογένειας. Και τεράστιοι πόροι για ένα F-16 θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο ή για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ήδη έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, τεράστια αιμορραγία των δύο λαών για πολυδάπανους εξοπλισμούς, την ώρα που τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα οξύνονται και στις δύο χώρες, ενίσχυση του μιλιταρισμού, καθώς και κινδύνους για τις διεθνείς αερομεταφορές. Οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις που ακολουθούν την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» στις διεθνείς σχέσεις και ενδιαφέρονται για την πώληση των πανάκριβων οπλικών τους συστημάτων.

Μετά το χθεσινό επεισόδιο, καθίσταται επιτακτική η πορεία για την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών, με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, με αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και «γκρίζες ζώνες». Απαιτείται η άμεση άρση του “casus belli”από την πλευρά της Τουρκίας. Επαναφέρουμε την πρόταση του Συνασπισμού οι δύο χώρες να προχωρήσουν στην αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών στην προοπτική της ειρηνικής εξέλιξης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αποκρούουμε κατηγορηματικά τις εθνικιστικές κραυγές και από τις δύο μεριές του Αιγαίου και απορρίπτουμε την αντίληψη ότι είναι μοιραίο και αναπόφευκτο οι δύο χώρες να βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση. Όσοι δημαγωγούν με εθνικιστικές κορώνες προς εξασφάλιση εκλογικής πελατείας, ιδιαίτερα από λαϊκά στρώματα, ας απαντήσουν στους απλούς πολίτες με τα χαμηλά εισοδήματα ότι ο καθένας τους πληρώνει ετησίως πάνω 400 δολάρια για αγορά εξοπλισμών, κυρίως αμερικάνικων, το μεγαλύτερο ποσό σε όλη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Αποκρούουμε τον εγκλωβισμό των προβλημάτων στο τρίγωνο «Ουάσιγκτον-'Αγκυρα-Αθήνα», αλλά θεωρούμε λάθος και την αντίληψη ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα λειτουργήσει ως «αυτόματος πιλότος» για τη λύση τους. Πολύ περισσότερο που ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας συναντά ισχυρότατες αντιστάσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης. Χρειάζεται από την πλευρά μας μια στρατηγική με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνδυασμού των διαδικασιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση με συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει η «διπλωματία των πολιτών» για την εξομάλυνση και την ειρηνική εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και γι’ αυτό χρειάζεται να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας με τις αριστερές, προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας, με τις δυνάμεις της άλλης Τουρκίας. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝ προγραμματίζει κοινές πρωτοβουλίες με τη στήριξη και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου