Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2009

Συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

1.    Πολλή κουβέντα έχει γίνει για το πρόγραμμα του ΣΥΝ. Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται;

Πράγματι, παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και  από δυνάμεις πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στον αυξημένο ρόλο που διαδραματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

2.    Απʼ ό,τι γνωρίζω το πρόγραμμά σας έχει επίσης και πολλές καινοτομίες. Έχει όμως και προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες;

Πράγματι, οι προγραμματικές μας επεξεργασίες δεν είναι οι συνηθισμένοι κατάλογοι αιτημάτων ή υποσχέσεων. Υιοθετούμε έναν αναλυτικό, αφηγηματικό τρόπο στη διατύπωση των θέσεών μας. Προσπαθούμε, δηλαδή, να καταγράψουμε το πού βρισκόμαστε και πού πάμε, ποιες είναι οι τάσεις, τι θα συμβεί αν δεν αλλάξουν τα πράγματα και, στη βάση αυτών των δεδομένων και των συναφών εκτιμήσεων, διατυπώνουμε τις προτάσεις μας σε τρία επάλληλα επίπεδα:

Πρώτον, προτάσεις και μέτρα άμεσης απόδοσης.

Δεύτερον, προτάσεις που συγκροτούν έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας, διανομής του παραγόμενου πλούτου και λειτουργίας του κράτους, των θεσμών και ευρύτερα της κοινωνίας.

Τρίτο, όλα αυτά είναι σε σύνδεση και υπηρετούν μια σύγχρονη στρατηγική για ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Το πρόγραμμά μας, δηλαδή, πάει μακριά αλλά είναι γειωμένο στο παρόν, στα άμεσα προβλήματα και τις ώριμες αλλαγές, που έχει ανάγκη η κοινωνία.

3.    Συμφωνείτε με τη θέση ότι η οικονομική κρίση θα έρθει στη χώρα μας και οι επιπτώσεις θα είναι παρατεταμένες με μεγάλη ένταση;

Η κρίση είναι ήδη παρούσα. Το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν στην υπερεκμετάλλευση εργασίας και περιβάλλοντος, τον υπερδανεισμό, τον καταναλωτισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις, την άνιση διανομή εισοδημάτων, έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του. Όλοι οι ηγετικοί τομείς αυτού του μοντέλου, ο τουρισμός, η οικοδομή, η ναυτιλία, οι τράπεζες είναι σε κρίση.

4.    Υπάρχει φως στο τούνελ;

Υπάρχει! Αλλά πρέπει να ηττηθεί πολιτικά ο δικομματικός συνασπισμός της στασιμότητας και των ιδιοτελών συμφερόντων που δε θέλουν να γίνει καμιά αλλαγή που να τους θίγει. Το πιο άμεσο είναι να υψώσουμε μια ασπίδα αντίστασης και αλληλεγγύης παντού όπου οι άνθρωποι και το περιβάλλον δοκιμάζονται από αυθαιρεσίες του κράτους, της εργοδοσίας και των κάθε λογής εξουσιών και ιδιοτελών συμφερόντων.

Γενικότερα, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου, τουλάχιστον δεκαετούς, πρέπει να εξασφαλίσουμε την αναδιανομή εισοδημάτων και εξουσιών, για μια νέα παραγωγική βάση με όρους αειφορίας και πλήρους απασχόλησης. Να βάλουμε όρια στην εμπορευματοποίηση και στην επέκταση των αγορών σε βάρος των κοινωνικών αγαθών. Να ανακτήσουμε ένα δημόσιο χώρο συλλογικών και κοινωνικών αγαθών και να τα καταστήσουμε προσιτά σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Να θέσουμε το δημόσιο τομέα υπό τον έλεγχο της κοινωνίας. Να δημιουργήσουμε συνθήκες αναγέννησης και εξάπλωσης του συνεταιριστικού κινήματος. Να συνδέσουμε την αναπτυξιακή διαδικασία με τη λαϊκή ενεργοποίηση και συμμετοχή μέσα από νέους θεσμούς δημοκρατικού προγραμματισμού και νέα οικονομικά υποκείμενα, ταγμένα να υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών και όχι τις ιδιοτέλειες των ολίγων.

5.    Κατά τη γνώμη σας ο  ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές που ασκεί βρίσκεται εκτός των κεντρικών πολιτικών διαδικασιών; Υπάρχει προβληματισμός ότι είναι αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης.

Το θέμα δεν προσφέρεται για υπεραπλουστεύσεις ούτε για δαιμονοποιήσεις. Μας ενδιαφέρει η κυβερνητική εξουσία. Όμως δεν είμαστε θεσιθήρες. Η εξουσία για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Μελετούμε την κυβερνητική εμπειρία της Αριστεράς στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σκανδιναβία, τη Λατινική Αμερική. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις αιτίες τραγικών αποτυχιών αλλά και τις προϋποθέσεις θετικών εγχειρημάτων.

6.    Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΝ θα κατατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη σας, πώς συνδέεται με τα 15 σημεία –άμεσοι στόχοι– που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Σημεία των άμεσων στόχων, μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί ουτοπικά και μη ρεαλιστικά.

Η πορεία μας είναι συντεταγμένη. Προχωρούμε με το σχεδιασμό που κάναμε από τον Οκτώβριο. Τώρα αυτά τα 15 σημεία, η δική μας συμβολή και άλλες προτάσεις, που ενδεχομένως θα διατυπωθούν, θα αξιοποιηθούν ως «πρώτη ύλη» για τη μορφοποίηση της τελικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα εγκριθεί από πανελλαδικό σώμα στις αρχές Απριλίου.

7.    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ʼ70.

Δε γνωρίζω σε τι αναφέρεται η κυρία Παπαρήγα. Εκείνο που εγώ μπορώ να σας πω είναι ότι συζητώντας για την Αριστερά του 21ου αιώνα, μας ενδιαφέρουν, εκτός των άλλων, και οι παραδόσεις, οι ρίζες και οι διαδρομές όλων των αριστερών ρευμάτων, από τη σοσιαλιστική και τη σοσιαλίζουσα παράδοση μέχρι τον γκεβαρισμό, από την κομμουνιστική παράδοση μέχρι τα ποικίλα ανανεωτικά εγχειρήματα, όπως του ΚΚΕ εσωτερικού, τη φεμινιστική και οικολογική παράδοση, και μας ενδιαφέρουν τα πάντα, όχι για να τα αντιγράψουμε, αλλά για να διδαχθούμε από θετικές και αρνητικές εμπειρίες,  ακριβώς γιατί ζούμε μια ιστορική φάση αναστοχασμού και ανασύνθεσης της Αριστεράς. Φιλοδοξία μας είναι η δουλειά που κάναμε, στο Συνασπισμό, να συμβάλλει κατά τι σε αυτή την ευρύτερη προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί και στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ.

8.    Τελικά τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ «αριστερή κυβέρνηση» ή δημοκρατική διέξοδο όπου σημείο αναφοράς θα είναι και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Το πρόγραμμά μας είναι ανοιχτό στις εξελίξεις. Εμείς έχουμε συνείδηση ότι ζούμε διεθνώς μία βαθιά αλλαγή των συνθηκών. Έχουμε μπει ήδη σʼ ένα νέο ιστορικό πολιτικό κύκλο, στη διάρκεια του οποίου θα γίνουν μεγάλες ανατροπές.  Η θεμελιώδης μας επιλογή είναι να μη ζήσουμε αυτές τις εξελίξεις από τις κερκίδες. Θέλουμε να είμαστε, όπως και είμαστε ήδη, μέρος των εξελίξεων αυτών με τους δικούς μας όρους, το δικό μας σχέδιο.

Θέλουμε να επηρεάσουμε και, αν μπορέσουμε, να καθορίσουμε την κατεύθυνση και το περιεχόμενό τους και από τα κάτω και από τα πάνω, με όποιον τρόπο κρίνουμε κάθε φορά πιο πρόσφορο.