Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/02/2009

Δηλώσεις του Δημ.Στρατούλη σχετικά με τις διαπιστώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους

Σχετικά με τις διαπιστώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, Δημ. Στρατούλης δήλωσε τα εξής:

Η κατάσταση στην απασχόληση, στις εργασιακές σχέσεις, στα επίπεδα της φτώχειας και στο εθνικό σύστημα υγείας είναι πλέον στη χώρα μας εφιαλτική με θύματα εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και νέους και νέες.

Η οικονομική κρίση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και οι πολιτικές διαχείρισής της προς όφελος των τραπεζιτών και των πλουσίων της κυβέρνησης της ΝΔ, έχουν φέρει την κοινωνία σε απελπισία.

Τα κοινωνικά όμως προβλήματα δεν γεννήθηκαν όλα ξαφνικά στη χώρα μας το 2004. Έχουν τις αιτίες τους στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν με σταθερότητα και συνέχεια και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1996, οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση της ανεργίας, στην πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και στην υπονόμευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε σήμερα στις διαπιστώσεις για τα κοινωνικά προβλήματα και δεν πρότεινε τίποτε διαφορετικό για την αντιμετώπισή τους από τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και που συνεχίζει να εφαρμόζει πιο εντατικά η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι, για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και οι συνέπειές της κρίσης στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, δεν αρκεί να αλλάξει ο Μανωλιός και να φορέσει τα ρούχα του αλλιώς, δηλαδή στη θέση της κυβέρνησης της Ν.Δ να μπει μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που να εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές. Πρέπει νʼ αλλάξει εκ βάθρων το σημερινό δικομματικό πολιτικό σύστημα και το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο πολιτικών στο οποίο κινείται. Οι πολιτικές αυτές δεν είναι μονόδρομος . Υπάρχει η αναγκαιότητα και η δυνατότητα ενός άλλου δρόμου και μιας άλλης πολιτικής που θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τη μεγιστοποίηση των κερδών. Και αυτό κυρίως θέλουμε να αναδείξουμε με τις προτάσεις και τις δράσεις μας με το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

To Γραφείο Τύπου