Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/02/2009

Προγραμματική εμβάθυνση και πολιτική μεθοδολογία - άρθρο του Ανδρέα Καρίτζη στην "ΑΥΓΗ"

Στο διαρκές συνέδριο του κόμματος -πέρα από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την προετοιμασία μας για τις ευρωεκλογές- θα συζητήσουμε τη συμβολή του ΣΥΝ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για την προγραμματική μας προετοιμασία έγινε μια πολύ καλή δουλειά και παρά τα προβλήματα καταφέραμε να αναπτύξουμε μια συλλογική και εν πολλοίς πρωτότυπη διαδικασία που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προγραμματική μας δουλειά δεν είναι σε καμιά περίπτωση απάντηση στην κατηγορία ότι δεν έχουμε πρόγραμμα. Ο πολιτικός μας χώρος έχει καταθέσει έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Η δική μας δουλειά επιχειρεί να αναδείξει την κόκκινη γραμμή που συνδέει αυτές τις επιμέρους θέσεις. Να αναδείξει τη συνοχή τους ώστε να γίνει πιο πειστικό το επιχείρημά μας ότι υπάρχει μια άλλη πορεία για τη χώρα. Το πρόγραμμά μας επιχειρεί να αναδείξει μια άλλη, ανταγωνιστική στον νεοφιλελευθερισμό, λογική που διαχέεται σε όλες τις επιμέρους προτάσεις μας. Με αυτή την έννοια, αποτελεί καλό ιδεολογικό και πολιτικό όπλο σε μια μάχη που δίνουμε πρώτη φορά από καλύτερες θέσεις.

Το πρόγραμμα θέτει τρία επίπεδα: Πρώτον, προτείνει μια αποτελεσματική ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία τη ζημιά της κρίσης. Δεύτερον, προτείνει άμεσα μέτρα ώστε να μπει η χώρα σε μια άλλη πορεία σε όλα τα επίπεδα. Τρίτον, σκιαγραφεί πώς εμείς θέλουμε να οργανώνεται και να λειτουργεί κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, δηλαδή τον στόχο της πορείας που μπορεί να αρχίσει από σήμερα.

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, αναδεικνύεται και αναλύεται διεξοδικότερα από άλλη φορά η άλλη λογική που την ονομάζουμε «οικονομία των αναγκών», την οποία αντιπαραθέτουμε στην οικονομία των αγορών. Προτείνουμε ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας να προσανατολιστεί και να επιβάλει τη διεύρυνση της παραγωγής αγαθών και κάλυψης αναγκών έξω από την εμπορευματική σφαίρα και τη λογική του κέρδους και αντίστοιχα τη συρρίκνωση της δεύτερης. Η κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών (υγεία, παιδεία, στέγη, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές κ.λπ.) κατά τρόπο που δεν παρεμβάλλεται το κέρδος μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ενώ η διαρκής διεύρυνση τής εν λόγω λογικής οδηγεί στην υπέρβαση του τρόπου κοινωνικής οργάνωσης που επικρατεί σήμερα, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Επίσης, επιχειρείται η υπέρβαση του διπόλου κρατισμός-ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και της λογικής της μικτής οικονομίας. Το εν λόγω δίπολο μάς τοποθετεί στο εσωτερικό της οικονομίας των αγορών αφού η λογική του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά με τον τρόπο που οργανώνεται η παραγωγή και η στοχοθεσία της. Έχουμε, άλλωστε, πικρή πείρα από έναν δημόσιο τομέα που είναι ενταγμένος στην κυρίαρχη λογική. Η αποκέντρωση της εξουσίας και η ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στον σχεδιασμό, καθώς και μια μη εμπορευματική στόχευση, αποτελεί τη δική μας πρόταση για έναν νέο δημόσιο τομέα.

Στην προσπάθεια να απαντήσουμε σε ερωτήματα που προκύπτουν, όταν επιχειρήσουμε να ξετυλίξουμε τη δική μας λογική για την οικονομία και την κοινωνία, οδηγός μας είναι τα παραδείγματα σε άλλες χώρες, αλλά και στη δική μας. Μη εμπορευματικές διαδικασίες εμφανίζονται παντού και καθήκον μας είναι η ενίσχυσή τους, όπως και η οργάνωση των αγώνων ώστε να διευρυνθεί η οικονομία των αναγκών. Απορρίπτουμε την παραμονή στο πλαίσιο της οικονομίας των αγορών, όπως απορρίπτουμε και την αντίληψη ότι η υπέρβασή της θα γίνει μέσα σε μια νύχτα. Εμείς παλεύουμε από σήμερα για τη διεύρυνση της αντίληψής μας, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να λυθούν άμεσα προβλήματα με τρόπο ουσιαστικό.