Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/02/2009

Συνέντευξη Αλέκου Φλαμπουράρη, μέλους Π.Γ. ΣΥΝ και υπεύθυνου από τον ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ" (Βασ. Σκουρής, Γ.Τριάντης)

-    Βλέπουμε και στον ΣΥΝ πολυγλωσσία….

Ο Συνασπισμός αν δεν έχει πολυγλωσσία θα πάθει αγκύλωση…

-    Πριν ένα χρόνο εξελέγη ο κ. Αλ. Τσίπρας στην προεδρία του ΣΥΝ… Ένα σχόλιό σας αν σ΄ αυτό το χρόνο ήταν και πόσο συν για τον Συνασπισμό..

Νομίζω ότι ήταν θετικό το ότι εκλέξαμε τον Αλ. Τσίπρα στην Προεδρία. Ένα νέο άνθρωπο και κυρίως έναν άνθρωπο ο οποίος είναι έντονα πολιτικοποιημένος, πολιτικοποιημένος με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας, με τα μεγάλα προβλήματα που έχουν σωρευτεί πια στη νεολαία και νομίζω ότι με τον καλύτερο τρόπο  μπορεί να εκφράσει αυτά τα προβλήματα και να υπερασπίσει.

-    Και τότε γιατί δεν ξεκαθαρίζεται ότι θα είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές… οι οποίες μπορεί να έρθουν και νωρίς άλλωστε …και διατηρείται μια συζήτηση ποιος θα είναι ο επικεφαλής του ΣΥΝ…

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτσι κι αλλιώς ο Αλ. Τσίπρας, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτηθεί με βάση το ότι ο επικεφαλής θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ. Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -επειδή, όπως ξέρετε, είμαι υπεύθυνος από το κόμμα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- καμία φορά, σε καμία Γραμματεία δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα, ούτε αμφισβητήθηκε ότι επικεφαλής θα είναι ο Αλ. Τσίπρας.

Τώρα πού βγαίνουν αυτά….

-    .. Από στελέχη του ΣΥΝ….

… Στελέχη του ΣΥΝ ιδιαίτερα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ούτε επαφή.. νομίζω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, το πιο ήπιο πράγμα που μπορώ να πω.

-    Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη συνέντευξη του κ. Κουβέλη για ψήφο ανοχής στο ΠΑΣΟΚ ..

Είναι εκτός πλαισίου. Δική του άποψη είναι, μπορεί να την έχει. Αλλά ο ΣΥΝ έκανε συνέδριο, έχει τώρα διαρκές συνέδριο, ας την καταθέσει -γιατί είδα ότι την πήρε πίσω την πρόταση αυτή- ας την καταθέσει στο συνέδριο και ας πάρει ένα 15-20% για να ξέρει ο κόσμος ποια είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ..

-    Θα του ζητήσετε να την καταθέσει στο συνέδριο;…

Κανονικά θα έπρεπε από μόνος του και αν είναι συνεπής με τον εαυτό του και αυτά που λέει, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να το καταθέσει σαν πρόταση. Λογικό δεν είναι αυτό όταν σε τρεις μέρες ξεκινάει το συνέδριο; Το πιο λογικό είναι αυτό και όχι το λευκό στο πρόγραμμα που έχουν επιλέξει, όταν στη διαμόρφωση του προγράμματος συμμετείχε εκπρόσωπος από την ανανεωτική πτέρυγα, ο Γ. Μπαλάφας, όπου από κοινού το διαμόρφωσαν. Αυτό δεν είναι λίγο παράξενο;..

-    Φοβάστε ότι υπάρχει διάσπασης στον ΣΥΝ αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές;…

Δεν το πιστεύω αυτό. Δεν είμαι μάντης, αλλά δεν το πιστεύω. Τα στελέχη του ΣΥΝ, τα οποία έχουν μια διαφορετική άποψη από την άποψη της πλειοψηφίας, είναι γενικώς στην άποψη της κεντροαριστεράς για να υπάρξει μια κυβέρνηση. Τα στελέχη αυτά, κατά τη γνώμη μου, έχουν διδαχτεί από την τύχη που είχαν όλα τα στελέχη τα οποία κατά καιρούς με αυτή την άποψη και αυτή την αντίληψη πέρασαν στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ. Πλην της Μαρίας Δαμανάκης, πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, η οποία είναι εκεί υπεύθυνη υγείας ..παιδείας.. στο ΠΑΣΟΚ.. δεν ξέρω ακριβώς, όλα τα άλλα στελέχη έχουν χαθεί. Ε, δεν έχουν διδαχθεί; Κατά τη γνώμη μου έχουν διδαχθεί..

-    Λέτε ότι αν πάνε στο ΠΑΣΟΚ θα το αποβράσει το ΠΑΣΟΚ.. αυτό λέτε….

Αυτό δεν έγινε;.. Ποιος πέρασε εκτός από τη Μαρία;…

-    Πιστεύετε ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΝ που θέλουν να πάνε στο ΠΑΣΟΚ;…

Όχι. Δεν το πιστεύω. Απλά έχουν μια διαφορετική άποψη και την προβάλλουν. Μόνο που την προβάλλουν, κατά τη γνώμη τη δική μου, όχι κυρίως στα όργανα -μια και έχουμε συνέδριο τώρα- αλλά την προβάλλουν κυρίως στα ΜΜΕ. Δικαίωμά τους είναι. Ξέρετε ότι ο ΣΥΝ και η ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά σ΄ αυτά τα θέματα της πολυφωνίας έχει μια ευαισθησία.

-    Από παλιά ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς είχε αυτό το προνόμιο να έχει τάσεις και γόνιμες συγκρούσεις απόψεων και αυτό νομίζω ότι το εκτιμά γενικά η ελληνική κοινωνία. Όμως σήμερα δεν δημιουργείται μια θολή ατμόσφαιρα και το προνόμιο μπορεί να γίνει μπούμερανγκ; ..

Συμφωνώ.. Πολλές φορές γίνεται. Δηλαδή  η διαφορετική άποψη, η πολυφωνία μεταφράζεται ως Βαβέλ και χάνουμε απ΄ αυτό. Αυτό έχει συμβεί. Αλλά μπροστά στο δίλημμα, αφωνία ή πολυφωνία με κόστος, εμείς επιλέγουμε πολυφωνία με κόστος.

Έχετε δίκιο. Το καταλαβαίνω απόλυτα. Εγώ θα ήθελα, όπως πηγαίναμε ένα μεγάλο διάστημα, πηγαίναμε καλά, δηλαδή εκφράζαμε τη διαφορετική μας άποψη μέσα στο χώρο, καταλαβαινόμαστε, υπήρχε μια μεγάλη πλειοψηφία πάνω από 70%.. τι να κάνουμε; ...

-    Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αργά αλλά σταθερά πρέπει να μετασχηματιστεί σε κόμμα;…

Υπάρχει αυτή η άποψη σε κάποιους. Εγώ δεν την έχω…

-    Είχαμε τον κ. Ρινάλντι εχθές και μας έλεγε ότι πρέπει να βγει εκπρόσωπος Τύπου και να υπάρχει μια απόφαση…

.. Εγώ δεν την έχω.. Να σας πω γιατί δεν την έχω. Είμαι χρόνια στην Αριστερά. Πάντα υπήρχαν διασπάσεις στην Αριστερά και πάντα υπήρχαν ανένταχτοι. Άρα το κύριο μέλημα το δικό  μου -και πιστεύω και του ΣΥΝ- είναι να βρει τη δυνατότητα της συνεργασίας, της συσπείρωσης και της κοινής δράσης και της κοινής πολιτικής παρουσίας όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων οι οποίες κινούνται στο χώρο. Αν κανείς προσπαθήσει να κάνει ένα ενιαίο κόμμα μ΄ αυτές τις δυνάμεις, εδώ είσαστε και εδώ είμαι θα δείτε ότι θα υπάρχουμε όχι οι ίδιοι μπορεί και περισσότεροι ανένταχτοι και άλλες συνιστώσες μετά απ΄ αυτό το εγχείρημα.

Μ΄ αυτή την έννοια εγώ υπέρ της άποψης είμαι απ΄αυτούς ο οποίος ξεκίνησε την ιστορία της συσπείρωσης των δυνάμεων, θέλω να την συνεχίσουμε, κρατώντας ο καθένας την ιδιαιτερότητά του. Αν φτάσει η στιγμή εκείνη που ταυτιζόμαστε ιδεολογικά, πολιτικά, ηθικά, συναισθηματικά, τότε μπορεί. Αλλά ακόμα δεν είμαστε έτσι.

To Γραφείο Τύπου