Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/02/2009

Συνάντηση Αλέκου Αλαβάνου με Προεδρείο ΑΔΕΔΥ - δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής Α' Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ πάνω σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί.

Θέλω να πω ότι η διεθνής και ελληνική κρίση σημαίνουν μια στροφή στο δημόσιο. Ένα Δημόσιο όμως που θα ανταποκρίνεται στα προβλήματα, θα έχει τη δυνατότητα να μεταρρυθμιστεί, θα είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Το δημόσιο είναι σήμερα το βασικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Επίσης, πάνω στους ώμους των δημοσίων υπαλλήλων θα πέσει, σε πολύ  μεγάλο βαθμό, η υλοποίηση πολιτικών για την έξοδο από την κρίση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει άλλη αντιμετώπιση  των δημοσίων υπαλλήλων από τη σημερινή.

Σημαίνει, πρώτον, ουσιαστικές αυξήσεις για το σύνολο των αμοιβών τους και όχι μόνο για το βασικό μισθό. Επομένως, αλλαγές σε ό,τι προβλέπεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης.

Σημαίνει δεύτερο, αντιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων και του περιορισμού του έργου που έχουν να κάνουν, όπως με τα ΣΔΙΤ, ή  με τις υπεργολαβίες, που μας έδωσαν περιπτώσεις σαν την Κούνεβα κ.λπ.

Τρίτον, σημαίνει προσωπικό με ασφάλεια, δηλαδή μόνιμο προσωπικό και όχι έκτακτο, όχι stage, όχι αορίστου χρόνου, οι οποίοι θα συμβάλλουν και στα Ταμεία στα οποία έχουν υποχρέωση απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους.

Και, τέλος, σημαίνει στήριξη του Ταμείου Προνοίας με μια ουσιαστική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό, την οποία τους την οφείλει και επίσης και του ΟΠΑΔ που καλύπτει την υγειονομική τους περίθαλψη.

Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στον κλάδο νοσοκομειακών γιατρών σε σχέση με το νομοσχέδιο που ήρθε από τον Υπουργό Υγείας τον κ. Αβραμόπουλο. Ζητάω από τον κ. Αβραμόπουλο να σεβαστεί την υπογραφή του και να σταματήσει τον εμπαιγμό. Διότι άλλα συμφωνήθηκαν στην κλαδική σύμβαση και άλλα έρχονται σήμερα στο νομοσχέδιο, στο οποίο δεν υπάρχει χρονικό όριο για την ισχύ της σύμβασης, όπου δεν προβλέπεται η πρόσληψη 2.500 γιατρών, με συνέπεια να έχουμε προβλήματα άμεσα στις εφημερίες, και δεν προβλέπονται τα συμφωνηθέντα για τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα.

Εμείς ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να σεβαστεί την υπογραφή του.

Και τέλος για ένα άλλο θέμα που εντάσσεται, αν θέλετε, ευρύτερα στο χώρο του δημοσίου, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να μην γίνουν τα εργοστάσια λιθάνθρακα, είτε από τη ΔΕΗ, είτε από άλλους. Και θέλω να πω ότι σ΄αυτόν τον αγώνα θα επιμείνουμε μέχρι τη νίκη και ελπίζουμε ότι η νίκη θα έρθει σύντομα.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΔΕΔΥ): Αντιμετωπίζουμε σήμερα ως εργαζόμενοι στο δημόσιο ένα ντόμινο, όπου από το κραχ που είχαμε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο εφάπαξ, παρακολουθούμε το δημοσιονομικό έμφραγμα και βλέπουμε αυτά τα οποία επικρέμονται, ή προβλέπονται, ή εικάζονται ήδη σε μας να διαμορφώνουν μια πολύ δυσμενή πραγματικότητα. Σε αυτή την πραγματικότητα η απόφασή μας να διεκδικήσουμε με αγωνιστικούς τρόπους, σταθερά και αποφασιστικά, τα δικαιώματά μας είναι ένα θέμα που δεν πρόκειται να το θυσιάσουμε απέναντι σε οποιονδήποτε λαϊκισμό και επίθεση  στο δημόσιο, ένα δημόσιο που είναι προϋπόθεση από την κρίση και για την υποστήριξη ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης. Ένα δημόσιο που πρέπει να είναι παραγωγικό, άρα πρέπει να ανασυγκροτηθεί με δημοκρατικό τρόπο και με κοινωνικά κριτήρια για να έχει την αντίστοιχη κοινωνική αποτελεσματικότητα προκειμένου να στηριχθεί για το σύνολο της κοινωνίας η κοινωνική συνοχή.

Στη βάση αυτή διαπιστώσαμε άλλη μια φορά,  από τη συνεχή και διαρκή επικοινωνία που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο τον κ. Αλαβάνο, ότι υπάρχει κοινός τόπος, υπάρχει ζωτική δύναμη για να υπάρχει αφύπνιση, αύξηση της αλληλεγγύης της  ενότητας  και της δυναμικότητας των κοινωνικών αγώνων,  γιατί οι εξελίξεις ή θα έρθουν από την πρωτοβουλία, τη στάση, την ενέργεια της κοινωνίας, ή θα παγιδευτούν σε παλιές και χρεοκοπημένες πλέον πολιτικές σε βάρος των εργασιακών, των ασφαλιστικών, των κοινωνικών δικαιωμάτων.

To Γραφείο Τύπου