Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/02/2009

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ.Τσίπρα, στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ" (Α.Παπαδόπουλος-Μ.Μιχαλοπουλου)

Για τα κοινωνικά μέτωπα στα οποία βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς μετράμε το μπόι μας κυρίως στα μεγάλα μέτωπα και στις αντιστάσεις τις κοινωνικές στις οποίες έχουμε συμμετάσχει και έχουμε αναδείξει αντιστάσεις πολύ σημαντικές αλλά και νίκες.

Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι όλη αυτή τη χρονιά υπήρξαμε μέσα στους αγώνες της νεολαίας, στο πλάι των αγώνων της νεολαίας από το άρθρο 16 ως τον προηγούμενο Δεκέμβριο όπου οι μαθητές και οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους οργισμένοι και δυσαρεστημένοι απ΄ όλα όσα τους πνίγουν, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τις σπουδές τους και για τη ζωή τους.

Αναδείξαμε ως κυρίαρχο το ζήτημα της γενιάς των 700 ?, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Βρεθήκαμε πλάι στους ανθρώπους χωρίς φωνή, στους μετανάστες, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε καθεστώς μαύρης απασχόλησης και βρεθήκαμε δίπλα στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, που έχει γίνει ήδη ένα σύμβολο αγώνα και αντίστασης…

-           Αλλά και στους πολίτες της Αθήνας…..

.. Βρεθήκαμε.. όχι μονάχα στους πολίτες της Αθήνας, αλλά έχουμε κατατάξει ως κυρίαρχο στην ιεράρχηση των πολιτικών ζητημάτων, στην ατζέντα μας τα ζητήματα περιβάλλοντος. Εγώ προσωπικά έχω βρεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σε πορείες και σε διεκδικήσεις που αφορούν το ζήτημα του λιθάνθρακα, της εγκατάστασης και λειτουργίας εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα.

Βρεθήκαμε και στην πρώτη γραμμή και στο ζήτημα των ακτών και παραλιών. Και βεβαίως δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με τοπικά, με μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να οικειοποιηθούν τους τελευταίους αδόμητους ελεύθερους χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με πιο σημαντικό μέτωπο το μέτωπο που αναδείξαμε στον Ελαιώνα με τον μεγαλοεπιχειρηματία κ. Βωβό και τις διαθέσεις του για εμπορικό κέντρο.

-          .. Μια και αναφέρεστε στο θέμα του Βοτανικού.. βλέπουμε ότι γίνεται λόγος περί «εκπτώσεων» στις θέσεις της Ανοιχτής Πόλης σχετικά με την έκταση του εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα…

Όλα αυτά είναι η συνήθης επικοινωνιακή τακτική που ακολουθούν οι δυνάμεις εκείνες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με κάθε τρόπο την παρέμβασή μας στα κοινωνικά πράγματα. Θα σας θυμίσω ότι την ίδια τακτική επιχείρησαν να εφαρμόσουν και κατά την περίοδο του Δεκέμβρη. Όταν είδαν ότι με λογικά επιχειρήματα δεν μπορούσαν να στηρίξουν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που υιοθετεί τη βία ή ότι χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων ή είναι δεύτερο ξαδέρφι ακραίων τρομοκρατικών οργανώσεων, είδαν δηλαδή ότι δεν μπορούν να «πατήσουν» πουθενά όλα αυτά και ότι σε όλη την Ευρώπη αναγνωρίζεται από τις πιο έγκριτες εφημερίδες αλλά ακόμη και από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο εδώ στη χώρα μας ότι είχαμε μια κοινωνική εξέγερση, τότε το plan Β που είχαν για να αντιμετωπίσουν τις θέσεις μας και την παρέμβασή μας ήταν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κάναμε πίσω, ότι αλλάξαμε στάση. Και βεβαίως εμείς απαντήσαμε με μια πολύ σημαντική εκδήλωση στο Σπόρτινγκ ότι δεν κάναμε ούτε βήμα πίσω κι ούτε πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς.

Το ίδιο γίνεται και τώρα και δεν θα εκπλαγούμε αν το δούμε να το κάνουν και σε άλλες περιπτώσεις.

Για την προγραμματική συμβολή του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ

-          Όλα αυτά που μας λέτε δίνουν και μια απάντηση στο αρχικό ερώτημα…

Θέλω όμως να σας πω το πιο σημαντικό για μένα, ότι αυτή η χρονιά για μας κλείνει με μια πάρα πολύ σοβαρή, ιστορικής σημασίας θα έλεγα, διαδικασία, που αφορά την εκπόνηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και σε ότι αφορά το κόμμα μας, τον ΣΥΝ, τη συμβολή του στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω ιστορικής σημασίας, γιατί πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία, που ενέπλεξε  πάρα πολλούς ανθρώπους, συντρόφους και συντρόφισσες, σχεδόν το σύνολο των τμημάτων του κόμματός μας, ήταν ένα στοίχημα δύσκολο, με πολλούς κινδύνους. Επιτρέψτε μου να πω ότι αισθάνομαι δικαιωμένος και περήφανος για το επίπεδο συνεννόησης το οποίο έχουμε κατακτήσει και για την ποιότητα της δουλειάς που έγινε και για τον τρόπο λειτουργίας τον οποίον επιλέξαμε.

-          Ένα προσωπικό σχόλιο.. Η παρουσία του Γ. Δραγασάκη ως επικεφαλής της επιτροπής είναι ένα πολύ σοβαρό εχέγγυο για τη δουλειά που γίνεται….

.. Και μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημόσια τόσο τον Γ. Δραγασάκη, όσο τον Αριστείδη τον Μπαλτά και τον Γ. Μπαλάφα που ήταν επικεφαλής σ΄ αυτή την προσπάθεια και συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του προγράμματος, όσο όμως και σε όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια και στο κέντρο για τη συμβολή τους. Γιατί έγιναν πάνω από 200 συζητήσεις, ημερίδες, στρογγυλά τραπέζια, τα οποία ήταν θεματικά, περιφερειακά, αφορούσαν την οικονομική κρίση, τα ζητήματα περιβάλλοντος και αειφορίας, τα ζητήματα των θεσμών και των δικαιωμάτων. Και είμαστε σε θέση σήμερα να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία ένα συνεκτικό, συγκροτημένο, εναλλακτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Και πάνω σ΄ αυτό το πλαίσιο το προγραμματικό να κάνουμε όλη τη συζήτηση. Διότι, αν συζητάμε μονάχα με το ποιους θα πάμε κι όχι το πώς θα πάμε να αλλάξουμε τα πράγματα, τότε εξαντλούμε τη συζήτηση σε ένα πλαίσιο παραπολιτικής φιλολογίας.

Για την κυβερνητική πολιτική και την απάντηση της Αριστεράς

-          Είναι όμως ένα υπαρκτό ερώτημα.. Κι όπως γίνεται και στην κυβέρνηση.. βλέπουμε αυτά που λέει ο κ. Αβραμόπουλος.. Εσείς πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση;    …

Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει ένα και μοναδικό σχέδιο. Το βλέποντας και κάνοντας. Είναι τα στελέχη της πια που κάνουν κριτική, για δικούς τους λόγους βεβαίως. Αλλά, κατά την εκτίμησή μου, τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπαίνει στον κόπο να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Βλέποντας και κάνοντας οι μεν, αφήστε να πέσει στα χέρια μας η εξουσία ως ώριμο φρούτο και τότε θα δούμε τι θα κάνουμε, οι δε. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό. Ότι η Αριστερά πια είναι μια δύναμη με προγραμματική αυτοπεποίθηση, που δεν έχει μονάχα συνθήματα, αλλά προσπαθεί να βρει και τους τρόπους μιας εναλλακτικής πολιτικής, ενός εναλλακτικού μοντέλου, από την αριστερή οπτική βεβαίως, την οποία εμείς οικοδομούμε, από την οπτική της επαναθεμελίωσης της κριτικής της Αριστεράς στον σύγχρονο καπιταλισμό, στο νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό του 21ου αιώνα. Και βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα πάντα αμφισβητούνται από την ίδια τη ζωή, που όλοι όσοι εισήγαγαν το νεοφιλελεύθερο δόγμα της απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς, σήμερα είναι οι ίδιοι που εξ ανάγκης οδηγούνται σε επιλογές, όπως η κρατικοποίηση των τραπεζών. Και, άρα, βλέπουμε ότι οι προβλέψεις της Αριστεράς, οι Κασσανδρικές προβλέψεις για τα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος επαληθεύονται και είναι ώρα να αλλάξουμε ρότα, να αλλάξουμε στρατηγική.

Εμείς λέμε ότι αυτό μπορεί να γίνει με ένα πρόγραμμα ανατροπής και να δοθούν λύσεις αριστεράς στα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος.

Για την προοπτική συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

-          Βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση ενεργοποιεί και  σενάρια συναίνεσης και συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο… Εδώ και καιρό γίνεται λόγος… Υπάρχουν  κουβέντες για συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.. Θεωρείτε εφικτό αυτό το ενδεχόμενο;…

Θεωρώ ότι όλα είναι ανοιχτά. Κι ότι όντως, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα και τις διαψεύσεις που ακούμε διαρκώς, κύκλοι και εντός του πολιτικού συστήματος αλλά και εξωθεσμικοί κύκλοι βλέπουν πολύ σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό το ενδεχόμενο εμάς δεν μας ικανοποιεί, όπως κάποιοι θα έλεγαν. Είναι ένα ενδεχόμενο που μας φοβίζει. Γιατί ξέρουμε ότι μια πιθανή υπέρβαση αυτού του χαρακτήρα, θα οδηγούσε σε λύσεις οι οποίες θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνες για την κοινωνία. Αν το κάνουν αυτό, θα το κάνουν προκειμένου συναινετικά και σε επίπεδο πια ουσίας και όχι μονάχα κάτω από το τραπέζι αλλά και πάνω από το τραπέζι συναινετικά να προχωρήσουν σε λύσεις σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, σε βάρος της νεολαίας, σε βάρος της κοινωνίας.

Εμείς θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Και κυρίως θα εργαστούμε για να αναδείξουμε τις λύσεις εκείνες που θα μας οδηγήσουν σε μια άλλη πορεία, δηλαδή να μην περάσει αυτούσια η κρίση στο κεφάλι των εργαζομένων και της νεολαίας, να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες θα προστατεύσουν την εργασία, θα μειώσουν την ανεργία και θα μας οδηγήσουν σταδιακά σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος για να πάει μπροστά.

Για τους στόχους του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές

Και μια τελευταία ερώτηση. Σε περίπτωση που δεν οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές και η πρώτη αναμέτρηση είναι οι ευρωεκλογές, πόσο ψηλά είναι ο πήχης για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά - να το σημειώσουμε αυτό - θα βρεθεί στη μάχη των ευρωεκλογών - και είναι μια επιδίωξη και μια συνεδριακή επιταγή, πριν ένα χρόνο αυτήν την εντολή μας έδωσε το Συνέδριό του κόμματός μας, να συνεχίσουμε ενισχύοντας τη συμμαχία μας στον ΣΥΡΙΖΑ - θα έχει υψηλούς στόχους. Θα βάλουμε τον πήχη ψηλά γιατί έτσι πιστεύω ότι μας αξίζει, να βάλουμε τον πήχη ψηλά και να διεκδικήσουμε μια διευρυμένη ευρωκοινοβουλευτική ομάδα. Στόχος μας θα είναι οι 4 ευρωβουλευτές. Στόχος μας θα είναι να κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη και να καταγράψουμε ένα ποσοστό το οποίο θα αλλάξει το τοπίο στην πολιτική ζωή του τόπου. Και μετά από ένα καταγεγραμμένο στην κάλπη ποσοστό, το οποίο θα δημιουργεί νέα δεδομένα, τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

To Γραφείο Τύπου