Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/02/2009

10 φορές υψηλότερα τα τέλη τερματισμού για την κινητή τηλεφωνία από τα τέλη τερματισμού σταθερής γραμμής στην Ελλάδα!

Σχέδιο της Κομισιόν για την μείωση των τελών τερματισμού μεταξύ σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιών

Απαντηση της Επιτρόπου Ρέντινγκ στον Δ.Παπαδημούλη

Τα τέλη τερματισμού για την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι 10 φορές υψηλότερα από τα τέλη τερματισμού σταθερής γραμμής. Αυτό απαντά η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας κα Ρέντινγκ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη ύστερα από διαβούλευση που διεξήγαγε η Επιτροπή για την διαφορά τελών τερματισμού και κατέληξε σε σχέδιο σύστασης με το οποίο προτείνεται η μείωση των τελών τερματισμού μεταξύ σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιών.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του, αναφερόταν σε δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα των διαφορετικών τελών τερματισμού σταθερής κινητής τηλεφωνίας και ζητούσε από την Επιτροπή να τον ενημερώσει για τα συμπεράσματα της διαβούλευσης και το χρονοδιάγραμμα που θέτει για την εξίσωση των τελών τερματισμού σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ευρ.Ένωση.

Τι, όμως, είναι τα τέλη τερματισμού ακριβώς; Είναι τα τέλη που επιβάλλουν οι φορείς εκμετάλλευσης –δηλαδή οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας- για τη σύνδεση των εισερχόμενων κλήσεων στα δίκτυά τους.

Στην απάντησή της, η Επίτροπος τονίζει ότι: «τα τέλη τερματισμού κινητών κλήσεων το 2007 ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν εννέα φορές υψηλότερα από τα τέλη τερματισμού σε σταθερό δίκτυο στην ΕΕ. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα τέλη τερματισμού κινητών κλήσεων ανέρχονταν τον Ιούλιο του 2008, κατά μέσο όρο, σε 10 ευρωλεπτά ανά λεπτό της ώρας, ενώ ο μέσος όρος των τελών τερματισμού σταθερών κλήσεων στο δίκτυο του κατεστημένου φορέα εκμετάλλευσης ήταν περίπου 1 ευρωλεπτό ανά λεπτό της ώρας σε επίπεδο διπλής διαβίβασης, τον Οκτώβριο του 2007. Αυτή η ανισορροπία στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί μεταβίβαση ποσών από σταθερά προς κινητά δίκτυα και μεταξύ των αντίστοιχων συνδρομητών, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις διαφορές του υποκείμενου κόστους.

Η Επίτροπος επισημαίνει επίσης ότι: «Στο σχέδιο σύστασης προτείνεται να καθορίζονται τα τέλη τερματισμού από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, με βάση το κόστος αποδοτικού φορέα εκμετάλλευσης σύμφωνα με τη μέθοδο του μακροπρόθεσμου μέσου οριακού κόστους (LRIC).»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην Ελλάδα με ευθύνη του σχετικού καρτέλ αλλά και της κυβέρνησης, τα τέλη τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία είναι 10 φορές υψηλότερα από την σταθερή τηλεφωνία! Αυτή η αδικαιολόγητη ψαλίδα επιβαρύνει τον καταναλωτή και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ που με την πολιτική της ευνοεί την γιγάντωση των καρτέλ στην ελληνική οικονομία, οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα.»

To Γραφείο Τύπου