Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/02/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ «ΑΘΗΝΑ 9.84» (Α. Τόλιος- Δ. Τσαντέ)

-    Πάτε για συνέδριο σε μια περίοδο που έχει βαθύτατη κρίση το πολιτικό σύστημα.. αλλά απ΄ ότι βλέπω τα προβληματάκια δεν λείπουν κι από σας... προβλήματα με τους ανανεωτές.. προβλήματα με την κατάρτιση του προγράμματος..

Στην κατάρτιση του προγράμματος ευτυχώς είχαμε ευχάριστα προβλήματα. Είχαμε πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες, φίλους του κόμματος, που ήθελαν να συμβάλουν δημιουργικά σε μια προσπάθεια και σε μια επεξεργασία που ήταν ιδιαίτερα γόνιμη και πλούσια και μας πήρε και πάρα πολύ χρόνο. Όταν σχεδόν η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ασχολείται με την τρέχουσα συγκυρία και με την παραπολιτική φιλολογία των συνεργασιολογιών.....

-    .. Η ονομαζόμενη ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος φαίνεται αποφασισμένη να ρίξει λευκό στο πρόγραμμα...

Αυτό θα το δούμε. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό αφορά την ουσία του προγράμματος, που είναι μια εξαιρετική δουλειά, και θα είναι αντικείμενο συζήτησης, όχι μόνο εντός του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι αντικείμενο συζήτησης το πρόγραμμά μας για όλο αυτό το διευρυμένο ακροατήριο που μας παρακολουθεί, αυτό που εμείς ονομάζουμε από την αριστερά της αριστεράς ως την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας. Για όλο αυτό τον κόσμο που αναζητά προτάσεις και λύσεις διεξόδου από τη σημερινή μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση..

-    Πάντως νομίζω ότι προσπερνάτε ότι υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία στον ΣΥΝ η οποία φαίνεται να παίρνει αποστάσεις...

Δεν με απασχολεί. Θεωρώ ότι αυτό το οποίο κρίνει και θα κρίνει τη δική μας πορεία, το μέλλον της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι το κατά πόσο η παρουσία μας, οι προτάσεις μας και η δυνατότητά μας να αρθρώσουμε εναλλακτικό πολιτικό λόγο θα γίνει κτήμα της κοινωνίας και όχι εσωκομματική κουζίνα. Ουδόλως υποτιμώ τις ενστάσεις, τις απόψεις. Τις συζητάμε, τις παρακολουθούμε. Όμως νομίζω ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορικής σημασίας για την Αριστερά συγκυρία και βρισκόμαστε μπροστά και σε μια ιστορικής σημασίας επεξεργασία. Η Αριστερά, η ριζοσπαστική Αριστερά ποτέ άλλοτε δεν είχε ένα τόσο επεξεργασμένο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό το δημιούργησαν, παιδεύτηκαν για να το εκπονήσουν όχι μόνο όλα τα τμήματα του κόμματος αλλά και όλες οι δυνάμεις του κόμματος..

-    Εντάξει... Και προσωπικότητες όπως ο κ. Δραγασάκης.. Καμία αντίρρηση....

...Συνεργάστηκαν δημιουργικά.. Εμείς έχουμε δύο πρόσωπα. Απ[ό τη μία είναι το πρόσωπο που βγαίνει προς τα έξω, μιας εσωκομματικής κουζίνας που δεν την καταλαβαίνει ο κόσμος, ούτε και ο κόσμος της Αριστεράς, ο δικός μας κόσμος δεν την καταλαβαίνει. Και από την άλλη υπάρχει  κι ένα δημιουργικό πρόσωπο που προσπαθεί να συνθέτει διαφορετικές απόψεις.. τάσεις και ρεύματα να κάθονται σ΄ ένα τραπέζι και να εκπονούν μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία ένα εξαιρετικά σημαντικό πόνημα που είναι το πρόγραμμά μας.

-    Θα μπορέσετε να παντρέψετε τις διαφορετικές απόψεις;..  Διότι ακούγονται μέχρι διαζύγιο και διασπάσεις...

Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ κατ΄ επέκταση είναι σχήματα που θέλουν να παντρέψουν τις διαφορετικές απόψεις και όχι να πάνε σε διαζύγια. Οκτώ χρόνια από τότε που δημιουργήσαμε το χώρο διαλόγου της Αριστεράς και μετά μετατράπηκε στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς το σαράκι μας είναι να βρεθούμε μαζί και με τμήματα της αριστεράς που έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις και προσανατολισμούς. Οι διασπάσεις μακριά από μας, μακριά από τη στρατηγική μας και από τη στόχευσή μας.

-    Μιας και μιλήσατε για πολιτική κουζίνα, υπάρχει ένα πιάτο ... πιάτο ενστάσεων που λέει ότι εν πάση περιπτώσει η Αριστερά δεν έχει δικαίωμα να περιχαρακώνεται αλλά πρέπει να έχει την αγωνία για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος και θα μετέχει σ΄ αυτή τη διαδικασία..

-   

Είναι σωστό αυτό. Το προσυπογράφω..

-    Νιώθετε τη δημόσια ζύμωση;.. Σας πιέζουν;....

Εγώ το προσυπογράφω. Θεωρώ ότι βεβαίως και η Αριστερά πρέπει να έχει έγνοια για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Και η Αριστερά, όχι απλά πρέπει να στηρίζει, πρέπει να συμβάλει σε λύσεις διεξόδου. Αλλά όταν είναι λύσεις διεξόδου. Εμείς δηλαδή έχουμε μεγάλη αγωνία και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και βλέπουμε με μεγάλη χαρά ότι είμαστε μια δύναμη που μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Όμως, αν είναι να πρωταγωνιστήσει, να πρωταγωνιστήσει σε μια λύση διεξόδου, αλλαγής πορείας. Όχι να γίνουμε κι εμείς μέρος της κρίσης, στηρίζοντας δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία θα φέρει μια από τα ίδια και θα εντείνει ακόμα περισσότερο την κρίση. Διότι αν η Αριστερά γίνει μέρος της κρίσης, τότε ο κόσμος δεν θα έχει καμία ελπίδα για το μέλλον.

Τώρα για το αν μας πιέζουν, δεν θα πω ψέματα. Δεχόμαστε πιέσεις και από το πολιτικό σύστημα και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και δεχόμαστε και πιέσεις από την κοινωνία, η οποία θέλει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά μας θέλει όχι ως συμπλήρωμα, όχι ως δεκανίκι ενός συστήματος εξουσίας. Μας θέλει ως μια δύναμη που θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτό το πολιτικό σύστημα και να φέρει μια νέα ελπίδα για τον τόπο.

-    Σωστά όλα αυτά.. Αυτή τη στιγμή όμως βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου το πρόβλημα της χώρας, η οικονομική κρίση παίρνει εθνικές διαστάσεις. Βρισκόμαστε επίσης σε μια συγκυρία όπου το ενδεχόμενο να πάμε εκλογές ... και να βρεθούμε σε σκηνικό ακυβερνησίας είναι δεδομένο. Σε μια τέτοια κρίση λοιπόν η αδυναμία να συνεννοηθούν κάποια κόμματα ... δεν είναι μια αδυναμία η οποία ταράζει τους πολίτες, τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση;...

Οι πολίτες ζητάνε από τα πολιτικά κόμματα, από την άλλη, ειλικρίνεια και εντιμότητα και όχι μια ευκαιριακή τακτική να αρπάξουν ό,τι μπορούν να αρπάξουν. Εμείς δεν θέλουμε να αρπάξουμε κομμάτια εξουσίας. Ζητάνε από εμάς να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι... Έχουμε τις απόψεις μας, έχουμε το πρόγραμμά μας που είναι μια επεξεργασία που αξίζει τον κόπο κανείς να την μελετήσει..

-    Να σας το πω πιο ωμά. Αν φτάσουμε σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο που περιγράφει αδιέξοδο, ο ΣΥΝ θα είναι σε διαδικασία συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει η χώρα να βρει διέξοδο, να κυβερνηθεί.....

Ο ΣΥΝ είναι και θα είναι σε διαδικασία συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έχοντας όμως ως γνώμονα και ως κριτήριο να στηρίξει το λαϊκό εισόδημα, να στηρίξει τους εργαζόμενους, να στηρίξει τη νεολαία, να προτείνει διαδικασίες και προτάσεις οι οποίες θα μας δώσουν μια ριζική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Αν σημαντικές πτυχές των δικών μας προγραμματικών θέσεων μπορούν να εξασφαλιστούν, όπως η αναδιανομή του εισοδήματος, η στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τότε βεβαίως εμείς δεν θα έχουμε αντίρρηση.

Βλέπουμε όμως -και το βλέπουμε με μεγάλη στενοχώρια-  ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κινείται σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Σχεδόν σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, διεθνώς έχουν ανατραπεί τα πάντα και το ΠΑΣΟΚ το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να βρει συναινέσεις με την κυβέρνηση, κάτω από το τραπέζι. Βγαίνουν οι αγρότες στα μπλόκα και πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ στα μπλόκα και τους λέει, ανοίξτε τα μπλόκα. Γίνεται χαμός με το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, κλείνουν τους εργαζόμενους στα ψυγεία και κανείς δεν βγήκε να μιλήσει από το ΠΑΣΟΚ..

-    Να σας πω.. Προχθές παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ ένα πακέτο για την κοινωνική πολιτική... Αυτό είναι μια βάση.... Καθίστε να συζητήσουμε .. ενδεχομένως να συμφωνούμε σε κάποια;...

Εμείς θεωρούμε ότι η χώρα χρειάζεται πολύ μεγάλες ριζικές αλλαγές. Και το πιο δύσκολο για να πάμε σ΄ αυτή τη ριζική αλλαγή πορείας είναι όλοι όσοι κυβέρνησαν και εφήρμοσαν ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, να παραδεχθούν το λάθος τους και να αλλάξουν στρατηγική. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σήμερα σε θέση να παραδεχτούν το λάθος τους.

Γι αυτό εμείς λέμε ότι η μόνη δυνατότητα, η μόνη διέξοδος να οδηγηθούμε σε ριζοσπαστικές λύσεις αριστεράς, σε λύσεις ανατροπής της σημερινής πολιτικής είναι  να καταγραφεί εκλογικά η διαφαινόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Αυτό είναι το πρώτο. Το πρώτο που πρέπει να ζητήσουμε είναι να αποδοκιμαστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση -όποτε κι αν είναι- η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό το σύστημα του δικομματισμού, του συναινετικού δικομματισμού, λέμε εμείς, που ανοίγει και ψιθύρους τώρα περί συνεργασίας των δύο κομμάτων εξουσίας, πρέπει να καταδικαστεί από τους πολίτες και πρέπει να έχουμε μια μεγάλη ανατροπή των συσχετισμών με ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να μιλάμε για αλλαγές  ... Αν δεν το έχουμε αυτό και η Αριστερά πάλι είναι μια δύναμη που πολλοί την θέλουν ως μια δύναμη στη γωνία του  κήπου να παίζει με τα παιχνίδια της και να καλείται να στηρίξει τα αδιέξοδα των δύο μεγάλων κομμάτων, τότε δεν θα έχουμε θετικές εξελίξεις..

-    Ωστόσο με όλα αυτά ... επεξεργάζεστε εσείς κάποιες θέσεις, κάποιες προτάσεις για να μην βρεθεί η χώρα χωρίς να μπορεί να κυβερνηθεί και να μην σας καταλογίζουν άρνηση και ανάληψη ευθυνών;...

Έτσι όπως το παρουσιάζετε μοιάζει με έναν εφιάλτη. Θα έλεγα ότι το ζήτημα της ακυβερνησίας ή ισχυρής σοβαρής διακυβέρνησης δεν έχει να κάνει τόσο με το αν αυτοί που έχουν την εξουσία έχουν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή όχι. Έχει να κάνει με το αν η πολιτική τους και το πρόγραμμά τους ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίτημα, στις κοινωνικές ανάγκες. Είχαμε τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις αυτοδύναμες. Ήταν ισχυρές;.. Ήταν ανίσχυρες, κατά τη γνώμη μου.

Άρα λοιπόν πρέπει να αποδεχθούμε ότι ισχυρή κυβέρνηση θα είναι αυτή η οποία θα έχει ένα πρόγραμμα και μια πολιτική που θα ανταποκρίνεται στα λαϊκά αιτήματα και τις ανάγκες και θα λύνει σε θετική κατεύθυνση τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα....

-    .. Οι ευρωεκλογές έρχονται... Τι θα είναι επιτυχία τελικά για τον ΣΥΝ:.. Ποιος είναι ο πήχης;...

Έχουμε βάλει στόχο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τέσσερις ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο. Έχουμε βάλει στόχο ένα ποσοστό που θα ταράζει τα νερά και θα ανατρέπει τα δεδομένα των συσχετισμών στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο ΣΥΝ έχει μια ιδιαίτερα θετική παράδοση στο ευρωκοινοβούλιο από τότε που ευρωβουλευτές ήταν ο Αλ. Αλαβάνος και ο Μιχ.Παπαγιαννάκης. Τη συνέχισε επάξια αυτή την παράδοση ο Δημ. Παπαδημούλης. Πιστεύω ότι στην επόμενη Βουλή θα συνεχίσουν και θα επαυξήσουν αυτή την θετική παράδοση πολλοί περισσότεροι ευρωβουλευτές...

-    Με πρώτο τον κ. Χουντή φαντάζομαι... Και με γυναίκες...

Με πρώτο αυτόν που θα επιλέξουν τα μέλη του κόμματος. Όπως γνωρίζετε, είμαστε το μόνο κόμμα που δεν αποφασίζουν οι αρχηγοί, αλλά αποφασίζουν τα μέλη. Σε ζητήματα δημοκρατίας μας ακολούθησαν πολύ αργότερα και άλλα κόμματα.

-    Να περάσουμε στα δημοτικά./. Η σχέση σας με το Δήμαρχο Αθηναίων δεν είναι στις καλύτερες στιγμές της...

Νομίζω ότι η σχέση του με τους πολίτες δεν είναι στις καλύτερες στιγμές της...

-.. Η σύγκρουση είναι σφοδρή... Εσείς του ζητάτε να παραιτηθεί εντίμως κι εκείνος σας δείχνει ως υπεύθυνο ανεργίας και παρεμπόδισης ενός μεγαλόπνοου έργου...... στον Ελαιώνα. Δεν ξέρω πώς θα βγούμε απ΄ αυτή την ιστορία ώστε να βρεθεί μια λύση που να εξυπηρετεί τους πολίτες και ταυτόχρονα και τα σχέδια...

Το ερώτημα το δικό μου είναι πώς θα βγούμε από μια διακυβέρνηση της πόλης, η οποία είναι αυταρχική και δεν αφήνει έργο. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Διότι πώς θα βγούμε από μια κόντρα Τσίπρα-Κακλαμάνη είναι το λιγότερο. Έχουμε ήδη 22 χρόνια που τη διεύθυνση του δήμου την έχει μια παράταξη, η παράταξη της Ν.Δ., αυτή τη φορά υποστηριζόμενη κι από το ΛΑ.Ο.Σ. Και έχουμε ένα δήμαρχο ο οποίος δεν θέλει να πρωταγωνιστήσει στα πράγματα της πόλης του, αλλά στα πράγματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής..

-    Να κάνω μια παρατήρηση....

Μ΄ αυτά ασχολείται περισσότερο. Θέλει να καταγραφεί ως μια υπερσυντηρητική προσωπικότητα της πολιτικής σκηνής.

-    Η εικόνα που εισπράττει κανείς είναι ότι καλύτερα τα βρίσκετε στις επαφές και σε τόνους με τους εμπλεκόμενους, με τον κ. Πατέρα, τον κ. Σουφλιά, παρά με το Δήμαρχο...

Όταν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν ακολουθώντας την τακτική να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σάκο του μποξ, βεβαίως. Αλλά όχι με όλους τους εμπλεκόμενους....

-    Ναι.. Ο κ. Βωβός είναι απ΄΄  έξω...

... Με τον μεγαλοεργολάβο που έχει χτίσει όπως έχει χτίσει όλη την Αθήνα και θέλει να χτίσει ό,τι έχει μείνει αδόμητο, δεν είναι δυνατόν να τα βρούμε.

-    Γιατί προχθές ψηφίσατε λευκό για την ανάπλαση του γηπέδου στη Λεωφ. Αλεξάνδρας;...

Προχθές ψήφισαν οι δύο δημοτικοί μας σύμβουλοι που ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο λευκό, γιατί για ένα τόσο σημαντικό θέμα ενημερώθηκαν τρία λεπτά πριν από την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Το έθεσε προ ημερησίας η δημοτική αρχή -και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο η δημοτική αρχή να θέτει προ ημερησίας ζητήματα. Άλλο μια παράταξη της αντιπολίτευσης να θέτει προ ημερησίας. Η δημοτική αρχή όμως οφείλει να ενημερώνει έγκαιρα και τεκμηριωμένα τους δημοτικούς συμβούλους.

-    Πέραν της διαδικασίας, στην ουσία... Γιατί είδαμε το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει, έστω με ενστάσεις...

Ας αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ, που άλλα λένε τα στελέχη του στο Δημοτικό Συμβούλιο, άλλα λένε τα κεντρικά στελέχη του, άλλα λέει ο κ. Παπουτσής.. Νομίζω ότι σ΄ αυτό το θέμα τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ γελοιοποιήθηκαν. Και το λέω έχοντας ευθύνη των λόγων μου. Έκαναν τον Βωβό ή τον Κινέζο στην καλύτερη περίπτωση. Δεν πήραν θέση σε μια σημαντική αντιπαράθεση από τη μια των πολιτών που θέλουν ελεύθερους χώρους και πράσινο και από την άλλη επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν πήρε θέση το ΠΑΣΟΚ.

Και εν πάση περιπτώσει, αναρωτιέται κανείς πώς θα γίνει αυτή η πράσινη ανάπτυξη που εξαγγέλλει; Πώς θα γίνει αν δεν πας κόντρα με τα μεγάλα συμφέροντα;..

Πάμε παραπέρα όμως.. Η ουσία του θέματος είναι ότι η λεγόμενη διπλή ανάπλαση είναι μεγαλόπνοο έργο. Πρέπει να προχωρήσει. Πρέπει να προχωρήσει όμως απαγκιστρωμένο από εργολαβικά συμφέροντα, που μόνο στόχο έχουν να αυξήσουν τα δικά τους κέρδη και να μειώσουν το πράσινο και τους χώρους ανάσας των Αθηναίων.

Η δημοτική αρχή ακολουθεί μια πολιτική η οποία θα μείνει στην ιστορία ως πολιτική που μισεί το πράσινο και αγαπάει το τσιμέντο. Το ίδιο έκανε και στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων, όπου ξεριζώθηκαν αιωνόβια δέντρα...

-    Θέλω να επιμείνω στο λευκό που μπορεί να ήρθε όπως ήρθε.. αλλά δεν είναι άγνωστο το θέμα... και οι θέσεις σας είναι συγκεκριμένες..

Οι θέσεις μας και η άποψή μας σε σχέση με τη διπλή ανάπλαση επίσης δεν είναι άγνωστη. Άρα μην έχετε καμία αμφιβολία. Όμως σε κάποιες κινήσεις τακτικής που -εσείς είπατε ότι είναι διαδικαστικό ζήτημα, εγώ θα σας πω ότι πολλές φορές η διαδικασία φανερώνει την ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν μπορούσε να είχε ενημερώσει από την προηγούμενη μέρα το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωρίζουμε τι και πώς.. Βεβαίως και θα υπερψηφίζαμε. Και η τοποθέτηση του δημοτικού μας συμβούλου ήταν σαφής, είμαστε υπέρ της διπλής ανάπλασης, με τον τρόπο που.. και υπέρ των ρυθμίσεων που θα γίνουν στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, να φύγει δηλαδή το γήπεδο του Παναθηναϊκού από κει και να γίνει ένα πάρκο, έστω και χαμηλού πρασίνου....

-    Να γίνει τελικά το γήπεδο στο Βοτανικό.....

.. Αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες ότι στην υπόθεση του γηπέδου έχουμε περίτρανα δικαιωθεί. Όχι μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά απ΄ όλους τους πολίτες της Αθήνας. Και σήμερα η Ανοιχτή Πόλη θα παρουσιάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση ... Το κλίμα μέσα σε 15 ημέρες έχει αλλάξει πλήρως.. Και ξέρετε κάτι; Αν μια πολιτική δύναμη είναι αυτή που αγωνίζεται προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες του γηπέδου και κάναμε και ερώτηση στη Βουλή και συναντήθηκα και με τον κ. Σουφλιά, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.. Αν κάποιος έχει την καυτή πατάτα στα χέρια του, είναι ο δήμαρχος, αυτός που  πρέπει να αποφασίσει. Θέλει το γήπεδο ή δεν το θέλει;...

-    Πού βρίσκεται τελικά η λύση;.. Είναι μόνο γήπεδο ή και εμπορικό κέντρο με χαμηλότερο συντελεστή δόμησης.....

.. Την απόφαση για το αν μπορεί ο κ. Βωβός να χτίσει ή να μην χτίσει δεν θα την πάρω εγώ ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς είπαμε τις απόψεις μας, έχουν καταγραφεί. Θα την πάρει το ΣτΕ, ο οποίος είναι ένας θεσμός συνταγματικός, που πρέπει απρόσκοπτα και χωρίς πιέσεις να λειτουργεί. Είναι απαράδεκτες οι πιέσεις που ασκήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με ενορχηστρωτή αυτών των πιέσεων τον δήμαρχο της Αθήνας, έναν θεσμικό παράγοντα. Το ΣτΕ μας έχει δώσει ήδη μια κατεύθυνση, με την απόφαση της προσωρινής αναστολής των λειτουργιών. Θα μας δώσει και με την εισήγηση που θα κάνει ο εισηγητής του θέματος στις 6 του Μάρτη. Θα έχουμε μια εικόνα. Την οριστική απόφαση το ΣτΕ όμως μπορεί να την πάρει πολύ αργά. Αργούν αυτές οι διαδικασίες. Την οριστική απόφαση μπορεί να την πάρει σε ένα, ενάμιση χρόνο. Μέχρι τότε εμείς πιστεύουμε ότι το γήπεδο πρέπει να έχει γίνει και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού να πηγαίνουν εκεί να βλέπουν την ομάδα τους.

-    Ο νόμος, έτσι όπως είναι διαμορφωμένος, μάλλον το βλέπει πακέτο...

Κάνετε λάθος. Διότι αξιόπιστοι ερμηνευτές των νόμων δεν είμαστε ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε ο δήμαρχος. Είναι οι αρμόδιοι δικαστές οι οποίοι μας έδωσαν διέξοδο. Κι όταν η πραγματικότητας μας διαψεύδει -όχι εμάς, τον κ. δήμαρχο- δεν μπορούμε να λέμε, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Πρέπει να συμβιβαζόμαστε με την πραγματικότητα.

-    Η σφυγμομέτρηση που έγινε...

Οι σφυγμομετρήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Περιμένετε λίγο.... Στη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσουμε δημοσκόπηση και θα σας τη δώσουμε να την αναλύσετε...

To Γραφείο Τύπου