Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/02/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ FLASH

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Flash και στον δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλο δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για την οικον. κρίση & το δίλημμα ανεργία ή ανασφάλεια

Λένε στους εργαζόμενους «εσείς θα πληρώσετε το κόστος της κρίσης. Διαλέξτε αν θα το πληρώσετε με ανεργία ή με ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις και μικρότερες αμοιβές». Την περίπτωση να αναλάβει η εργοδοσία και η νεοφιλελεύθερη ελίτ μέρος του κόστους για να βγούμε από την κρίση, δεν το συζητούν. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο και ειδικά όταν διατυπώνεται ως άποψη μετά από μια περίοδο 10-15 ετών, όπου το μερίδιο της εργασίας στην παραγωγή του προϊόντος -και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες προς όφελος του μεριδίου των κερδών.

Για το ΠΑΣΟΚ & τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει ανοίγματα προς τα δεξιά και όχι προς τα αριστερά. Οι διαφορές μας δεν εμποδίζουν, όπου υπάρχει δυνατότητα συγκλίσεων, να υπάρχει κοινή δράση. Ο Αλ. Αλαβάνος έχει κάνει επανειλημμένα τέτοιες προτάσεις και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε. Είμαστε μια ενωτική πολιτική δύναμη η οποία διαρκώς προτείνει κοινή δράση και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ εκεί που μπορούμε να συμπέσουμε. Αυτό που αποκλείουμε είναι να γίνουμε βοηθητική ρόδα στο ποδήλατο ενός άλλου κόμματος. Δεν θέλουμε να στηρίξουμε πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε και δεν μας είναι αδιάφορο το πώς μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους συλλογικά, με γνώμονα το πρόγραμμα και στο πλαίσιο των συλλογικών μας αποφάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την απλή αναλογική, γιατί θέλει η χώρα να περάσει στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας. Για να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας ικανές να δώσουν λύση στα προβλήματα, χρειάζεται να υπάρχει μια πειστική και επαρκής σύγκλιση προγραμμάτων. Εμείς λέμε ότι, για να γίνει αυτό, χρειάζεται να δυναμώσει η αριστερά και να σπάσει η δεξιόστροφη, αλαζονική λογική του ελληνικού δικομματισμού. Μακάρι να υπήρχαν οι δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων με τα άλλα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερής κατεύθυνσης. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν. Με βάση τα προγράμματά μας δεν υπάρχει δυνατότητα γενικευμένης πολιτικής συνεργασίας.

Για τις δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μας δίνουν 7-9% και είναι όντως χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που παίρναμε την περασμένη άνοιξη. Όμως πριν από ενάμισι χρόνο πήγαμε από το 3% στο 5%. Τότε κάποιοι έλεγαν ότι αυτό είναι «φούσκα» και γρήγορα θα ξαναβρεθούμε εκτός βουλής. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις καταγράφουν για τη ΝΔ 15% κάτω από την εκλογική της επίδοση, για το ΠΑΣΟΚ πτώση 7% ενώ για εμάς καταγράφουν άνοδο της τάξης του 3%. Αυτές οι δημοσκοπήσεις μας στέλνουν ένα μήνυμα: αυτή τη στιγμή οι πολίτες είναι απογοητευμένοι και δύσπιστοι, περιμένουν από εμάς περισσότερα, περιμένουν πληρέστερο και πιο πειστικό πρόγραμμα, πιο ενεργή παρουσία.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που καταγράφει μια δυναμική διπλασιασμού της δύναμής του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και υπερδιπλασιασμού σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, είναι κάτι θετικό. Πρέπει να κάνουμε πιο επεξεργασμένη την απόφαση που πήραμε στο συνέδριό μας πριν ένα χρόνο που λέει «διεκδικούμε να επηρεάσουμε την κυβερνητική πορεία της χώρας. Νέα πλειοψηφία με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ». Χρειάζεται να έχουμε καθημερινή παρουσία στα προβλήματα των απλών ανθρώπων, όχι μόνο με το «όχι» σε μια αρνητική επιλογή, αλλά και με συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση.

Για τη δημοκρατική λειτουργία του Συνασπισμού

Ο ΣΥΝ δεν είναι αρχηγικό κόμμα και είμαστε υπερήφανοι γιʼ αυτό. Είμαστε ένα κόμμα που έχει προωθημένους θεσμούς εσωκομματικής δημοκρατίας. Δεν μας κυβερνάει γόνος δυναστείας και τα «τζάκια» σʼ εμάς δεν παίζουν ρόλο. Επειδή είμαστε ένα κόμμα που θητεύει στην εσωκομματική δημοκρατία από την ίδρυσή του, είναι κανόνας ο διάλογος, η συζήτηση, η σύνθεση των απόψεων. Προτιμάμε τη διαβούλευση και τη δημοκρατική συμμετοχή από το να αποφασίζει ένα άτομο ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν. Οι διαδικασίες επιλογής για το ευρωψηφοδέλτιο στον Συνασπισμό είναι αυτές που προβλέπονται από το καταστατικό. Θα κρίνουν τα μέλη μας.

Όσον αφορά εμένα, είμαι υπερήφανος που ανήκω στο ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς από τα 18 μου χρόνια. Είμαι ταυτόχρονα υπερήφανος γιατί υπηρετώ την σύνθεση, την συσπείρωση, τον παραγωγικό διάλογο μέσα στο κόμμα. Αν και δεν ανήκω στην πλειοψηφούσα τάση, οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι εκπροσωπώ όλο τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και δημόσια.

To Γραφείο Τύπου