Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/02/2009

Στο 14,25 % του ΑΕΠ διαμορφώνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, παραμένοντας ένα από τα υψηλότερα της ευρωζώνης και με πρόβλεψη περαιτέρω ανόδου το 2009 - Απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια στον Δ.Παπαδημούλη

Στο 14,25 % του ΑΕΠ διαμορφώνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών  παραμένοντας ένα από τα υψηλότερα της ευρωζώνης και με πρόβλεψη περαιτέρω ανόδου το 2009. Αυτό επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια  απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με  την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορικού ελλείμματος καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αύξηση τους στην ελληνική οικονομία. 

Στην απάντηση του ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες – από 12,75% στο 14,5% του ΑΕΠ - και αναμένεται να επιδεινωθεί και άλλο το 2009. Πιο συγκεκριμένα   «Την τελευταία πενταετία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε από -12¾% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2002 σε -14% του ΑΕΠ το 2007 και εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα των χωρών της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2008 της Επιτροπής, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να φθάσει σε 14¼% του ΑΕΠ το 2008 και να σημειώσει περαιτέρω αύξηση το 2009». Η αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επηρεάζει και την δανειακή θέση της Ελλάδας η οποία «ήταν ελαφρά υψηλότερη του 12% του ΑΕΠ το 2007 και αναμένεται να υπερβεί το 12½% του ΑΕΠ το 2008».

Αναφερόμενος σε έναν άλλο βασικό δείκτη της ελληνικής οικονομίας, το εμπορικό ισοζύγιο, ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι, «το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποία ήταν ιστορικά η σημαντικότερη συνιστώσα του εξωτερικού ελλείμματος, κινείται γύρω στο 19% του ΑΕΠ από το 2002».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η αύξηση του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορικού ελλείμματος συνδέεται άμεσα με τον  υψηλό πληθωρισμό της Ελλάδας και μας προειδοποιεί ότι η αναπτυξιακή προοπτικής της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει.  «Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν σημαντική ανατίμηση της πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, που συνδέεται με την επίμονα υψηλή διαφορά του πληθωρισμού σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ. Αν αυτό συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, οι απώλειες της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επηρεάσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και να θέσουν σε κίνδυνο τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Τα στοιχεία και οι προβλέψεις της Κομισιόν αποδομούν την εξωραϊστική εικόνα που προσπαθεί να πλασάρει ο κ. Καραμανλής για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.  Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να πάρει άμεσα και συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ογδόντα ετών, επιμένει να στρουθοκαμηλίζει, να δογματίζει νεοφιλελεύθερα  και να παραπλανεί τους πολίτες.»

To Γραφείο Τύπου