Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/05/2006

Κοινή δήλωση ΣΥΝ - Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP) έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση για το πρόσφατο επεισόδιο στο Αιγαίο:

Το σοβαρό επεισόδιο της σύγκρουσης των δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 πάνω από το Αιγαίο, στις 23 Μαΐου 2006, δημιούργησε βαθιά ανησυχία στους λαούς των δύο χωρών μας. Ευτυχώς, δεν υπήρξε κλιμάκωση. Αλλά ο κίνδυνος παραμένει για παρόμοια επεισόδια στο μέλλον, με απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν δοθεί μόνιμη λύση στα Ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Επαναλαμβάνοντας το πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν στην Αθήνα των Προέδρων του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου και του ODP Χαϊρί Κοζάνογλου, με την ευκαιρία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, διακηρύσσουμε ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για λύση των προβλημάτων αυτών με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την σκληρή πραγματικότητα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες και εισαγωγές όπλων, σπαταλώντας τεράστιους πόρους την ώρα που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Οι μόνοι που ωφελούνται από αυτό είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι βιομηχανίες όπλων.

Καταδικάζουμε έντονα τον μιλιταρισμό και τον σωβινισμό και την καλλιέργεια εθνικιστικού μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς μας.

Υποστηρίζουμε την πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας - Τουρκίας και θα αναλάβουμε κοινή εκστρατεία ώστε να αναπτυχθεί το ευρύτερο δυνατό κίνημα μέσα στις κοινωνίες μας για το σκοπό αυτό. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής όχι μόνο θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των δύο χωρών, αλλά θα προωθήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα δημιουργήσει σταθερά θεμέλια για πραγματική ειρήνη αντί για την κατάσταση του «μη-πολέμου» στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Για όλους τους παραπάνω στόχους η «διπλωματία των πολιτών» μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο χτίζοντας πολλαπλές γέφυρες ειρήνης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

To Γραφείο Τύπου