Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/02/2009

Δηλώσεις Δημ.Στρατούλη σχετικά με τις συστάσεις της Ε.Ε και τις προτάσεις του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλου για λιγότερες ημέρες εργασίας με αντίστοιχη μείωση των μισθών

Σχετικά με τις συστάσεις της Ε.Ε και τις προτάσεις του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλου για λιγότερες ημέρες εργασίας με αντίστοιχη μείωση των μισθών, ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ έκανε την εξής δήλωση:

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κ. Μίχαλου για μειωμένη εργασία και αντίστοιχη μείωση του μισθού είναι αντεργατικές και επικίνδυνες, μας επιστρέφουν σε εργασιακές σχέσεις Γαλέρας και φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στη νεολαία, δηλαδή στους μόνους που δεν φταίνε γιʼ αυτή. 

Η Ε.Ε και η κυβέρνηση προωθούν ένα νέο δόγμα, ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα πρέπει να διαλύσουν παντελώς όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για μια τραγωδία.

Ειδικά εκεί στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να μην λέει άλλα το πρωί ο Γ. Φλωρίδης, ότι συμφωνούν με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, και άλλα το απόγευμα η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ότι διαφωνούν.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται τους αιφνιδιασμένους ή και τους διαφωνούντες ή ημιδιαφωνούντες με αυτές τις προτάσεις. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ με το νόμο 1892/1990 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2639/1998 ήταν που θέσπισαν νομοθετικά ως δυνατότητες των επιχειρήσεων αυτά που προτείνει τώρα η Ε.Ε  και ο κύριος Μίχαλος. Δηλαδή τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης και την λεγόμενη «εκ περιτροπής» ή και τη «διαλείπουσα» εργασία και που δεν εφαρμόστηκαν γενικευμένα στη χώρα μας μέχρι σήμερα λόγω των αντιδράσεων της Αριστεράς και του εργατικού  κινήματος. Ας αφήσουν λοιπόν η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ τα κροκοδείλια δάκρυα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εδώ και τώρα την κατάργηση αυτών των δυο αντεργατικών νόμων και τη μη εφαρμογή των αντεργατικών προτάσεων της Ε.Ε και του κ. Μίχαλου. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να ξεσηκωθούν για να αποτρέψουν τον εργασιακό μεσαίωνα που τους ετοιμάζουν με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις.

To Γραφείο Τύπου