Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/02/2009

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Βρισκόμαστε σήμερα στο 12ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και νομίζω ότι το πιο χαρακτηριστικό μήνυμα που μπορεί να εκπέμψουμε είναι ότι το εθνικό σύστημα υγείας καταρρέει. Ότι το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Πρέπει να σας πω ότι ήρθα σήμερα στο συνέδριό σας, διότι όλο τον προηγούμενο χρόνο που βρίσκομαι στην ηγεσία του Συνασπισμού έχω επισκεφθεί δεκάδες νοσοκομεία, δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και το μήνυμα που εξέλαβα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία στέκουν ως κουφάρια και στο εσωτερικό τους η κατάσταση είναι τραγική έως απελπιστική. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν το βασικό κορμό της πρώτης βιομηχανίας της χώρας μας, του συστήματος δημόσιας υγείας και πρόνοιας και είναι ένας εργασιακός χώρος ο οποίος αντιμετωπίζει με τον πιο σκληρό τρόπο την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της εργασιακής επισφάλειας, προσπαθεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες να καλύψει τα κενά που δημιουργούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, δίνοντας από το υστέρημα του χρόνου και του φιλότιμού των εργαζομένων. Βρίσκεται στα όρια των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των συμβασιούχων και των προγραμμάτων stage που ευδοκιμούν στο χώρο της υγείας. Είναι ένας χώρος, που εγώ χαρακτήρισα τους εργαζόμενούς του στα νοσοκομεία ως ανθρακωρύχους με λευκή στολή.

Σήμερα τούτο το συνέδριο θα έπρεπε να ξεκινήσει με ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους εκείνους που δεν έχουν φωνή, δεν έχουν δικαιώματα, δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την αξιοπρέπειά τους, με ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην δοκιμαζόμενη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, που παλεύει να κρατηθεί στη ζωή, τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας μας και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος και ο αρχηγός της Αστυνομίας μας διαβεβαιώνουν ότι θα κατευθύνουν τις έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα. Και οι έρευνες προσανατολίζονται διαρκώς γύρω από το οικογενειακό της περιβάλλον. Και αυτό είναι ντροπή για τη δημοκρατία μας. Είναι ντροπή η Ελλάδα του 2009 να γίνεται Κολομβία. Στην Κολομβία και τη Λατινική Αμερική είχαμε απόπειρες δολοφονίας απέναντι σε συνδικαλιστές που διεκδικούσαν το δίκιο τους. Αυτό το μήνυμα είναι το πρώτο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε, με διάθεση ενότητας, όλοι οι εργαζόμενοι. Διότι αν κάποιοι από εμάς έχουν σήμερα τη δυνατότητα ασφαλών θέσεων εργασίας, αύριο μπορεί να μην έχουν. Και είναι βέβαιο ότι αύριο, έτσι όπως πάμε, δεν θα έχουν τα παιδιά μας. 

Αποτελείτε λοιπόν, αριθμητικά τουλάχιστον, το βασικό κορμό της πρώτης βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας.

Ο χώρος σας δεν είναι έξω  από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχεται  η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της .

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια , και με  ένταση εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, έχουν μετατρέψει την υγεία και την πρόνοια από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα σε εμπορεύματα εγκαταλελειμμένα  στην κερδοσκοπία του  μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η διαρκής  υπο-χρηματοδότηση του συστήματος και η   μείωση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η  προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της  , η ανυπαρξία των δομών πρόνοιας, η σταδιακή ιδιωτικοποίηση τμημάτων και δραστηριοτήτων των νοσοκομείων με τις εταιρείες φαρμάκων και υλικών να λυμαίνονται το χώρο, η εισαγωγή των ΣΔΙΤ που   και κοστίζει πιο ακριβά και προκρίνει μοντέλο ιδιωτικοποίησης, είναι βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της κυβέρνησης  που οδηγούν στην απαξίωση και υποβάθμιση   το δημόσιο σύστημα υγείας, διευρύνουν  το πεδίο δράσης του ιδιωτικού τομέα και αυξάνουν θεαματικά  την κερδοφορία του.  Οι δαπάνες για ιδιωτική  υγεία να έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη. Με τους Έλληνες πολίτες να  αναγκάζονται να δαπανούν από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως από το σύνολο του εισοδήματος τους για ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη, βρίσκοντας μπροστά τους ένα δημόσιο σύστημα  όλο και πιο δύσκολο στη γρήγορη  ισότιμη ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση. Με τις λίστες  αναμονής να διογκώνονται, υπερσύγχρονος εξοπλισμός να μένει  αναξιοποίητος ,κρεβάτια  μονάδων  εντατικής θεραπείας να παραμένουν κλειστά, την παραοικονομία να  ανθεί

οδηγώντας εκβιαστικά τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα και τα απογευματινά   ιδιωτικά ιατρεία, δημιουργώντας ασθενείς  δύο κατηγοριών αλλά και εδραιώνοντας  την πεποίθηση ότι η λύση για γρήγορη πρόσβαση   σε αξιόπιστες και αποτελεσματικές  υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας είναι η ιδιωτικοποίηση και όχι μια άλλη πολιτική στο χώρο της υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και την πρόνοια, λειτουργοί  στο σύστημα αλλά και χρήστες των υπηρεσιών, βιώνουν  με δραματικό τρόπο την κατάσταση, γιατί η απαξίωση του εθνικού συστήματος υγείας συνοδεύεται με την απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού και των αναγκών του.

Η συνεχιζόμενη λιτότητα σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τις  ανατιμήσεις εξανεμίζει το ήδη  χαμηλό εισόδημα των υγειονομικών .

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό συνεχίζουν να εξαντλούν σωματικά  και να εξουθενώνουν ψυχολογικά   τους εργαζόμενους ενώ όλο και περισσότεροι καταφεύγουν κάθε χρόνο σε πρόωρη συνταξιοδότηση

Τα εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό, οι πολλαπλές βάρδιες, οι κομμένες  άδειες  απορυθμίζουν κάθε έννοια προσωπικής οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.

Οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται, αντί μόνιμο προσωπικό έχουμε συμβασιούχους, stage, εργαζόμενοι σε ιδιωτικά συνεργεία, κατακλύζουν τα νοσοκομεία χωρίς δικαιώματα με μισό μισθό, μισή ασφάλιση, μισή ζωή, που και αυτή μπαίνει σε κίνδυνο όταν υψώνουν τη φωνή τους  και αγωνίζονται όπως πρόσφατα έγινε με την δολοφονική επίθεση στη συνδικαλίστρια Κ.Κούνεβα.  Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται  σε ομπρέλες παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών με όλο  και λιγότερους μόνιμους υπαλλήλους και εκατοντάδες εργαζομένους με επισφάλεια να  εργάζονται σε συνθήκες μεσαιωνικές.  Γεγονός που ανοίγει δρόμους για την άρση της μονιμότητας αλλά και   ευρύτερες ιδιωτικοποιήσεις, διασπά την συνοχή του κινήματος και βάζει τροχοπέδη τους κοινούς αγώνες.

Η επίθεση στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζεται με ένταση, υλοποιώντας και διευρύνοντας τους αντιασφαλιστικούς  νόμους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. με νέα  κατάργηση  δικαιωμάτων.

 Οι υγειονομικοί όχι μόνο δεν εντάσσονται  στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σαν ελάχιστη αναγνώριση της ίδιας της φύσης της  δουλειάς τους με επέκταση του θεσμού, αλλά προωθούνται ο  αποχαρακτηρισμός κλάδων και χώρων  και για τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ η νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία παραμένει κενό γράμμα

Απάντηση στα δίκαια αιτήματά σας υπήρξε η αδιαλλαξία, η απαξίωση, αλλά και η ένταση του αυταρχισμού,  της τρομοκρατίας και των συνδικαλιστικών διώξεων. Φαινόμενα που  θα ενταθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Ενάντια στην υπάρχουσα κατάσταση, ο Συνασπισμός καταθέτει μια υλοποιήσιμη εναλλακτική πρόταση για την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Ήδη στο πρόγραμμα που εγκρίνουμε μεθαύριο στο Διαρκές Συνέδριο σαν συμβολή του ΣΥΝ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται φανερή η στόχευση για ανάκτηση από την κοινωνία των  δημόσιων χώρων που έχουν ξεπουληθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο και ανατροπή του εφαρμοσμένου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας στην κατεύθυνση προώθησης επενδύσεων σε κοινωνικούς τομείς.. Το δημόσιο νοσοκομείο πλέον αποτελεί μονάδα παραγωγής κοινωνικών αγαθών.

Η εναλλακτική προγραμματική μας πρόταση εκκινεί από την αρχή ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης ούτε να υπόκειται στη δικαιοδοσία του κέρδους. Αποτελεί αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, που οφείλει να βρίσκεται έξω από τις διαδικασίες της αγοράς. Η απόλαυση και η άσκηση αυτού του δικαιώματος διασφαλίζεται από ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας που παρέχει άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τη στιγμή της ανάγκης.

Η πρότασή μας αποτελεί πρόταση διεκδίκησης και πάλης και προϋποθέτει τη συσπείρωση και τον κοινό αγώνα, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για την ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών στο χώρο της υγείας, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το μέτωπο αυτό οικοδομείται στα συνδικάτα, στους συλλόγους των επαγγελματιών υγείας και στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη συνεργασία επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και τη συμμετοχή των αποδεκτών των υπηρεσιών υγείας.

Το ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα υγείας που οραματιζόμαστε θα χρηματοδοτείται ενιαία από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και θα αποσκοπεί στην πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών. Βάση του θα είναι ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προαγωγής της υγείας, ενιαία συνδεδεμένο με μια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Στόχος του είναι η προάσπιση και προαγωγή της υγείας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής οργάνωσης και της παραγωγικής διαδικασίας. Σας ευχαριστώ.

To Γραφείο Τύπου