Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/05/2006

Η "ληστεία" του ελληνικού λαού αποφέρει υπεραυξημένα κέρδη στις τράπεζες από 50-2000%

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τα νέα πρωτοφανή κέρδη των Τραπεζών, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Τα νέα υπεραυξημένα από 50 - 2000% κέρδη των Τραπεζών κατά το α΄ τρίμηνο του ’06 αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό λαό.

Τα υπερκέρδη αυτά είναι αποτέλεσμα της άγριας και ανεξέλεγκτης καταλήστευσης καταθετών, δανειοληπτών και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας από το Τραπεζικό κεφάλαιο.

Επιβεβαιώνεται ότι η λεγόμενη απελευθέρωση του πιστωτικού συστήματος είναι το όχημα της ασυδοσίας των Τραπεζών που λειτουργούν ως «καρτέλ».

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις πολιτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν έχουν καταστήσει τους τραπεζίτες «κράτος εν κράτει».

Ο ΣΥΝ αγωνίζεται για να σταματήσει το παραπέρα ξεπούλημα των Τραπεζών στα ιδιωτικά συμφέροντα και η πλήρης παράδοσή τους στην πιο σκληρή κερδοσκοπία. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι στην εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χ.Α.Α. που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή του και στην παραπέρα αλλοίωση σε βάρος του Δημοσίου της μετοχικής σύνθεσης της Εθνικής Τράπεζας με αφορμή την εξαγορά της Finans Bank.

Ο ΣΥΝ διεκδικεί να καθιερωθεί ένα αυστηρό και ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο γενικευμένου ελέγχου των καταχρηστικών και κερδοσκοπικών πρακτικών των Τραπεζών, για την προστασία των πολιτών και συνολικά της οικονομίας».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου