Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/05/2006

Στην απώλεια του σμηναγού Κ.Ηλιάκη καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος, ξεκινώντας την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, τονίζοντας τα εξής:

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

«Θα΄θελα πριν μπω στο θέμα ν’ αναφέρω τη λύπη μας και τον πόνο που έχει νοιώσει όλος ο ελληνικός λαός για το χαμό του αεροπόρου Ηλιάκη και τη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του, ξέροντας ότι τα λόγια αυτά είναι δύσκολο να παρηγορήσουν έναν άνθρωπο, ο οποίος για την οικογένειά του έχει χαθεί και το σημαντικό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις. Να μην έχουμε και άλλα νέα παιδιά χαμένα σ’ αυτή την κατάσταση εικονικού πολέμου που βρισκόμαστε με την Τουρκία. Διότι μιλάμε για εικονικές αερομαχίες οι οποίες μερικές φορές όπως προχθές έχουν επιπτώσεις όχι στην εικονική αλλά στην ίδια την πραγματικότητα. Και είναι και οι ανθρώπινες ζωές οι οποίες είναι αναντικατάστατες και οι απώλειες πόρων. Διότι με ένα F16 το οποίο έχουμε αγοράσει πανάκριβα από τις ΗΠΑ με λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων θα μπορούσαμε, για να ρθούμε στο θέμα, και εκατοντάδες υποτροφίες για μεταπτυχιακά να δώσουμε και σε εκατοντάδες φοιτητές επίδομα στέγασης και σχολεία να κάνουμε.

Γι’ αυτό εμείς σαν ΣΥΝ πιστεύουμε ότι πρώτον πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα και η Τουρκία σε μια άμεση και σημαντική μείωση των αμοιβαίων εξοπλισμών και δεύτερον να πάρει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες προκειμένου να κινητοποιηθεί η διαδικασία για εξεύρεση λύσης στηριγμένη στο Διεθνές Δίκαιο, αξιοποιώντας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή ένταξη, οι οποίες δεν θάπρεπε να προχωρήσουν χωρίς να έχουν αντίκρισμα στη διαδικασία επίλυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.»

To Γραφείο Τύπου