Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/02/2009

ΚΛΑΔΟΣ ΑΡΓΥΡΟ-ΧΡΥΣΟΧΟΙΑΣ || Θέσεις του Τμήματος Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΝ ανά κλάδο

Η αργυροχρυσοχοία είναι από τις αρχαιότερες ελληνικές τέχνες. Αριθμεί περισσότερα από 5500 χρόνια ζωής. Αν ανατρέξει κανείς στα αρχαιολογικά ευρήματα και στις λαογραφικές τεκμηριώσεις θα βρει ολόκληρη την ιστορία του πολιτισμού μας αποτυπωμένη στη μορφολογία των αντικειμένων αυτής της τέχνης. Διαθέτουμε ένα τεράστιο πλούτο από αυτή την κληρονομιά. Ένα πλούτο που αν τον αναδεικνύαμε, θα είχαμε αφενός άμεσα οικονομικά οφέλη, αφού η οικονομία μας στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό αλλά και πολιτιστικά οφέλη. Λαός που δεν εκτιμά την πολιτιστική του κληρονομιά και δεν την συνεχίζει χάνει την πολιτισμική του φυσιογνωμία.

Ενώ ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε να προωθήσουμε τον τουρισμό, αφήνουμε την αγορά να κατακλύζεται από κακόγουστα, κυρίως εισαγόμενα, αντικείμενα που προσβάλουν την αισθητική  και διαμορφώνουν νέα ήθη υποβαθμίζοντας συνεχώς τα καταναλωτικά μας πρότυπα.

Προβλήματα

Προτάσεις

Πολιτική υποστήριξης

Οι πολιτικές  Δικτυώσεων είναι επιβεβλημένες ώστε  να εξασφαλισθούν οικονομίες κλίμακας, αλλά και να δημιουργηθούν δυνατότητες κοινών δράσεων και ενεργειών που δεν μπορούν να γίνουν από μεμονωμένες  Μικρές και Πολύ Μικρές αλλά και Μεσαίες επιχειρήσεις, όπως π.χ. διείσδυση σε νέες αγορές κυρίως των Ανατολικών χωρών  (Ρωσία)

Κίνητρα

1.Χρηματοδότηση

2. Φορολογία

Τα άδικα φορολογικά μέτρα των τελευταίων χρόνων έχουν πλήξει όχι μόνο τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ο εύκολος φοροεισπρακτικός στόχος στον επιχειρηματικό τομέα. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές και εγχώριες, αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα ευνοϊκά με χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, μεγάλες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και με ποικίλες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις.

Λόγω αυτή της κατάστασης είναι απαραίτητη η ριζική μεταρρύθμιση του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, ώστε να γίνει επιτέλους κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό. Πρέπει η φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων να γίνεται με βάση την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα και όχι με βάση την αυθαίρετα καθοριζόμενη από κριτήρια ανεδαφικά και άδικα. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η δέσμη των προτάσεών του κόμματος, όπως αυτές εκφράζονται αναλυτικά στην ενότητα για το φορολογικό ζήτημα.  Επιγραμματικά όμως εδώ θα αναφέρουμε μερικά σημεία-μέτρα, τα οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά για τον κλάδο των μικρών επιχειρήσεων:

3. Εκπαίδευση

Είναι κρίσιμη η δημιουργία εκπαιδευτικών μηχανισμών και εργαλείων που θα δίνουν

Τμήμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και ΕΒΕ